Altres contaminants de l'aire són el diòxid de sofre (SO2), el benzè, els hidrocarburs aromàtics policíclics, el monòxid de carboni els metalls tòxics, l'arsènic, el cadmi, el níquel, el plom, el sulfur d'hidrogen, el clor i el clorur d'hidrogen.
Aquí teniu informació bàsica sobre aquests contaminants i com poden afectar la salut.
Diòxid de sofre
El diòxid de sofre (SO2) és un gas incolor, d’olor forta i sufocant, que en una atmosfera humida es transforma en àcid sulfúric i causa la deposició àcida. El diòxid de sofre prové de la combustió de combustibles que contenen sofre.
L’exposició al diòxid de sofre pot afectar el sistema respiratori i la funció pulmonar, així com provocar irritació ocular. La inflamació del sistema respiratori provoca tos, secreció mucosa i empitjorament de l’asma i de la bronquitis crònica, i augmenta la propensió de les persones a patir infeccions de l’aparell respiratori.
Benzè
El benzè és un compost aromàtic altament volàtil que prové principalment de la combustió incompleta de combustibles fòssils. Les principals fonts d’emissió són antropogèniques. A Europa el transit és la font d’emissió més important d’aquest compost, però cal destacar també els processos de combustió, la calefacció domèstica i l’evaporació durant la distribució d’hidrocarburs i en algunes activitats industrials. Així mateix, és un dels precursors que contribueixen a la formació de l’ozó troposfèric.
Una exposició crònica al benzè pot reduir la producció de glòbuls vermells i blancs de la medul·la òssia provocant anèmia aplàstica. A més, el benzè és una substància carcinògena pels humans d’acord amb l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer.
Hidrocarburs aromàtics policíclics
Aquest grup de compostos tenen, en la seva composició, dos o més anells aromàtics condensats i es formen durant la combustió incompleta de diversos combustibles. Aquests compostos provenen principalment de l’àmbit domèstic, del trànsit, de la indústria, del sector agrícola i de la naturalesa.
El benzo(α)pirè s’utilitza com a indicador de l’exposició total a HAPs. Aquesta substància, així com d’altres HAPs, és carcinògena pels humans d’acord amb l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer.
Monòxid de carboni
És un gas incolor, sense olor i sense gust. S’emet a l’atmosfera per dues vies: l’emissió directa i la formació química provinent d’altres contaminants. L’emissió directa es genera en combustions incomplertes (gas, carbó, gasoil o biomassa), principalment en fonts com el trànsit i les estufes per a ús domèstic.
El monòxid de carboni entra en el cos pels pulmons i s’uneix fortament a la hemoglobina de la sang. Això provoca una reducció del transport de l’oxigen a les cèl·lules del cos. Les persones amb malalties cardiovasculars són les més sensibles a l’exposició a aquesta substància i poden veure agreujada la seva malaltia. A nivells molt elevats el monòxid de carboni pot arribar a provocar la mort.
Metalls tòxics
En l’aire ambient els metalls i els compostos que formen amb altres elements estan principalment en el material particulat. Poden tenir un origen natural (volcans, focs, etc.), o bé, un origen antropogènic, principalment: processos de combustió, trànsit i processos industrials (plantes de sinterització, indústries del ferro i de l’acer i indústries de metalls no fèrrics).
Arsènic
Els efectes d’inhalar aire amb nivells elevats d’arsènic inclouen un increment de la mortalitat per malalties cardiovasculars, neuropaties i gangrena de les extremitats. A més, les formes inorgàniques dels compostos d’arsènic poden causar càncer de pell i de pulmons.
Cadmi
Els ronyons i els ossos són els principals òrgans afectats per una exposició al cadmi. Els efectes sobre la salut inclouen danys en la funció renal i un increment del risc d’osteoporosis. A més, hi ha evidències que una exposició crònica al cadmi pot incrementar el risc de càncer de pulmó.
Níquel
D’acord amb l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer, diversos compostos de níquel són carcinògens i poden incrementar el risc de desenvolupar càncer de pulmó, nas, laringe o pròstata. Altres afectes sobre la salut del níquel inclouen danys en el tracte respiratori i en el sistema immune, efectes de disrupció endocrina i reaccions al·lèrgiques en la pell (habitualment després d’una exposició dèrmica).
Plom
El plom és una substància tòxica que es pot acumular en l’organisme i pot afectar a diversos òrgans com els ronyons, el fetge, el cervell i el sistema nerviós. Aquesta substància té uns efectes especialment nocius en els infants. L’exposició al plom pot causar seriosos danys en el cervell incloent-hi retard mental, trastorns del comportament i problemes de memòria. En els infants l’efecte més crític és el deteriorament del neurodesenvolupament. D’altra banda, l’exposició al plom pot causar anèmia, hipertensió, disfunció renal, immunotoxicitat i toxicitat reproductiva.
Sulfur d'hidrogen
La presència d’aquest gas en l’aire pot estar associada a determinades activitats industrials relacionades amb el tractament d’aigües residuals, refineries de petroli, producció de coc, etc.
L’exposició a concentracions baixes d’àcid sulfúric pot provocar irritació als ulls, nas i gola, així com dificultats respiratòries en persones asmàtics, mal de cap, alteracions de la memòria, cansament i alteracions de l’equilibri. L’exposició a nivells molt alts pot produir pèrdua de coneixement i alteracions o aturades respiratòries.
Clor
El clor és un gas inorgànic corrosiu i oxidant amb una olor molt forta i irritant. Les principals fonts d’emissió són les indústries químiques com ara plantes de producció de plàstics i d’emblanquiment de paper, entre d’altres.
L’exposició a nivells baixos de clor pot produir irritació del nas, la gola i els ulls. A nivells més alts, respirar aquest gas pot produir tos i alteracions en la freqüència respiratòria i danys als pulmons.
Clorur d'hidrogen
És un gas inorgànic molt corrosiu i oxidant amb una olor molt forta i irritant. Les principals fonts d’emissió es relacionen amb els productes de neteja, la incineració, l’adobament de la pell, les refineries, etc.
L’exposició curta a baixos nivells pot produir irritacions de la gola. Una exposició a baixos nivells prolongada pot provocar problemes respiratoris, irritacions dels ulls i pell i descoloriment de les dents. L’exposició a nivells alts pot causar respiració panteixant, estretament dels bronquíols, coloració blava de la pell, acumulació de líquid en els pulmons i, fins i tot, la mort.