La febre hemorràgica per virus Ebola (FHVE) és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
Aquesta malaltia comença de forma brusca amb febre, dolor muscular, debilitat, maldecap i odinofàgia. Posteriorment es presenten vòmits, diarrea, fallada renal i hepàtic, exantema maculopapular al 4t o 5è dia i símptomes hemorràgics que poden ser en forma d'hemorràgies massives internes i externes.
En la fase final, a partir de la segona setmana d'evolució, els pacients poden evolucionar cap a la curació o desenvolupar una fallida multiorgànica que produeix la mort.
El període d’incubació de la FHVE és de 2 a 21 dies.
Davant d’un cas sospitós que compleix criteris epidemiològics i clínics de FHVE i que acudeix a un centre sanitari, cal aïllar-ho, prendre les mesures de protecció adequades i realitzar la notificació urgent.
Malaltia de declaració urgent
Brot d'Ebola a Uganda
Definició de cas
Definició de cas
Es considerarà cas en investigació una persona que compleixi el criteri epidemiològic i clínic descrit a continuació.
A l’hora de considerar un cas en investigació el criteri epidemiològic ha de ser determinant.
Criteri epidemiològic:
Almenys un dels antecedents següents de possibles exposicions durant els 21 dies previs a l’inici de símptomes:
- Estada en una de les àrees on hi ha transmissió de FHVE (informació actualitzada a la pàgina web de l’OMS) i haver tingut durant l'estada contacte amb un cas (en investigació o confirmat) o amb els seus fluids corporals/mostres biològiques, o haver tingut contacte amb una persona malalta amb simptomatologia compatible.
- Sense antecedents d’estada en un àrea on hi ha transmissió de FHVE: Contacte amb un cas (en investigació o confirmat) de FHVE o amb els seus fluids corporals/ mostres biològiques.
Criteri clínic:
Pacient que compleix la següent condició:
Febre* ≥37,7ºC i almenys un altre símptoma compatible amb la clínica de la malaltia: Cefalea intensa, diarrea, vòmits, dolor abdominal, dolor muscular o qualsevol manifestació hemorràgica no explicable per cap altre causa.
El criteri clínic per als contactes en seguiment per haver estat exposats a un cas de FHVE serà de febre o quadre clínic compatible amb la malaltia.
*Per valorar la febre s’ha de tenir en compte si s’estan prenent antitèrmics, si està en situació d’immunosupressió o qualsevol situació que pugui afectar la temperatura corporal (nens, gent gran, etc.). En el cas dels lactants, especialment els menors de 3 mesos, la febre pot no ser evident i s’hauran de valorar com a criteri clínic els signes i símptomes d’afectació sistèmica.
Criteri de laboratori:
Detecció d'àcid nucleic viral en mostra clínica.
Classificació dels casos
Cas en investigació: Pacient que compleix el criteri clínic i l'epidemiològic.
Cas confirmat: Cas confirmat per laboratori.
Cas descartat: Cas en investigació en el qual els resultats de laboratori realitzats segons la seqüència temporal adequada han donat negatiu per a virus d’Ebola.
Mesures de control i protecció
Davant la sospita d’un cas, des de l'inici de la investigació s'han de prendre mesures especials de control de la infecció:
- Aïllament del pacient en habitació individual.
- Ús de l’equip de protecció personal per part del personal que l’atén.
- Ús de la mascareta quirúrgica per part del pacient.
- Neteja i desinfecció de la zona.
El personal sanitari en contacte amb casos confirmats o sospitosos per la febre hemorràgica pel virus de l’Ebola (FHVE) ha de seguir les recomanacions de protecció adequades, tant en el moment de la recepció del pacient com en la cura directa. També hi ha recomanacions específiques relacionades amb l'atenció domiciliària i l'estudi de contacte, les activitats de laboratori per al diagnòstic i per al tractament, les actuacions post-mortem i la neteja i tractament de residus.
Notificació a la XVEC
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual i des d’allà es notificarà de manera urgent a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’ASPCAT, que coordina les actuacions de la investigació.
Davant la sospita d’un cas, s'han de prendre mesures de control de la infecció (aïllament del pacient, ús de l’equip de protecció personal per part del personal que l’atén i de la mascareta quirúrgica per part del pacient) des de l'inici de la investigació (veure Annex 1 del Procediment d’actuació davant casos sospitososo de febre hemorràgica pel virus de l’Ebola (FHVE). ).
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Informació relacionada
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
Documentació de brots anteriors
-
Qüestionari breu: Sospita de Febre Hemorràgica per virus Ebola
Formulari facilitat per notificar sospites de casos d'Ebola durant el brot de l'any 2018.
-
Decàleg sobre la malaltia d'Ebola (Obre en una nova finestra)
Document publicat per l'ASPCAT amb motiu del brot d'Ebola iniciat l'any 2018 a República Democràtica del Congo.
-
Informe del Comitè Científic Assessor de la Malaltia per Virus Ebola (CCAMVE)
-
Vídeo editat amb motiu del brot d'Ebola de l'any 2014 a l'Àfrica Occidental.