
El Departament de Salut desenvolupa des de l’any 2007, després de ser impulsat pel Govern de la Generalitat, el Programa de vigilància postocupacional de la salut dels treballadors que han estat exposats a l’amiant.
Aquest Programa és necessari pel llarg període de latència dels problemes de salut provocats per l’amiant i, a més, dona resposta al que estableix la normativa, en especial el Reial decret 396/2006, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d’exposició a l’amiant. D’acord amb aquest Reial decret, tot treballador amb antecedents d’exposició a l’amiant que cessi la seva relació amb l’empresa en la qual va estar exposat (per jubilació, canvi d’empresa o altres motius) seguirà sotmès a control mèdic preventiu mitjançant reconeixements mèdics periòdics a través del Sistema Nacional de Salut.
Els objectius del Programa són:
- Identificar treballadors que han estat exposats a l’amiant.
- Determinar si aquests treballadors han desenvolupat alguna patologia relacionada amb l’exposició a l’amiant.
- Fer un seguiment integral i coordinat d’aquests treballadors i col·laborar perquè se’ls reconegui, si és necessari, la patologia com a malaltia professional, així com la indemnització per als treballadors amb danys a la salut.
El programa es du a terme mitjançant la xarxa d’Unitats de Salut Laboral i els serveis especialitzats de referència (pneumologia, otorinolaringologia), seguint el protocol establert, el qual s’ha actualitzat l’any 2020 per tal d’adaptar-lo als canvis normatius i al coneixement científic actual.
Qualsevol persona que consideri que va realitzar tasques amb exposició a l’amiant pot acudir al seu metge de família per demanar que es valori el seu ingrés al Programa, tal com s’estableix al protocol.