Informació, recursos i materials per a professionals

La pràctica de l'aplicació de tatuatges, micropigmentacions i pírcings (TMP) ha tingut un creixement significatiu en l’última dècada i, per minimitzar els riscos i protegir la salut de les persones implicades, la legislació catalana regula les condicions higienicosanitàries que han de complir els establiments que s’hi dediquen i la formació necessària dels professionals que les exerceixen.
A Catalunya, l’autorització i el control sanitari dels establiments on es fan tatuatges, pírcings i micropigmentacions correspon a les administracions locals.
En el marc de les seves competències, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) elabora continguts tècnics i recomanacions per a la protecció de la salut relacionats amb l’aplicació de TMP. Com a organisme supervisor de la salut pública també gestiona les queixes i denúncies produïdes per incompliment de les condicions higienicosanitàries o inadequació dels establiments que s’hi dediquen.
En aquesta pàgina oferim informació i recursos d'interès per a personal aplicador de tatuatges, micropigmentacions i pírcings.
Darreres alertes de productes cosmètics de TMP
-
Dynamic Viking Grey, Dynamic Viking Blue i Viking Dynamic Baby Blue. Tintes de tatuatge.
(Obre en una nova finestra)
Productes no estan autoritzats per l'AEMPS, i per tant no es poden comercialitzar a l'Estat espanyol. Desembre 2024.
-
Eclipse Tattoo Ink Total Eclipse - Tintes de tatuatge i maquillatge permanent
(Obre en una nova finestra)
Immobilització d'un lot de producte. Desembre 2024
-
Viking dynamic scarlett red - Tintes de tatuatge
(Obre en una nova finestra)
Retirada del mercat d'un lot de productes. Setembre 2024
La decoració del cos humà amb tatuatges, micropigmentacions i pírcings (TMP) és una pràctica estètica que comporta la ruptura de la barrera protectora de la pell, amb els consegüents possibles riscos per a la salut tant per a les persones que es decoren el cos amb aquestes tècniques com per a les que les apliquen.
Entre aquests riscos hi ha l’exposició al contagi de malalties de transmissió hemàtica, entre les quals hi ha les hepatitis B i C o la infecció pel VIH. Altres complicacions que poden derivar d’aquestes pràctiques són infeccions de la pell i de les mucoses contigües a la zona on es col·loca un pírcing o on es realitza un tatuatge o una micropigmentació; possibles reaccions al·lèrgiques als pigments de les tintes, als materials del pírcing o a les agulles de tatuar; complicacions en relació amb la cicatrització; hemorràgies, etc.
Per minimitzar els riscos i protegir la salut de les persones implicades, les activitats de TMP només es poden realitzar en establiments prèviament autoritzats i les han de dur a terme persones acreditades per aplicar aquestes tècniques.
Per exercir l’activitat d'aplicació de tatuatges, micropigmentacions i pírcings (TMP) a Catalunya és necessari acreditar una formació higienicosanitària específica que es pot obtenir amb la realització de cursos homologats, la convalidació de cursos equivalents o amb alguna de les formacions reglades que eximeixen de la realització d’aquests cursos especialitzats.
La Direcció General de Professionals de la Salut (DGPS) del Departament de Salut és l’encarregada d’homologar les activitats formatives per a aquestes pràctiques, així com de convalidar cursos autoritzats en altres comunitats autònomes.
A més a més, la DGPS també gestiona el registre de personal aplicador de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, que permet identificar els professionals autoritzats a exercir aquesta activitat.
Els professionals de TMP tenen l’obligació d’informar les persones que atenen sobre els riscos i les contraindicacions associats a la decoració del cos amb aquestes tècniques, així com de transmetre les recomanacions necessàries per minimitzar els riscos abans, durant i després de l’aplicació de tatuatges, micropigmentacions i pírcings. Per fer-ho, poden fer servir alguns dels abundants materials i recursos divulgatius (cartells, fullets, espais web, vídeos, etc.) editats per diferents organismes i entitats.
La normativa també estableix l’obligació del consentiment informat i de la presentació d’un certificat de maduresa per a les persones de menys de setze anys.
Les tintes per a l’aplicació de tatuatges i micropigmentacions són productes de cura personal que han de complir la normativa europea que en regula la composició. Per poder ser comercialitzats, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) n’ha d’haver autoritzat l’ús.
Per donar a conèixer i facilitar la comprovació dels productes que poden ser utilitzats amb seguretat, l’AEMPS ofereix una llista completa i actualitzada dels productes per a maquillatge permanent i tatuatges autoritzats.
L’organisme que comunica les alertes informatives relacionades amb aquest tipus de productes a Catalunya és la Subdirecció General d’Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques del Departament de Salut.
Informació relacionada
Els residus tallants i punxants que generen els establiments de TMP tenen el mateix risc potencial de transmetre infeccions que els residus tipificats com a residus sanitaris específics.
Així doncs, s’han de gestionar d’acord amb el que estableix la normativa vigent a Catalunya pel que fa a aquesta matèria, llevat de les obligacions de disposar d’un registre oficial de control de residus sanitaris i de presentar un resum anual de producció de residus sanitaris.
Informació relacionada
-
Informació per a administracions locals
Assessorament per a l'autorització i el control sanitari d'establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing.
-
Informació per a la ciutadania. Canal Salut.
(Obre en una nova finestra)
Consells i informació bàsica a l'hora de fer-se un tatuatge, micropigmentació o pírcing.