La febre de Lassa és una malaltia viral aguda causada per un arenavirus que és endèmica a diversos països de l’Àfrica occidental.
La transmissió pot ser:
- Per rosegadors: via inhalació o contacte amb materials contaminats amb les seves excrecions.
- De persona a persona a través del contacte directe amb pacients simptomàtics, els seus fluids corporals, amb cadàvers, o per un control inadequat de la infecció.
Aproximadament el 80% de les infeccions són lleus o asimptomàtiques. Quan és simptomàtica, la malaltia acostuma a tenir un inici insidiós amb febre, esgarrifances, malestar general i debilitat general. La faringitis exsudativa greu és característica d’aquesta fase inicial. La malaltia pot progressar a símptomes més greus, com hemorràgies (a les genives, els ulls o el nas), dificultat respiratòria, vòmits, inflor facial i dolor al pit, l’esquena i l’abdomen. També s’han descrit problemes neurològics, incloent pèrdua auditiva, tremolors i encefalitis.
La seqüela més freqüent de la febre de Lassa és la sordesa.
És una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
Definició de cas
Criteri clínic
Pacient que presenta les condicions següents:
- Febre elevada (> 38,3 °C) (de menys de 3 setmanes de durada) i
- Almenys 2 manifestacions hemorràgiques (rash purpúric o hemorràgic, petèquies, epistaxi, hemoptisi, hematèmesi, melena o qualsevol altra evidència de sagnat, extern o intern), una vegada descartada qualsevol causa predisposant a diàtesi hemorràgica.
Criteri de laboratori
Almenys un dels següents:
- Aïllament i caracterització d’un virus de febre hemorràgica en mostra clínica.
- Detecció de seqüències d’àcid nucleic viral en mostra clínica i genotip. Detecció d’anticossos específics, IgM o seroconversió IgG.
- Detecció d’antígens virals per ELISA (mostres: sang o teixits) o per immunohistoquímica (en teixits).
Criteri epidemiològic
Almenys un dels següents antecedents de possibles exposicions durant els 21 dies previs a l’inici dels símptomes:
- Accident de laboratori.
- Estada en una àrea on s’han donat casos de febre hemorràgica de febre de Lassa (probables o confirmats).
- Contacte amb un cas (probable o confirmat) o amb els seus fluids corporals / mostres biològiques.
- Exposició a semen d’un cas probable/confirmat que va iniciar símptomes durant les 10 setmanes prèvies a l’exposició.
- Exposició a animals procedents d’àrees endèmiques per a FHV (rosegadors, ratpenats, primats o altres animals) o amb les seves excrecions, sang, teixits o fluids corporals.
Classificació dels casos
- Cas sospitós: Pacient que compleix el criteri clínic.
- Cas probable: Pacient que compleix els criteris clínics i epidemiològics.
- Cas confirmat: Pacient que compleix els criteris clínics i de laboratori.
Notificació a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ( XVEC)
Davant la sospita d’un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24 h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) si és fora de l’horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació s’ha de fer mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).