L'alerta de salut pública fa referència a una situació detectada que cal vigilar i controlar.
Inclou fenòmens potencials de risc per a la salut de la població o de transcendència social davant els quals es considera necessari desenvolupar actuacions urgents i eficaces.
En l’àmbit de Catalunya, es consideren alertes de salut pública l’aparició sobtada de riscos que requereixin la intervenció immediata des de la perspectiva de la salut pública, els brots epidèmics de qualsevol etiologia i les malalties de declaració obligatòria urgent.
L'emergència de salut pública fa referència a una situació greu que requereix una reacció immediata per part de les administracions, els mitjans de comunicació i la comunitat.
Segons l'abast, el risc i l'impacte, s’activen mecanismes de resposta amb diferents nivells d’actuació.
El concepte d'emergència de salut pública d'importància internacional s'aplica aplica aa un esdeveniment extraordinari que constitueix un risc per a la salut pública d'altres estats a causa de la propagació internacional d'una malaltia i poodria exigir una resposta internacional coordinada
Fa referència a una situació greu que requereix una actuació immediata per part de les administracions, els mitjans de comunicació i la comunitat, seguint uns criteris protocol·litzats a escala internacional.
El Reglament Sanitari Internacional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) proporciona el marc per a les activitats d’alerta i resposta ràpida a les epidèmies que es porten a terme des d'aquest organisme, en col·laboració amb els països, per tal de controlar els brots internacionals i reforçar la seguretat internacional en matèria de salut pública. Coordina la resposta internacional i determina si un esdeveniment constitueix una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII).