Pel que fa a la gestió extracentre dels residus sanitaris, l'Agència de Residus de Catalunya és l'organisme encarregat de tutelar i vigilar la gestió dels residus sanitaris fora dels centres, equipaments i servis sanitaris, que inclou el transport i el tractament d'aquest tipus de materials.
Conèixer i entendre la gestió dels diferents tipus residus a l’exterior dels centres sanitaris és important per plantejar la gestió intracentre de manera coherent amb tot el procés que va des de la generació del residu fins a la disposició final.

Material divulgatiu
-
Document informatiu sobre la gestió extracentre de residus sanitaris
(Obre en una nova finestra)
Agència de Residus de Catalunya
La normativa estableix les següents obligacions per als centres, establiments i serveis sanitaris que produeixen aquest tipus de residus relacionades amb el procés de gestió extracentre:
- Donar-se d'alta com a productor de residus sanitaris.
- Utilitzar envasos acreditats pel Departament de Salut per a cada grup.
- Enviar els residus a una planta autoritzada per l'Agència de Residus de Catalunya
- Disposar del número de notificació prèvia de trasllat quan es tracti dels grups III i citotòxics. Quan es tracti de residus de grup II, aquests residus seguiran el mateix camí que els residus municipals.
- Fer servir personal transportista autoritzat per l'Agència de Residus de Catalunya, emplenant el full de seguiment itinerant per als residus dels grups III i citotòxics.
Informació relacionada
-
SDR: Sistema Documental de Residus (Obre en una nova finestra)
L'SDR és un instrument d'ús comú per a productors, transportistes, gestors i agents negocionats que ofereix informació i permet fer tràmits com l'alta al registre de productors de residus, el número de notificació previ, el full de segument o el full de seguiment itinerant.
Els residus de risc del grup III són envasats en contenidors acreditats i tractats en una de les tres plantes autoritzades a Catalunya. Allà s'esterilitzen mitjançant el mètode d'autoclau, i després es trituren i compacten. A partir d'aquest moment ja són assimilables a residus municipals.
L'autoclau està dissenyat per introduir tres carros d'una capacitat d'1 m3 aproximadament, on queden tancats hermèticament en una habitació d'autoclau. Després de fer el buit s'hi introdueix vapor a 134ºC i a 2,2 atmosferes de pressió.
En l'habitació d'autoclau, els contenidors de residus sanitaris introduïts en els carros d'acer inoxidable permeten l'entrada del vapor. Al cap de quinze minuts tot el contingut queda esterilitzat, és a dir, sense elements vius ni espores que puguin ser viables en el futur.
Posteriorment, els residus que no han patit cap transformació química, només han perdut la seva activitat biològica, són triturats i compactats, i resten com a residus assimilables a municipals.
Els residus citotòxics són restes de medicaments capaços de parar el creixement cel·lular i en medicina s'utilitzen per tractar algunes persones malaltes amb càncer. Són productes químics que en dosis suficients poden causar alteracions del material genètic dels éssers vius. Per tant, és imprescindible tractar les restes no utilitzables i el material que hi ha estat en contacte; així com qualsevol altre producte derivat de la investigació biomèdica d'aquesta naturalesa.
Aquests residus s'han de tractar en incineradores de residus especials dissenyades per arribar a 1.100ºC que disposen de depuració dels gasos produïts.