Per poder navegar amb més tranquil·litat pels continguts d'aquesta web tingueu en compte el següent:

Sortir ràpid

1. Disposes del botó Surt ràpid per sortir immediatament.

pdf

2. Quan obris un PDF, simplement visualitza'l, sense desar-lo

esborrar-historial

3. Assegura't d'esborrar el teu historial de navegació abans de sortir.

mode-incognit

4. Fes servir la navegació privada o d'incògnit.

Saltar al contingut principal
. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat
Menú
  • Contacte
  • Idioma: ca
    • CastellanoPowered by Google Translate
    • EnglishPowered by Google Translate
    • FrançaisPowered by Google Translate
    • Sobre la traducció
Cercador

Cercador

Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

  • Inici
  • Accedeix a “Sobre l'Agència”
    • Accedeix a “Qui som”

      • La Secretaria de Salut Pública
      • Missió, visió i valors
      • Marc legal
      • Coneix la Salut Pública. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “Qui som”

    • On som
    • Protecció de dades. Obre en una nova finestra.
    • Perfil del contractant. Obre en una nova finestra.
    • Accedeix a “Estratègia 3.0”

      • Productes
      • Cronologia
      • Accedeix a “Jornades”

        • Jornada 2023
        • Jornada 2022
        • Jornada 2019
        • Jornada 2018
        • Accedeix a “Jornades”

      • Accedeix a “Estratègia 3.0”

    • Consell Assessor de Salut Pública
    • Comitè Científic Assessor de la COVID-19
    • Accedeix a “Plans estratègics”

      • Accedeix a “Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP)”

        • Presentació PINSAP-2017-2020
        • PINSAP al territori
        • Accions, eines i projectes relacionats
        • Marc legal
        • Governança
        • Documents de referència
        • Memòries
        • Avaluacions
        • Jornades
        • Materials de difusió
        • Identitat corporativa - logotips. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP)”

      • Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026. Obre en una nova finestra.
      • Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya. Obre en una nova finestra.
      • Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS)”

        • Presentació del PAAS
        • Impacte legislatiu
        • Jornades PAAS
        • Premis PAAS
        • Accions
        • Indicadors
        • Accedeix a “Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS)”

      • Accedeix a “Plans estratègics”

    • COMSalut: Comunitat i Salut
    • Accedeix a “Sobre l'Agència”

    Sobre l'Agència

    Accedeix a “Sobre l'Agència”

  • Accedeix a “Àmbits d'actuació”
    • Accedeix a “Promoció i prevenció”

      • Accedeix a “Alimentació saludable”

        • Alimentació saludable en la primera infància
        • PAAS - Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable
        • PReME - Programa de revisió de menús escolars a Catalunya
        • Aquí sí: Fruita i salut - Campanya per a la promoció del consum de fruita . Obre en una nova finestra.
        • Salut amb fruites i verdures
        • Formació, seminaris, cursos i jornades
        • Publicacions
        • Accedeix a “Alimentació saludable”

      • Accedeix a “Activitat física”

        • Recursos per a professionals de la salut
        • Recursos per a ajuntaments i altres ens locals
        • Recursos per a centres educatius i d'àmbit comunitari
        • Recursos per a empreses
        • Materials divulgatius
        • Accedeix a “Activitat física”

      • Accedeix a “Salut bucodental”

        • Dents de cine
        • Accedeix a “Salut bucodental”

      • Accedeix a “Benestar emocional”

        • Salut i natura
        • Salut i cultura
        • Prescripció social
        • Accedeix a “Benestar emocional”

      • Salut sexual
      • Accedeix a “Vacunacions”

        • Manual de vacunacions
        • Calendari de Vacunacions i Immunitzacions Sistemàtiques
        • Protocols i recomanacions
        • Distribució de vacunes a Catalunya
        • Campanya vacunació tardor
        • Immunització virus respiratori sincicial (VRS)
        • Vacunació en centres educatius
        • Vacunació internacional
        • Seminaris web
        • Sospita de reaccions adverses
        • Materials divulgatius sobre vacunació
        • Accedeix a “Vacunacions”

      • Accedeix a “Tabac”

        • Programa Atenció primària sense fum (PAPSF)
        • Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum (XCHSF)
        • Prevenció i control del tabaquisme durant l'embaràs i la lactància
        • Prevenció de l'exposició infantil al fum del tabac
        • Prevenció del consum de tabac entre joves i adolescents
        • Epidemiologia
        • Normativa sobre tabac. Obre en una nova finestra.
        • Retolació per descarregar. Obre en una nova finestra.
        • Xarxes territorials de prevenció i control del tabaquisme
        • Accedeix a “Tabac”

