La febre hemorràgica de Crimea-Congo (FHCC) és una malaltia zoonòtica causada per un Nairovirus i transmesa principalment per paparres del gènere Hyalomma o per contacte amb la sang o teixits d'animals infectats. Es pot transmetre de persona a persona per contacte estret amb sang, secrecions, òrgans i altres líquids corporals de persones infectades.
La FHCC és una malaltia molt estesa i endèmica a l’Àfrica, els Balcans, Orient Mitjà i Àsia en països situats per sota dels 50° de latitud nord (límit geogràfic del seu vector). Distribució geogràfica .
La durada del període d’incubació depèn de la forma de contagi del virus. Després de la infecció per picada de paparra, la fase d'incubació és generalment d'1 a 3 dies, amb un màxim de 9 dies. Després del contacte amb sang o teixits infectats, el període d'incubació és normalment de 5 o 6 dies, amb un màxim de 13 dies.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Es considerarà cas en investigació qualsevol que compleixi criteris de cas probable, és a dir quan compleixi alhora el criteri epidemiològic i clínic descrit a continuació. A l’hora de considerar un cas en investigació, el criteri epidemiològic ha de ser determinant.
Criteri clínic
– Febre sobtada o altres símptomes compatibles amb FHCC (cefalea, dolor muscular generalitzat, conjuntivitis, dolor abdominal, nàusees, vòmits o diarrea).
– Almenys un dels següents símptomes:
- Manifestacions hemorràgiques profuses (rash purpúric o hemorràgic, petèquies, epistaxis, hemoptisis, hematèmesis, melenes o qualsevol altra evidència de sagnat, extern o intern), un cop descartada qualsevol causa predisposant a diàtesis hemorràgica.
- Trombocitopènia (< 100.000 plaquetes/*mm3)
- Prolongació del temps de protrombina.
A més, en aquests casos és fonamental el diagnòstic diferencial amb altres malalties transmeses per paparres presents en el nostre entorn.
Criteri de laboratori
Almenys un dels següents:
- Aïllament i caracterització d'un virus de FHCC en mostra clínica.
- Detecció de seqüències d'àcid nucleic viral en mostra clínica.
- Detecció d'anticossos específics, IgM o seroconversió IgG.
- Detecció d'antígens virals.
Criteri epidemiològic
Almenys un dels següents antecedents:
- Picada o sospita de picada per paparra en els nou dies previs al començament de la febre.
- Contacte amb els fluids corporals/mostres biològiques d'un cas confirmat en les dues setmanes prèvies a l'inici de símptomes.
- Contacte amb material contaminat en les dues setmanes prèvies a l'inici de símptomes.
- Exposició, en l'àmbit professional o en activitats de caça, a excretes, sang, teixits o fluids corporals d'animals infectats en les dues setmanes prèvies a l'inici de símptomes.
Classificació dels casos
- Cas sospitós: No procedeix.
- Cas probable: Pacient que compleix els criteris clínics i epidemiològics.
- Cas confirmat: Pacient que compleix el criteri de confirmació del laboratori.
Definició de brot:
D’acord amb la situació epidemiològica de Catalunya, l’aparició d’un sol cas de la Febre de Crimea-Congo a efectes de la investigació i de la intervenció, es considerarà brot, i s’instauraran mesures de control (aïllament i tractament del cas) immediates.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24 h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).