Protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya
El Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya és un document elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, d’acord amb les competències del Servei de Salut Maternoinfantil, adscrit a la Subdirecció de Promoció de la Salut, d’estudi i proposta d’implementació d’activitats preventives i de promoció de la salut orientades a la millora de la salut de les gestants i els futurs nadons a Catalunya. Aquest protocol s’implementa a tota la xarxa sanitària pública de Catalunya, algunes de les recomanacions concretes (DNA fetal en sang materna) s'implementaran de manera progressiva d'acord amb les directrius del Servei Català de la Salut.
És fruit del consens entre un ampli grup de professionals i les societats científiques de l’àmbit obstètric.
La darrera revisió d’aquest protocol introdueix una actualització general que millora tots els aspectes relacionats amb el seguiment de l'embaràs, així com eines de cribratge per detectar precoçment problemes de salut mental, i millora la detecció de consum de drogues i alcohol o de violència de gènere, que poden afectar la dona embarassada, especialment vulnerable en aquest moment de la vida.
Alhora, incorpora alguns cribratges de malalties emergents, com la produïda pel virus del Zika i una nova estratègia de cribratge de cromosomopaties mitjançant la instauració progressiva de la determinació del DNA fetal lliure en sang materna.
El protocol continua apostant per un sistema de reordenació de l’atenció de l’embaràs i el part en funció del risc de cada gestació, de manera que cada dona pugui accedir als recursos necessaris segons aquesta valoració, i dedica un capítol sencer a la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.
Des d'aquesta pàgina podeu descarregar el document complet del Protocol de seguiment de l'embaràs i accedir a recursos complementaris i relacionats amb aquest document de referència que tenen a veure amb la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia en dones gestants.
Recursos complementaris i relacionats
-
Accés al protocol, actualitzat l'any 2020, i als documents modificats per a la primera etapa de la implementació del cribratge prenatal d’anomalies congènites amb la prova de DNA fetal lliure en sang materna.
-
-
-
-
-
-
-
-