      • Lesions
      • Malalties cròniques
      • Accedeix a “Embaràs, part i puerperi”

        • Protocol de seguiment de l'embaràs
        • Protocol d'atenció i acompanyament al naixement
        • Xifres i dades de salut maternoinfantil
        • Accedeix a “Embaràs, part i puerperi”

      • Accedeix a “Infància i adolescència”

        • Nadons
        • Infància
        • Adolescència
        • Accedeix a “Infància i adolescència”

      • Accedeix a “Persones grans”

        • Àmbit residencial
        • Accions territorials del PINSAP centrades en l'envelliment
        • Materials de suport
        • Jornades i esdeveniments periòdics
        • Webs d'interès
        • Accedeix a “Persones grans”

      • Accedeix a “Suma Salut”

        • Xarxa de referents
        • Per què "Suma Salut"?
        • Actualitat
        • Formació per a professionals
        • Dies mundials
        • Recursos i materials divulgatius
        • Enllaços d'interès
        • Accedeix a “Suma Salut”

      • Accedeix a “Salut i escola”

        • Informació per a professionals de la salut
        • Informació per a centres educatius
        • Accedeix a “Salut i escola”

      • Accedeix a “Prevenció i abordatge de l'obesitat infantil (POICAT)”

        • Caixa d'eines
        • Formació
        • Desplegament del POICAT
        • Accedeix a “Prevenció i abordatge de l'obesitat infantil (POICAT)”

      • Accedeix a “Salut comunitària ”

        • Què és la salut comunitària
        • Documents d'interès
        • COMSalut
        • Xarxa AUPA
        • Salut als barris
        • Processos comunitaris
        • Material i docència
        • Què funciona en salut comunitària?
        • Salut comunitària i COVID-19
        • Accedeix a “Salut comunitària ”

      • Empresa saludable
      • Accedeix a “Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària”

        • Anorèxia i obesitat
        • Anorèxia i família
        • Anorèxia i Internet
        • Anorèxia i publicitat
        • Accedeix a “Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària”

      • Accedeix a “Promoció i prevenció”

    • Accedeix a “Vigilància epidemiològica”

      • Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya - XVEC
      • Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya - SIVIC
      • Accedeix a “Alertes i amenaces”

        • Alertes i amenaces actives
        • Resposta a alertes i amenaces a Catalunya
        • Malalties de declaració urgent (MDU)
        • Conceptes bàsics
        • Accedeix a “Alertes i amenaces”

      • Accedeix a “Monitoratge epidemiològic”

        • Sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO)
        • Malalties de declaració urgent (MDU)
        • Malalties de declaració individual a Catalunya (MDI)
        • Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)
        • Tuberculosi
        • COVID-19
        • Malalties emergents
        • Vigilància reforçada de malalties invasives immunoprevenibles
        • Accedeix a “Monitoratge epidemiològic”

      • Accedeix a “Formació, docència i recerca”

        • Jornades i congressos
        • Accedeix a “Formació, docència i recerca”

      • Accedeix a “VIH/sida, ITS i hepatitis víriques”

        • VIH / Sida
        • ITS
        • Hepatitis víriques
        • Accedeix a “VIH/sida, ITS i hepatitis víriques”

      • Accedeix a “POCS”

        • Situació meteorològica de perill i els efectes de la calor sobre la salut
        • Informació de temporades anteriors
        • Accedeix a “POCS”

      • Monitoratge de la salut perinatal
      • Accedeix a “Vigilància epidemiològica”

    • Accedeix a “Protecció de la salut”

      • Aigües de consum humà
      • Accedeix a “Aire”

        • Principals contaminants atmosfèrics
        • Altres contaminants atmosfèrics
        • Recomanacions en cas de superació dels llindars establerts. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “Aire”

      • Aliments i establiments alimentaris
      • Càmpings i allotjaments infantils i juvenils
      • Indicadors i estadístiques
      • Accedeix a “Legionel·losi”

        • Entitats i serveis de revisió periòdica
        • Empreses de tractament a tercers
        • Normativa relacionada
        • Accedeix a “Legionel·losi”

      • Piscines
      • Plagues
      • Policia sanitària mortuòria
      • Accedeix a “Productes químics”

