La malaltia meningocòccica invasiva (MMI) està causada pel bacteri Neisseria meningitidis (meningococ), un diplococ gramnegatiu aerobi transmissible de persona a persona. Aquesta malaltia és molt greu i potencialment mortal.
La MMI és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada urgent (MDU) a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), tant al Sistema de malalties de declaració individualitzada (MDI) com al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya(SNMC).
Dos casos o més, relacionats en temps i espai, també s’han de declarar amb caràcter urgent com a brot epidèmic a la XVEC.
Neisseria meningitidis és un bacteri sapròfit comú de la mucosa faríngia. La seva transmissió es produeix per contacte directe a través de les petites gotes respiratòries i les secrecions nasals o faríngies d’una persona malalta o portadora.
La transmissió indirecta –a través de contacte amb els fòmits– és insignificant.
El període d’incubació habitual és de 3 a 4 dies, però pot arribar a ser de 2 a 10 dies.
El bacteri té 13 serogrups, segons els polisacàrids que constitueixen la càpsula, d’entre els quals l’A, B, C, W i Y són els que produeixen la malaltia invasiva. A Catalunya, com a la majoria de països del nostre entorn, el serogrup B seguit del C són els més freqüents encara que en els darrers anys hi ha hagut un augment considerable del serogrup W i també del Y.
Les manifestacions clíniques més freqüents de la malaltia meningocòccica (MM) són la meningitis, la sèpsia o ambdues associades, però la infecció es pot presentar de maneres ben diverses –com a pneumònia, artritis sèptica, pericarditis, endoftalmitis, conjuntivitis, peritonitis primària o osteomielitis.
La malaltia invasiva pot progressar ràpidament amb una taxa de letalitat del 8-15%, però pot arribar a ser del 40% en el cas de la sèpsia meningocòccica.
La major part dels casos es presenten de manera esporàdica, però també s’han identificat associacions de casos i brots epidèmics en llars, escoles o comunitats més àmplies. El major nombre de casos es dona en infants menors de cinc anys i en persones grans i, en menor freqüència, en adolescents i adults joves.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Descripció clínica de cas per a la declaració de la malaltia:
Malaltia infecciosa aguda que es caracteritza per un inici sobtat, amb febre, cefalàlgia intensa, nàusees, vòmits, rigidesa de nuca i erupció petequial freqüent.
Es pot presentar associada a diverses formes clíniques de gravetat variable, des d’una bacterièmia que presenti pocs símptomes fins a una sèpsia meningocòccica fulminant, que sovint és mortal.
Classificació de casos:
- Cas sospitós:Malaltia clínicament compatible.
- Cas confirmat:Malaltia clínicament compatible, confirmada per laboratori.
- Cas índex o primari:Persona que presenta la malaltia de manera aïllada sense relació amb un altre cas.
- Cas coprimari:Cas que apareix en poc temps (inferior al període d’incubació de la malaltia) en persones que han estat en contacte amb el cas primari, possiblement contagiades per la mateixa font.
- Cas secundari:Cas que apareix en persones que han estat en contacte amb el cas índex o amb els casos coprimaris, després d’un temps similar al període d’incubació de la malaltia.
Criteris de laboratori per al diagnòstic:
Inclouen anàlisis de sang i/o de líquid cefalorraquidi obtingut per punció a la regió lumbar.
Cal aplicar un dels criteris següents:
- Aïllament de Neisseria meningitidisen un lloc normalment estèril o raspat de petèquies.
- Detecció d’antigen en un lloc normalment estèril.
- Presència de DNA de meningococ en un lloc normalment estèril o raspat de petèquies.
- Presència de diplococs gramnegatius intracel·lulars en un lloc normalment estèril (diagnòstic de presumpció).
Vacunació antimeningocòccica al calendari vacunal actual
Calendari de vacunacions sistemàtiques per a nadons, infants i joves
- Vacuna contra el meningococ B de quatre components (vacuna MB4) per als infants de 2, 4 i 12 mesos d’edat.
- Vacuna contra el meningococ C conjugada (vacuna MC) per als infants de 4 i 12 mesos d’edat.
Vacuna contra el meningococ conjugada tetravalent (vacuna MACWY) per als infants entre 11-12 anys que no hagin rebut cap dosi de la vacuna MACWY des dels 10 anys d’edat. També s’han de vacunar, fins al 2024, els nois i les noies de 14 anys als centres educatius, que es revacunaran fins als 18 anys d’edat als centres de salut.
Informació relacionada
Notificació a la XVEC
La malaltia meningocòccica és de declaració obligatòria individualitzada urgent (MDU) a la XVEC, tant al Sistema MDI com a l’SNMC.
El metge o metgessa ha de notificar la sospita clínica d’un cas immediatament ─en menys de 24 hores─, per telèfon o correu electrònic, als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
Dos casos o més relacionats epidemiològicament s’han de declarar com a brot epidèmic, també amb caràcter urgent.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Informació relacionada
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
Informes
-
Situació de la malalatia meningocòccica a Catalunya. Febrer 2022
Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública
-
Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública