És una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU)
L’hepatitis A és una malaltia aguda del fetge, generalment autolimitada que provoca icterícia i colúria. El virus de l’hepatitis A (VHA), és un virus d’àcid ribonucleic (ARN) sense embolcall que pertany a la família Picornaviridae i s’engloba dins del gènere Hepatovirus. La transmissió de la malaltia és per via oro-fecal a través d’aliments, begudes o objectes contaminats i també per contacte directe amb persones infectades.
És més freqüent en països en vies de desenvolupament, amb condicions de sanejament i pràctiques d’higiene deficients. El risc de desenvolupar una infecció simptomàtica, així com la gravetat, es relacionen amb l’edat.
El període d’incubació és de 15 a 50 dies, amb una mitjana de 28 dies.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
DEFINICIÓ DE CAS:
Criteri clínic
Persona amb una aparició gradual de fatiga, dolor abdominal, inapetència, nàusees i vòmits intermitents, i almenys una d’aquestes tres manifestacions:
- Febre
- Icterícia.
- Nivells elevats d’aminotransferases sèriques.
Criteri de laboratori
Almenys una de les tres següents:
- Detecció de l’àcid nucleic del virus de l’hepatitis A en sèrum o femtes.
- Resposta d’anticossos específics (IgM) del virus de l’hepatitis A.
- Detecció de l’antigen del virus de l’hepatitis A en femtes.
Criteri epidemiològic
Almenys una de les quatre relacions epidemiològiques següents:
- Transmissió de persona a persona
- Exposició a una font comuna.
- Exposició a aliments o aigua de beure contaminats.
- Exposició mediambiental.
CLASSIFICACIO DELS CASOS:
- Cas sospitós: no procedeix.
- Cas probable: persona que satisfà els criteris clínics i amb una relació epidemiològica.
- Cas confirmat: persona que satisfà els criteris de laboratori.
DEFINICIÓ DE BROT:
2 o més casos d’hepatitis A que tinguin una relació epidemiològica.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).