        • REACH - Reglament europeu sobre substàncies i mescles químiques
        • CLP (classificació, etiquetatge i envasament de substàncies i mescles químiques)
        • Amiant
        • Bisfenol A
        • Camps d'esport de gespa artificial
        • Creosota
        • Projectes d’inspecció europeus de compliment de REACH i CLP
        • Normativa
        • Accedeix a “Productes químics”

      • Accedeix a “Registres de salut pública”

        • RSIPAC
        • ROESP
        • RSLAA
        • Accedeix a “Registres de salut pública”

      • Accedeix a “Serveis analítics”

        • Laboratoris de l'ASPCAT
        • Registre de laboratoris de salut ambiental i alimentària
        • Accedeix a “Serveis analítics”

      • Reutilització d'aigües regenerades
      • Accedeix a “Residus sanitaris”

        • Programa de gestió intracentre de residus sanitaris (PGIRS)
        • Classificació
        • Gestió intracentre
        • Gestió extracentre
        • Notes informatives
        • Documents i materials de suport
        • Tràmits
        • Normativa
        • Accedeix a “Residus sanitaris”

      • El soroll
      • Accedeix a “Tatuatges, micropigmentacions i pírcings”

        • Informació per a administracions locals
        • Accedeix a “Tatuatges, micropigmentacions i pírcings”

      • Zoonosis
      • Accedeix a “Protecció de la salut”

    • Accedeix a “Salut laboral ”

      • Vigilància epidemiològica de malalties relacionades amb el treball
      • Suport als professionals sanitaris del servei públic de salut (SISCAT)
      • Vigilància postocupacional de la salut dels treballadors exposats a l'amiant
      • Accedeix a “Suport als professionals sanitaris dels serveis de prevenció de riscos laborals”

        • Guies de bona praxi i protocols
        • Acreditació de la Medicina del Treball dels serveis de prevenció
        • Normatives
        • Enllaços d'interès
        • Accedeix a “Suport als professionals sanitaris dels serveis de prevenció de riscos laborals”

      • Accedeix a “Empresa promotora de salut”

        • L'empresa
        • La participació dels treballadors
        • Caixa d'eines: qüestionaris d'autoavaluació
        • Caixa d'eines: programes
        • Accedeix a “Empresa promotora de salut”

      • Xarxa d'Unitats de Salut Laboral
      • Accedeix a “Salut laboral ”

    • Accedeix a “Addiccions”

      • Alcohol i altres drogues
      • Prevenció i promoció de la salut mental
      • Accedeix a “Addiccions”

    • Accedeix a “Seguretat alimentària”

      • Mapa de perills
      • InfoACSA
      • Accedeix a “Seguretat alimentària”

    • Accedeix a “Àmbits d'actuació”

    Àmbits d'actuació

    Accedeix a “Àmbits d'actuació”

  • Accedeix a “Publicacions, formació i recerca”
    • Accedeix a “Publicacions”

      • Accedeix a “Butlletins periòdics”

        • Butlletí de Salut Pública
        • Butlletí de InfoSida
        • Accedeix a “Butlletins periòdics”

      • Accedeix a “Monogràfics”

        • Especial Alcohol i càncer
        • Accedeix a “Monogràfics”

      • Accedeix a “Documents corporatius”

        • Cartera de serveis de Salut Pública
        • Accedeix a “Documents corporatius”

      • Dades
      • Guies
      • Accedeix a “Publicacions”

    • Accedeix a “Documentació de jornades”

      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • Anys anteriors
      • Accedeix a “Documentació de jornades”

    • Accedeix a “Formació”

      • Accedeix a “Sessions Margarita Coll”

        • Els programes de cribratge neonatal a Catalunya
        • Passat, present i futur del Programa SumaSalut
        • Resultats de l'Enquesta interuniversitària sobre comportaments saludables de la Xarxa US.CAT
        • Avaluació d'efectes en salut d'intervencions urbanístiques i de mobilitat a Barcelona
        • Escoles Sentinella evidència científica per al disseny de polítiques de Salut Pública
        • Cigarretes electròniques i altres presentacions emergents de tabac i nicotina
        • Novetats en les recomanacions d'immunitzacions a Catalunya
        • Cribratge de càncer cervical
        • Equitat menstrual
        • Benestar emocional i salut comunitària a l’atenció primària i comunitària
        • La perspectiva antiracista en la intervenció amb la població jove en la salut sexual i reproductiva
        • Intervencions preventives del trastorn de la conducta alimentària (TCA)
        • El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC) 2021-2025. Què estem fent?
        • Novetats en les recomanacions d'immunització a Catalunya
        • Promoció de la salut i prevenció de la fragilitat en persones grans. Exemples d’intervenció
        • Disponibilitat d'aliments i begudes en màquines expenedores i cafeteries en els centres sanitaris
        • Formació de joves extutelats com a agents comunitaris en salut mental
        • Salut planetària: quan la salut de les persones depèn de la salut del planeta
        • Desigualtats en l’ús de fàrmacs i polimedicació a partir dels Indicadors Bàsics de Salut
        • Sessions Margarita Coll. Anys anteriors
        • Accedeix a “Sessions Margarita Coll”

