En la recepció de matèries primeres cal controlar:
- Que els productes enllaunats no presentin abonyegaments, oxidacions, pèrdues de líquids, etc.
- Que els productes congelats no presentin signes de descongelació.
- Que es respectin les dates de consum preferent i/o caducitat.
- Que es disposi de termòmetre sonda per comprovar regularment les temperatures d'arribada de les matèries primeres.
- Que els aliments arribin a les temperatures de transport següents:
- Carn: + 7ºC
- Despulles: + 3ºC
- Carn congelada: - 12ºC
- Productes carnis: segons temperatura indicada a l'etiqueta
- Productes carnis amb tractament complet a temperatura ambient
- Carn picada: + 2°C
- Carn picada congelada: - 18ºC
- Carn d'aviram, de conill i de caça de cria: + 4°C
- Carn d'aviram, de conill i de caça de cria congelada: - 12°C
- Caça silvestre menor: + 4ºC
- Caça silvestre major: + 7ºC
- Caça silvestre congelada: - 12ºC
- Productes de la pesca frescos, crustacis i mol·luscs cuits i refrigerats: 0ºC
- Productes de la pesca congelats: - 18ºC (tolerància fins a - 15ºC)
- Productes de la pesca congelats en salmorra per transformar: - 9°C
- Productes de la pesca transformats: temperatura indicada a l'etiqueta
- Mol·luscs bivalves vius: temperatura sense efectes negatius sobre la qualitat i viabilitat. Temperatura de referència < 8°C
- Ovoproductes refrigerats: + 4°C
- Ovoproductes congelats: - 12°C
- Ovoproductes ultracongelats: - 18°C
- Ous refrigerats: entre 0°C i + 5°C
- Ous frescos: temperatura que en garanteixi la qualitat. Temperatura de referència entre + 5°C i + 21°C
- Llet pasteuritzada, certificada crua i concentrada: entre 0°C i + 8°C
- Iogurts, quallada, nata, mantega, recuit i formatge fresc: entre 0°C i + 8°C
- Altres productes lactis: temperatura indicada a l'etiqueta
- Fruita i verdura: no requereix transport a temperatura regulada
- Pa i pans especials: no requereixen transport a temperatura regulada
- Pastisseria, els productes elaborats amb cremes, nates i rovells d'ou: temperatura de refrigeració
- Altres aliments d'origen no animal envasats: temperatura indicada a l'etiqueta
- Plats precuinats: temperatura igual o inferior als + 3°C segons el tractament rebut
En l'emmagatzematge de les matèries primeres cal controlar:
- Que els productes refrigerats es guardin en cambres abans que arribin a la temperatura de 7°C en la part més externa del lot (angles superiors externs).
- Que el subministrament sigui freqüent i periòdic, de manera que s'eviti l'emmagatzematge excessiu de matèries primeres i ingredients, que els aliments nous es col·loquin darrere o sota dels aliments més antics i, si cal, que es datin els productes o s'utilitzin codis interns per saber la data d'entrada en cambres o magatzems.
- Que es treguin els embalatges de cartró, fusta, etc. i, si cal, es canviïn els productes a caixes o paletes de plàstic o safates d'acer abans d'entrar a les cambres.
- Que per comprovar el funcionament de les cambres s'observi amb una llanterna si hi ha acumulació de pols per darrere o per l'entrada de l'aire a l'evaporador.
- Que als magatzems i a les cambres no s'hi observin productes impropis com medicaments, productes tòxics, productes de neteja, maquinària que no s'utilitza, etc.
- Que les temperatures d'emmagatzematge dels diferents aliments peribles siguin:
- Temperatures de congelació: - 18°C
- Temperatures de refrigeració: de 0°C a + 10°C
- Per a carn, aus, peix, nata, cremes, làctics i semiconserves: de 0°C a + 4ºC
- Per a ous, fruita i verdura: de + 8°C a + 10°C
En la preparació de les primeres matèries cal controlar:
- Que les que requereixin fred per conservar-se es treguin de les cambres a mesura que es van necessitant, per tal que no estiguin gaire estona a temperatura ambient.
- Que la fruita la pell de la qual és susceptible de consumir-se i la verdura de consum en cru es renti amb aigua potable a pressió, se submergeixi en una solució d'aigua amb hipoclorit durant cinc minuts i, finalment, s'esbandeixi amb aigua potable abundant. La solució es pot preparar afegint a cada litre d'aigua:
- 10 gotes de lleixiu de 20 g clor/litre
- 8 gotes de lleixiu de 25 g clor/litre
- 5 gotes de lleixiu de 40 g clor/litre
- 4 gotes de lleixiu de 80 g clor/litre
- 2 gotes de lleixiu de 100 g clor/litre
Data d'actualització:
09.02.2024