La família és un dels pilars en la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) però també en el seu tractament. Determinades accions i actituds per part de la família poden esdevenir factors de protecció enfront de diverses malalties, com l'excés de pes, els TCA o l'abús de substàncies. La Campanya Implica't s’adreça a famílies amb infants de 0 a 12 anys (fent èmfasi especial en el grup amb infants de 0 a 6 anys) i recull algunes d'aquestes accions, fonamentades en els eixos de la criança positiva. Realitzar almenys un àpat al dia en família, mostrar afecte o evitar comentaris negatius sobre el físic, en són alguns exemples.
D'altra banda, els familiars d'una persona que pateix un trastorn de la conducta alimentària requereixen eines, habilitats i recolzament per a poder acompanyar-la adequadament, implicant-se en el tractament i, d’aquesta manera, contribuir al bon pronòstic. La Guia per a famílies de persones afectades per un TCA, elaborada per la Taula de Diàleg en base a l’evidència recollida prèviament, explica les característiques d'aquest tipus de trastorns de forma clara i entenedora i aborda les claus per a l’acompanyament de les persones amb TCA.
La Guia per a famílies de persones afectades per un TCA (trastorns de la conducta alimentaria) ha estat elaborada amb l’objectiu de dotar els familiars de malalts d’anorèxia i bulímia d’una eina d’acompanyament i coneixement didàctica i interactiva.
La guia ajuda a identificar la patologia i a saber com actuar com a suport i cuidador, explica què fer i que no fer i ofrereix claus per diferenciar la persona del trastorn alimentari (quan parla i actua el trastorn i quan ho fa la persona). També proposa un seguit d’escenaris concrets a tall d’exemple amb resposta.
Aquest document és fruit del treball de 16 experts i professionals de la salut, entre psicòlegs, psiquiatres i infermers, i recull d’una manera senzilla, sistemàtica i útil, els resultats dels estudis realitzats. Cal recordar que quan la família s’implica, el pronòstic de curació és molt més bo.
Es va presentar el març de 2019.

Els factors de protecció que poden desenvolupar-se des del nucli familiar consisteixen en desenvolupar una criança positiva, realitzar els àpats en família i evitar comentaris negatius sobre el físic.
Implica't: ingredients per a un creixement saludable i feliç és una campanya de sensibilització impulsada des de l'any 2019 per la Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) que busca implicar les famílies en la prevenció i la recuperació dels trastorns alimentaris. La campanya inclou un programa d’accions per donar a conèixer la tasca de recerca realitzada en aquest àmbit i aconseguir la implicació de les famílies, els professionals i la societat en general.
El materials divulgatius inclouen un díptic i un cartell destinats a la sensibilització i conscienciació de les famílies i la societat sobre la importància d'implicar-se en la prevenció i en la recuperació dels trastorns alimentaris. Aquestes documents s'adrecen a totes les famílies amb infants de 0 a 12 anys però se centra en les etapes més primerenques. El díptic arribarà a les famílies amb infants a través dels centres d’atenció primària, les escoles bressol i d’altres entitats vinculades a les famílies.

L'objectiu d'aquesta campanya és desfer dues falses creences sobre els trastorns de la conducta alimentària: que no s'arriben a curar mai i que la persona que la pateix n’és responsable, i per conscienciar sobre la necessitat de demanar ajuda professional quan se sospita de la presència d'un trastorn de la conducta alimentària.
Desculpabilitzar la persona que pateix un trastorn de la conducta alimentària i la seva família contribueix a una millor comprensió social d'aquestes malalties i possibilita que la persona malalta demani ajuda.
La campanya va ser creada l'any 2014 amb el gremi de publicitaris, mitjançant Fundeco (Fundació de la Comunicació).

Aquesta campanya es va llançar l'any 2013 per incidir en la promoció d’hàbits saludables i en el foment de l’acceptació i l’autoestima en els nens i adolescents.
Per exemple, fer un àpat al dia en família pot reduir un 35% el risc de patir trastorns de la conducta alimentària.
L'objectiu era conscienciar les famílies dels trastorns de la conducta alimentària, que afecten més de 28.000 joves d’entre 12 al 24 anys.