      • Accedeix a “Formació”

    • Accedeix a “Dijous de Salut Pública”

      • Prevenció de la captació de l’explotació sexual en la pornografia i la prostitució digitalitzada:Experiència a les comarques gironines
      • One Health: control de les amenaces zoonòtiques
      • El paper de la Salut Pública en l'eliminació de les hepatitis víriques
      • Infeccions de Transmissió Sexual: Abordatge a la regió sanitària de Lleida
      • El sistema de vigilància de les infeccions a Catalunya: Un exemple de col·laboració transversal
      • Treball i aprenentatge col·laboratiu: comunitats de pràctica, casos pràctics i intercanvis de coneixement
      • L’abordatge de les arbovirosis a Catalunya: una gestió multidisciplinària
      • Prevenció dels ofegaments
      • Prevenció del Cryptosporidium en l'entorn aquàtic
      • Models de diagnòstics de salut comunitària al territori. Col·laboració entre la salut pública i l’atenció primària
      • Les resistències antimicrobianes i la seva vigilància en aigües i aliments
      • Paper dels agents comunitaris en la vigilància epidemiològica i la promoció de la salut al territori. El Projecte MACIP
      • Les addiccions comportamentals. Un repte de salut pública
      • La vigilància epidemiològica reforçada del VIH i les ITS
      • El pla de Calor: Col-laborant des dels diferents departaments
      • ESTRATÈGIA ASPCAT 3.0. Realitats i projectes
      • Estudi de l’exposició ambiental al plom i anàlisi de plom en sang al municipi de Sant Julià de Llor i Bonmatí
      • Platges sense fum: experiències i evolució a Catalunya
      • La gestió dels primers casos autòctons de Febre del Nil Occidental a Catalunya
      • One Health: Construint una salut
      • Resposta als reptes de la pandèmia des de la salut Pública: Canvis que afegeixen valor (I)
      • Resposta als reptes de la pandèmia des de la salut Pública: Canvis que afegeixen valor (II)
      • Resposta als reptes de la pandèmia des de la salut Pública: Canvis que afegeixen valor (III)
      • Promoció del benestar emocional i gestió de la fragilitat de la població vulnerable: un projecte interdisciplinar nascut en el marc de la pandèmia
      • Campanya agrària 2021 a la Regió Sanitària Lleida. Coordinació des de salut laboral
      • Prescripció Social i Salut: Un camí de doble direcció entre la consulta i la comunitat
      • Campanya SalutNeu2021-22 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran
      •  La xarxa SIVIC: Un model d’informació col·laboratiu i participatiu
      • Resultats significatius en millora d’estils de vida i reducció de l’IMC en l’experiència de prevenció i atenció a l’obesitat infantil en el barri de La Mina
      • Accedeix a “Dijous de Salut Pública”

    • Accedeix a “Gestió del Coneixement”

      • Equip de Gestió del Coneixement
      • Erasmus del Coneixement
      • Accedeix a “Casos pràctics en època d’aprenentatge col·laboratiu”

        • Casos pràctics en temps de pandèmia (2022)
        • Casos pràctics en temps de pandèmia (2021)
        • Casos pràctics en temps de pandèmia (2020)
        • Accedeix a “Casos pràctics en època d’aprenentatge col·laboratiu”

      • Accedeix a “Comunitats de pràctica (CoP)”

        • Temporades CoP
        • Relació de treballs publicats de les CoP
        • CoP-Narratives-digitals
        • Accedeix a “Comunitats de pràctica (CoP)”

      • Accedeix a “Arts literàries per fer salut”

        • Millor relat curt. Poesia a les Escales 2025: Ascensor
        • Accedeix a “Arts literàries per fer salut”

      • Bústia d'Idees - BUDI
      • Guia per a la retenció i transferència del coneixement
      • Accedeix a “Gestió del Coneixement”

    • Accedeix a “Audiovisuals”

