
Les malalties no transmissibles (MNT), també conegudes com a malalties cròniques, són el resultat d’una combinació de factors genètics, fisiològics, ambientals i de comportament i, un cop s’inicien, poden arribar a durar tota la vida. Els principals tipus són les malalties cardiovasculars, els càncers, les malalties respiratòries cròniques (com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, MPOC i asma) i la diabetis. Segons l’OMS, les MNT són el motiu de la mort cada any de 41 milions de persones, xifra que equival al 71% de totes les morts a escala mundial.
Donat l’elevat cost que comporten les MNT, un enfocament preventiu integrat de tots els seus determinants o factors de risc és particularment important per a un ús eficient de recursos.
L’evidència ha demostrat que les estratègies de prevenció de les malalties i promoció de la salut aplicades a l’atenció primària de salut (en relació amb vacunes, alcohol i drogues, tabac, activitat física i prescripció social) són efectives per reduir la incidència de les MNT (Counseling Patients in Primary Care: Evidence-Based Strategies).
Així, la Comissió Nacional de Prioritats de Prevenció (NCPP) dels Estats Units conclou que els millors resultats en salut de la població adulta es poden obtenir invertint en els serveis clínics preventius que aborden les vacunacions de la grip, l’ús del tabac, el consum de risc d’alcohol, l’obesitat (dieta i exercici), així com la detecció del càncer de cèrvix i de còlon.
En aquesta línia, l’OMS ha desenvolupat un paquet d’intervencions essencials per prevenir malalties no transmissibles (WHO PEN) en països de renda baixa. El paquet prioritza les intervencions per a la detecció, la prevenció, el tractament i la cura de les malalties no transmissibles a través de l’atenció primària, i incideix en les intervencions sobre els factors de risc que hi estan relacionats.
En el nostre context, l’any1998 es va establir la necessitat d’intervenir sobre els estils de vida de forma integrada a l’atenció primària, amb el desenvolupament del Programa d’activitats preventives i de promoció de la salut (PAPPS) i, més endavant, es va establir el Consens sobre les activitats preventives a l’edat adulta dins l’atenció primària: llibre blanc, i més recentment el Consell integral en estil de vida a l’Atenció Primària.
La integració de les pràctiques preventives ha estat avaluada amb bons resultats en estudis com ara Prescribe Vida Saludable (PVS), del País Basc, i el projecte EIRA.
A Catalunya, hi ha vint anys d’experiència de programes exitosos i capdavanters de promoció de la salut i la prevenció a l’atenció primària: Atenció primària sense fum, Beveu menys i Activitat física saludable, que aborden els factors de risc principals de malaltia i mortalitat en el nostre entorn. Tots aquests programes comparteixen estratègies i elements comuns, ja sigui quant a la formació de formadors, la formació contínua i la formació en línia, ja sigui quant a la identificació de referents, la promoció del registre a la història clínica i la commemoració dels dies mundials i de les activitats comunitàries.
En aquest sentit, i amb la intenció de facilitar la feina als professionals, promoure sinergies i ser més eficients en la implementació d’aquests programes, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha preparat una proposta d’integració d’alguns dels processos, les estratègies i les eines de comunicació compartides. Es tracta d’oferir un enfocament integrador des de salut pública pel que fa a les intervencions adreçades a la promoció de la salut i a la prevenció, i d’abordar de manera conjunta els factors de salut i risc principals i les seves interaccions, alhora que es facilita que els i les professionals de l’atenció primària disposin de les eines més efectives sobre això.
A més, la pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest, encara més, la importància d’establir un model de prevenció i de promoció de la salut que es basi en l’efectivitat i l’eficiència, que doni resposta a les noves necessitats i que ajudi a afrontar la “nova realitat” amb sistemes de cribratge i amb intervencions breus més flexibles i que incloguin les alternatives no presencials.
Saber-ne més
Objectius de la integració
- Potenciar la promoció de la salut a l’atenció primària posant el focus en els factors de risc principals (tabaquisme, alcohol i manca d’activitat física).
- Millorar la coordinació en la implementació dels programes de promoció de l’ASPCAT.
- Millorar la comunicació entre els programes de promoció i els EAP.
- Homogeneïtzar la intervenció breu dels professionals sanitaris en la promoció i la prevenció de la salut.
- Millorar l’accessibilitat de l’oferta formativa per als professionals sanitaris en temes de promoció.
- Potenciar activitats comunitàries comunes.
- Desenvolupar estratègies d’implementació utilitzant les tecnologies de la comunicació per tal de facilitar l’accés dels ciutadans a eines digitals de cura de la salut.
Programes relacionats
-
PAPPS, Programa d’activitats preventives i de promoció de la salut (Obre en una nova finestra)
El PAPPS té com a objectiu millorar la qualitat assistencial dels centres d’atenció primària a través de la proposta d’integració de les activitats preventives i de promoció de la salut en el si de les tasques que estan relacionades habitualment a les consultes amb la prevenció de les malalties no transmissibles, com ara les cardiovasculars, el càncer, les infeccions i la salut mental, a través de la promoció d’estils de vida.
- Actualització de les recomanacions PAPPS 2020
- Blog Educació PAPPS
-
RedIAPP és una xarxa d’investigació en activitats preventives i promoció de la salut, formada per 11 grups d’investigació de 8 comunitats autònomes, que té la missió de generar coneixements científics per a l’atenció primària. Els seus objectius són avaluar les activitats preventives i de promoció de la salut existents i desenvolupar-ne de noves.
- Projecte EIRA, estudi adreçat a població de 45 a 75 anys per impulsar conductes promotores de la salut i qualitat de vida, amb la finalitat de prevenir les malalties no transmissibles. És un estudi multicèntric, amb la participació de 7 comunitats autònomes.
-
EUROPREV forma part de l’associació de metges de família europea WONCA.
- EUROPREV: Visualitzeu tots els mòduls a l’abast
- Sessions en línia gratuïtes relacionades amb la prevenció i promoció de la salut a l’atenció primària
-
Prevenció i promoció de la salut a l’atenció primària. El projecte WHO PEN té un focus important per a països de renda baixa.