Protocol d’actuació davant de maltractaments en la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut
El Protocol d’actuació davant de maltractaments en la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut vol promoure la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació d’infants i adolescents afectats, incidint sobre les situacions de risc, així com el bon tracte integral als infants i adolescents des de l'àmbit sanitari.
El document s'adreça als professionals sanitaris d'atenció primària i comunitària, inclosos els de salut mental, de l'atenció a les drogodependències i de l’altra atenció especialitzada ambulatòria, i en especial aquells que tractin infants, adolescents i dones en estat de gestació, així com als professionals sanitaris dels hospitals i dels serveis d'urgències.
El protocol defineix indicadors de sospita per avaluar si s'està davant d'un cas de maltractament, tot reduint el marge d'interpretació subjectiva, i estableix quines actuacions (proves, exploracions físiques, entrevistes), circuits i tractaments s’han de seguir en funció de la gravetat dels fets. També incorpora especificitats per a l’abordatge del maltractament prenatal i del maltractament dels infants en els primers mesos i anys de vida, així com estratègies per evitar la victimització secundària dels infants i adolescents afectats, mitjançant una actuació mínima, ràpida i especialitzada, que no prolongui el seu patiment de manera innecessària.
Aquesta guia preveu, a més, la promoció d'equips funcionals d’experts en el territori que actuïn de referents per a la formació i la detecció del casos més regus, la formació dels professionals sanitaris, i el desenvolupament d’un apartat a la història clínica informatitzada d’atenció primària que permeti el registre i la connexió amb el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI), per millorar l'efectivitat de les actuacions.
En l’elaboració del protocol hi han col·laborat més d’una seixantena de professionals de diferents disciplines i nivells assistencials de Catalunya, a més de professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).
Informació per a la ciutadania
-
Maltractaments a la infància i l'adolescència
Canal Salut
-
Què són els maltractaments d'infants i adolescents?
Informació del web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
-
Telèfon Infància Respon 116 111
Servei gratuït i permanent d'atenció telefònica per comunicar el coneixement o sospita de maltractaments d'infants i adolescents
-
PROTOCOL marc d’actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya . Obre en una nova finestra.
(Departament de Drets Socials i Inclusió)