      • Generals
      • La grip
      • Embaràs i nadons
      • Infants
      • Gent gran
      • Hàbits Saludables
      • Alimentació saludable, segura i sostenible
      • L'estiu
      • Accedeix a “Prevenció de malalties, trastorns i lesions”

        • Prevenció de malalties
        • Prevenció de picades i plagues
        • Prevenció d'addiccions
        • Sida i ITS. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “Prevenció de malalties, trastorns i lesions”

      • Què fem a l'ASPCAT
      • Accedeix a “Audiovisuals”

    • Accedeix a “Publicacions, formació i recerca”

    Publicacions, formació i recerca

    Accedeix a “Publicacions, formació i recerca”

  • Accedeix a “Actualitat”
    • Notícies i novetats. Obre en una nova finestra.
    • Accedeix a “Actualitat per territoris”

      • Barcelona
      • Catalunya Central
      • Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
      • Girona
      • Lleida i Alt Pirineu i Aran
      • Penedès
      • Accedeix a “Actualitat per territoris” . Obre en una nova finestra.

    • Agenda
    • Accedeix a “Alertes de Salut Pública”

      • Accedeix a “Alertes de Vigilància epidemiològica”

        • Actives
        • Tancades
        • Accedeix a “Alertes de Vigilància epidemiològica”

      • Accedeix a “Alertes de Salut Pública”

    • Butlletins. Obre en una nova finestra.
    • Accedeix a “Actualitat”

    Actualitat

    Accedeix a “Actualitat”

. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat

| Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

  • Inici
  • Àmbits d'actuació
  • Promoció i prevenció
  • Alimentació saludable
  • Salut amb fruites i verdures
  • Evidència científica
Menú secundari

Evidència científica

  • Videocàpsules divulgatives

Evidència científica sobre els beneficis del consum de fruites i verdures per a la salut

Estudis

Mortalitat i morbilitat global

  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3): 1029-1056. (Obre en una nova finestra)

    Metanàlisi sobre la relació entre  el consum de fruites i verdures i el risc de càncer, malaltia cardiovascular i mortalitat per totes les causes. Es conclou que el consum de fruites i verdures es va associar a un menor risc de patir aquestes patologies i de mortalitat per totes les causes es dona suport a les recomanacions de salut pública d’augmentar el seu consum per tal de prevenir aquestes patologies i la mortalitat prematura.

  • Afshin A, Sur PJ, Fay KA, Cornaby L, Ferrara G, Salama JS, Mullany EC et al. 2019. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study. The Lancet. 2017; 393(10184): 1958-72. (Obre en una nova finestra)

    Revisió sistemàtica dels patrons de consum dietètic de 195 països que aporta una imatge clara dels efectes a la salut d’uns mals hàbits alimentaris i posa en evidència la necessitat de crear unes polítiques més saludables amb coordinació entre els diferents actors i països. La millora en aquests hàbits podria evitar una de cada cinc morts a escala mundial. En termes generals, hi ha tres factors dietètics (baixa ingesta de fruita i verdura i de cereals integrals i alt contingut de sodi en els aliments) que estan relacionats amb el 50% de les morts i el 66% dels AVAD’s (anys de vida ajustats a la discapacitat) atribuïbles a la dieta. Pel que fa les fruites i les verdures, es conclou que la ingesta en els països estudiats és subòptima i que el risc de seguir una dieta baixa en fruites, llavors, fruites seques i verdures correspon a un increment d’un 2% de les morts a nivell mundial.

  • Yip C, Chan W, Fielding R. The Associations of Fruit and Vegetable Intakes with Burden of Diseases: A Systematic Review of Meta-Analyses. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2019;119(3):464-481. (Obre en una nova finestra)

    Revisió sistemàtica de metaanàlisis que han estudiat la relació entre el desenvolupament de malalties no transmissibles relacionades amb la baixa ingesta de fruites i verdures. Les conclusions a les que arriba el treball és que la seva baixa ingesta està relacionada amb més risc d’incidència de càncer d’esòfag, laringe, faringe i boca, renal i limfoma de Hodgkin. També es va relacionar amb un alt risc de patir un accident vascular i, en general, amb totes les causes de mort per malalties no transmissibles.

  • Wang DD, Li Y, Bhupathiraju S, Rosner BA, Sun Q, Giovannucci EL et al. Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies Circulation. 2021 Mar 1. (Obre en una nova finestra)

    Metanàlisi de 26 estudis de cohorts que conclou que les ingestes elevades de fruites i verdures s’associen a menor mortalitat. La reducció de risc es va estancar a les 5 racions de fruites i verdures al dia. Les troballes d’aquest treball donen suport a les recomanacions alimentàries d’augmentar la ingesta de fruites i verdures, però no de sucs i patates.

