Habilitats parentals per a famílies
En les últimes dècades, la societat catalana viu importants canvis en les dinàmiques de convivència i interacció social entre les persones que afecten el comportament i l'estructura familiar. Aquests canvis han requerit que les persones modifiquin els seus patrons de comportament per aconseguir adaptar-se als nous reptes socials. A vegades, aquest procés no ha estat fàcil i les relacions intrafamiliars s'han complicat.
Es coneix que la parentalitat viscuda com a positiva pot influir en futurs determinants de la salut del fill o filla. El concepte de parentalitat positiva es pot definir com el conjunt d'aquelles conductes parentals que ofereixen el benestar dels nens/es i faciliten positivament el seu desenvolupament integral des d'una perspectiva de cura, afecte, protecció, seguretat personal i de no-violència.
També cal dir que s'ha constatat que el mal comportament que no remet en nens/es pot ser predictiu de conductes agressives i/o delictives (com la violència o l'ús de drogues...) i de conductes de risc (com les pràctiques sexuals desprotegides...) en etapes posteriors del seu desenvolupament.
És per això que creiem important promoure la parentalitat
positiva, per donar eines i estratègies personals, emocionals i educatives a les famílies per gestionar
situacions quotidianes amb els seus fills/es a l'hora de potenciar les riqueses i construir una dinàmica de convivència
familiar positiva.
Font: Agència de Salut Pública de Barcelona (2012). Programa de desenvolupament d'habilitats parentals per a famílies. Barcelona:ASPB.
Donar visibilitat i donar a conèixer:
- Els recursos existents en l’àmbit de les habilitats parentals per a famílies a la regió de Girona.
- Els factors claus i recomanacions per a professionals per crear i/o implementar, amb èxit, programes d’habilitats parentals per a famílies a través de tallers.
- Elaborar un catàleg de programes/activitats en l'àmbit de les habilitats parentals per a famílies amb informació específica de cadascun (objectius, avaluació, cobertura...)
- Elaborar un decàleg amb factors clau a tenir en compte per a professionals, per crear i/o implementar, amb èxit, un programa d'habilitats parentals per a famílies a través de tallers.
Els resultats del treball dut a terme per aquesta comissió tècnica es presentaran a partir de la jornada "Afrontem reptes, compartim solucions. El PINSAP al territori", que tindrà lloc el pròxim 26 de juny de 2018.
Coordinació: Mar Latorre (Ajuntament de Pineda de Mar, Federació de Municipis de Catalunya).
Dinamització: Carles Mundet Sucarrats (Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut).
Departament de Justícia, Departament de Presidència (Institut Català de les Dones i Secretaria General de l’Esport), Departament d’Ensenyament, Departament de Salut (CatSalut i Agència de Salut Pública de Catalunya), Departament d’Interior (Mossos d’Esquadra), Departament de Cultura, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (joventut i DGAIA), Diputació de Girona (DipSalut), Consell Comarcal del Gironès, Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Associació de Municipis de Catalunya (Ajuntament de Girona), Federació de Municipis de Catalunya (Ajuntament de Pineda de Mar), Ajuntament de Banyoles, Institut Català de la Salut, Universitat de Girona, Col·legi Oficial d’Infermers/eres de Girona, i en representació del Tercer Sector, Mifas.