La planificació urbanística, els edificis on les persones passem més del 90% del nostre temps ( casa, feina, espais d’oci) i l’accés a un habitatge digne són factors determinants de la salut de les persones.
L’entorn urbà està relacionat amb la incidència i la prevalença d’algunes de les principals causes de morbimortalitat: el sobrepès i l’obesitat, els problemes de salut mental, les lesions externes, les malalties respiratòries i les malalties cardiovasculars (Nieuwenhuijsen, 2016 i 2018; Giles-Corti, 2016). Els cinc factors sobre els quals l’urbanisme influeix de manera directa i que tenen una afectació sobre la salut són l’activitat física, la contaminació de l’aire, el soroll, l’efecte illa de calor i la disponibilitat de zones verdes (Mueller, 2017).
D’altra banda, les pràctiques constructives i de manteniment d’edificis que tenen en compte el vector salut influeixen directament sobre la qualitat ambiental interior d’aquests edificis en actuar sobre la ventilació, la il·luminació, el soroll, la temperatura, la humitat, els materials, mobles, electrodomèstics... i asseguren, d’aquesta manera el confort, el benestar i la salut de les persones usuàries habituals.
Existeix un consens general en el fet que els edificis tenen impacte sobre quatre dels grups de problemes de salut més importants: les malalties cardiovasculars, les malalties respiratòries, la salut mental i les lesions per causa externa. A més, s’ha relacionat l’estança en determinats edificis amb d’altres patologies com la síndrome de l’edifici malalt, la síndrome de sensibilització central i la lipoatrofia circular.
Així mateix, assegurar l’accés a un habitatge digne repercuteix directament en la salut mental i física de les persones. Cal treballar per evitar situacions d’inseguretat residencial, amuntegament, infrahabitatge, insalubritat o manca de subministraments bàsics. Les persones que es troben en alguna d’aquestes situacions tenen més probabilitat de presentar depressió, ansietat, intents de suïcidi, patologies respiratòries i cardiovasculars i mala salut percebuda, en general.
L'objectiu general d'aquesta comissió és evidenciar l'impacte que té l'habitatge, l'edificació i l'urbanisme sobre la salut, i fer propostes per avançar en la promoció d'entorns més saludables i sostenibles, tot garantint l'equitat en salut. Per desenvolupar aquesta seva tasca, s'han creat tres subcomissions.