Estudis sobre el pes corporal

  • Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, Hou T, Ludwig DS, Mozaffarian D, et al. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med. 2015 Sep 22;12(9):e1001878. (Obre en una nova finestra)

    Anàlisi de tres estudis de cohorts prospectius en el que s'associa el consum de fruites i verdures amb menor càrrega glucèmica i major contingut de fibra, amb un pes saludable. El consum de fruites i verdures amb menys contingut d’hidrats de carboni (verdures i hortalisses que no siguin patates, blat de moro, pèsols), es relaciona amb menys canvis en el pes (pes més estable). Tot i així, es va veure que, a part de la fibra, el contingut en midó i la càrrega glucèmica, també hi ha  altres característiques dels aliments que tenen influència en el canvi de pes.

  • Wang T, Heianza Y, Sun D, Zheng Y, Huang T, Ma W et al. Improving fruit and vegetable intake attenuates the genetic association with long-term weight gain. The American Journal of Clinical Nutrition. 2019;110(3):759-768. (Obre en una nova finestra)

    L'objectiu d'aquest estudi és analitzar les interaccions dels canvis en la ingesta total i específica de fruites i verdures amb la susceptibilitat genètica a l'obesitat en relació amb els canvis en l'IMC i el pes corporal. Es conclou que l'augment de l'IMC i del pes corporal associat genèticament podria mitigar-se augmentant la ingesta de fruites i verdures, i l'efecte beneficiós de millorar la ingesta de fruites i verdures sobre el control del pes va ser més pronunciat en persones amb major susceptibilitat genètica a l'obesitat.

Estudis sobre promoció del consum de fruites i verdures

  • Wolfenden L, Barnes C, Lane C, McCrabb S, Brown H, Gerritsen S et al. Consolidating evidence on the effectiveness of interventions promoting fruit and vegetable consumption: an umbrella review. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. 2021;18(1). (Obre en una nova finestra)

    Revisió sistemàtica dels estudis publicats sobre les estratègies d’intervenció per promoure el consum de fruites i verdures, tant en població adulta com infants. Els resultats obtinguts mostren que moltes intervencions i estratègies possibles en el marc de l’escola, la família i l’àmbit comunitari de l’atenció primària poden ser efectives per augmentar el consum de fruites i verdures. D’altra banda, s’exposa que falta informació sobre la metodologia de les intervencions relacionades amb les  pràctiques de producció agrícola, la cadena de subministrament, i el sistema alimentari en general.

Estudis sobre malaltia cardiovascular

  • Crowe F. Fruit and vegetable consumption is associated with reduced all-cause and cardiovascular mortality. Evidence Based Medicine. 2014;20(1):14-14. (Obre en una nova finestra)

    Revisió sistemàtica d’estudis de cohorts prospectius que relacionaven el risc de mortalitat total, cardiovascular i per càncer segons el consum de fruita i verdura. Les conclusions a les que arriba l’estudi és que existeix evidència sòlida de la disminució del risc de mortalitat total i en concret per causa cardiovascular com més consum de fruita i verdura hi ha en la dieta. En el cas de la incidència de la mortalitat cardiovascular, aquesta es redueix fins a un 5% més per cada ració extra de fruita i verdura. Pel que fa la mortalitat total i per càncer, a partir de les 5 racions de fruita i verdura al dia no s’evidenciava un increment de protecció addicional.

  • Buil-Cosiales P, Toledo E, Salas-Salvadó J, Zazpe I, Farràs M, Basterra-Gortari F et al. Association and between dietary fibre intake fruit, vegetable or whole-grain consumption and the risk of CVD: results from the PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED) trial. British Journal of Nutrition. 2016;116(3):534-546. (Obre en una nova finestra)

    Estudi prospectiu que analitza el consum de fruita, verdura, cereals i llavors en una cohort de pacients adults amb factors d’alt risc coronari. La conclusió que es detalla és la d’una relació inversa entre el consum de fruites i verdures i el risc de patir esdeveniments cardiovasculars i cerebrovascular. A més a més, una bona adherència al patró de dieta mediterrània es conclou com a factor protector pels esdeveniments cardiovasculars.

  • Miller V, Mente A, Dehghan M, Rangarajan S, Zhang X, Swaminathan S et al. Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study. The Lancet. 2017;390(10107):2037-2049. (Obre en una nova finestra)

    Estudi de cohorts prospectiu (PURE) en el que es van reclutar participants de 35 a 70 anys sense antecedents cardiovasculars de 18 països de diferents zones geogràfiques (Amèrica del Nord, Sud, Europa, Àsia, Orient Mitjà i Àfrica) a qui se’ls va fer un seguiment de 10 anys per avaluar els esdeveniments cardíacs greus. Es va fer un registre de la dieta amb qüestionaris de freqüència de consum de cada país, anàlisis del nivell socioeconòmic, estil de vida (activitat física, hàbit tabàquic, ingesta d’alcohol), antecedents patològics personals, familiars i registre del tractament farmacològic actiu de cada participant i es va relacionar amb les variables de consum de fruites, verdures i llegums. Els resultats van demostrar que un consum elevat de verdura, fruita i llegums, entre 3 i 4 racions en total al dia, incidia en millors resultats de mortalitat relacionats amb esdeveniments cardíacs i amb millors resultats en termes de mortalitat absoluta.

Estudis sobre impacte ambiental

  • Eustachio Colombo P, Milner J, Scheelbeek PFD, Taylor A, Parlesak A, Kastner T, Nicholas O, Elinder LS, Dangour AD, Green R. Pathways to "5-a-day": modeling the health impacts and environmental footprints of meeting the target for fruit and vegetable intake in the United Kingdom. Am J Clin Nutr. 2021 Apr 19:nqab076. (Obre en una nova finestra)

    Aquest treball realitzat al Regne Unit analitza i quantifica els efectes que tindria complir les recomanacions de consum de fruites i verdures sobre la salut i el medi ambient. Les conclusions són que els beneficis serien en ambdós àmbits i, per tant, apareixen oportunitats intersectorials per promocionar el seu consum.

  • Alae-Carew C, Nicoleau S, Bird F, Hawkins P, Tuomisto H, Haines A et al. The impact of environmental changes on the yield and nutritional quality of fruits, nuts and seeds: a systematic review. Environmental Research Letters. 2019;15(2):023002. (Obre en una nova finestra)

    Revisió sistemàtica de l’evidència disponible entre el 1980 i el 2018 sobre l’efecte del canvi climàtic en el rendiment dels conreus de fruita, fruites seques i llavors. L’estudi analitza la disminució de l’aigua potable disponible, salinitat del sòl, CO2, ozó i increment de la temperatura per veure com afecten en la qualitat i el rendiment dels cultius. Els resultats que exposa el text suggereixen que una menor disponibilitat i augment de la salinitat de l’aigua, l’augment de les temperatures per sobre els 28ºC i l’augment les concentracions d’ozó tindran impactes negatius sobre els cultius. Les conclusions a les quals arriba la revisió són que els efectes del canvi climàtic posen en evidència que hi haurà una reducció del rendiment d’aquests cultius, motiu pel qual es proposa reformular les estratègies de cultiu i dels sistemes agrícoles i alimentaris per optimitzar les estratègies més sostenibles i millorar les condicions.

Estudis sobre càncer

  • Wu Q, Wu L, Zheng L, Xu X, Ji C, Gong T. Consumption of fruit and vegetables reduces risk of pancreatic cancer. European Journal of Cancer Prevention. 2016;25(3):196-205. (Obre en una nova finestra)

    Metanàlisi en el que s’observa com a major consum de fruites i verdures, menor risc de patir càncer de pàncrees.  L’explicació ve donada pels components protectors que contenen els vegetals, com la fibra, les vitamines, els antioxidants i els flavonoides. Tot i les evidències trobades, calen més estudis prospectius per avalar les dades existents.

  • Wang C, Yang T, Guo X, Li D. The Associations of Fruit and Vegetable Intake with Lung Cancer Risk in Participants with Different Smoking Status: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2019;11(8):1791. (Obre en una nova finestra)

    En aquest treball es va demostrar que una major ingesta de verdures i fruites es correlaciona amb una reducció del risc de càncer de pulmó en els fumadors actuals. Consumir fruites i verdures, pel seu contingut en diversos tipus de substàncies actives antioxidants (vitamina E, vitamina C, betacarotè i vitamines B) i fotoquímics pot ajudar a reparar els danys produïts pel tabac, com l’augment de l’estrès oxidatiu, la inflamació pulmonar, inhibir la proliferació de cèl·lules tumorals i inhibir l’apoptosi, reduint així el risc de càncer de pulmó.

Estudis sobre depressió

  • Saghafian F, Malmir H, Saneei P, Milajerdi A, Larijani B, Esmaillzadeh A. Fruit and vegetable consumption and risk of depression: accumulative evidence from an updated systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. British Journal of Nutrition. 2018;119(10):1087-1101. (Obre en una nova finestra)

    En aquesta metanàlisi de divuit estudis s’observa que el consum elevat de fruites, verdures i la seva combinació s’associa significativament amb un risc reduït de depressió. Cada augment de 100 g en el consum de fruites o verdures es va associar amb una reducció del 5% en el risc de depressió. Els resultats es poden relacionar amb la quantitat de fibra, vitamines, minerals, antioxidants, flavonoides i fitoquímics que contenen aquests aliments, ja que produeixen efectes protectors contra factors de la depressió com l'estrès oxidatiu i la inflamació.

Estudis sobre diabetis

  • Li M, Fan Y, Zhang X, Hou W, Tang Z. Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2014;4(11):e005497. (Obre en una nova finestra)

    En aquesta metanàlisi, la ingesta dietètica elevada de fruites i de verdures (sobretot verdures de full verda) es va associar amb un menor risc de diabetis tipus 2 (DM2). Les anàlisis de dosis-resposta van indicar un risc 6% menor de DM2 per un increment d'1 porció / dia de fruites i un risc 13% menor per un increment de 0,2 porcions / dia de verdures de fulla verda.

Estudis sobre síndrome metabòlica

  • Zhang Y, Zhang D. Associations of vegetable and fruit consumption with metabolic syndrome. A meta-analysis of observational studies. Public Health Nutrition. 2018;21(9):1693-1703. (Obre en una nova finestra)

    Aquesta metanàlisi conclou que el consum de fruita i verdura s’associa inversament a la síndrome metabòlica, gràcies, entre altres possibles causes, a la presència de vitamina C, fibra i antioxidants, així com al seu baix contingut en greixos.

Estudis sobre malalatia inflamatòria intestinal

  • Li F, Liu X, Wang W, Zhang D. Consumption of vegetables and fruit and the risk of inflammatory bowel disease: a meta-analysis. European Journal of Gastroenterology & Hepatology. 2015;27(6):623-630. (Obre en una nova finestra)

    La metanàlisi va observar com el consum de fruita redueix el risc de colitis ulcerosa i de malaltia de Crohn, mentre que el consum de verdures únicament redueix el risc de colitis ulcerosa. El mecanisme d’acció es pot explicar gràcies a alguns compostos presents a les fruites i les verdures com són: el butirat (redueix la inflamació de la mucosa), la fibra (influeix en la translocació microbiana), la vitamina A (corregeix el retorn de les cèl·lules a l’intestí) i els flavonoides (participa en la funció de la barrera intestinal). Tot i així, caldrien més estudis de cohorts i més assajos controlats aleatoris per acabar de confirmar les conclusions del metanàlisi.

Data d'actualització:  08.10.2021

Càpsules divulgatives

Apunt 1

Beneficis del consum de fruita i verdura per a la salut

Col·lecció de videocàpsules en què diferents professionals de la Salut Pública de Catalunya comenten alguns aspectes de l'evidència científica sobre els beneficis del consum de fruita i verdura en la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.
. Obre en una nova finestra.

Vacunació contra el virus del papil·loma humà entre els 12 i 18 anys

Vacuna’t per reduir el risc de contagi . Obre en una nova finestra.

Segueix les xarxes socials de Salut

  • Icona de Twitter
  • Icona de Facebook
  • Icona d'Instagram
  • Icona de Telegram
  • Icona de LinkedIn
  • Icona de Youtube
  • Icona de missatge
  • Icona de compartir

Adreces i telèfons

Cerca on pots registrar un document, quin és l’horari de la teva oficina d’atenció ciutadana més propera…

Com t'atenem

Pots contactar amb nosaltres mitjançant qualsevol dels següents canals de contacte

  • Twitter 012 . Obre en una nova finestra.
  • Facebook de gencat
  • Xat 012 Telegram . Obre en una nova finestra.
  • Bústia de contacte . Obre en una nova finestra.
  • Telèfon 012 . Obre en una nova finestra.
  • Telèfons especialitzats . Obre en una nova finestra.
  • Oficines d’Atenció Ciutadana . Obre en una nova finestra.
  • Oficines de registre . Obre en una nova finestra.
www.gencat.cat
  • Avís legal
  • Política de galetes
  • Sobre gencat
  • Accessibilitat
  • Mapa web