Bones pràctiques per al retorn a la feina desprès d'absència per motius de salut
L'any 2017, a Catalunya es van donar 1.118.593 altes d'incapacitat temporal (IT) per contingències comunes, amb una durada mitjana de 32 dies de baixa i 97.069 altes d'IT per contingències professionals amb una durada mitjana de 38 dies de baixa.
En conjunt, en un 9% dels casos la IT va durar més de 3 mesos. La durada mitjana és més alta en cas de tumors, malalties mentals i malalties del sistema circulatori.
El retorn al treball després d'una absència per motius de salut és una etapa fonamental en l'objectiu de restablir i mantenir la salut de les persones, però a la qual no sempre es dona la importància que té ni s'afronta adequadament, amb conseqüències negatives tant per les persones treballadores, com per les empreses i la societat en general.
Sensibilitzar sobre la importància d’un adequat retorn al treball i promoure unes bones pràctiques que facilitin la reincorporació a la feina després d’una absència per motius de salut.
Elaboració d’una guia de bones pràctiques per al retorn a la feina basada en els següents aspectes:
- Context legal actual i principals actors que intervenen
- Beneficis per les empreses i els treballadors
- Principis bàsics de la gestió del retorn al treball. Principals barreres i factors facilitadors
- Polítiques de retorn en altres països i experiències a Catalunya
- Recomanacions
Coordinació: Rafael Panadès (Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral. Secretaria de Salut Pública. Departament de Salut).
Dinamització: Laura Ramírez (Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral. Secretaria de Salut Pública. Departament de Salut)
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Serveis Territorials a Barcelona, Centro nacional de Condiciones de Trabajo (INSSBT), Departament de la Presidència. Secretaria General de l’Esport. Consell Català de l’Esport, Departament de la Presidència. Consell Català de l’Esport, MC MUTUAL, Col·legi Oficial d’Infermeres i d’Infermers Barcelona, Universitat Barcelona, Universitat Pompeu Fabra. Parc de Salut Mar, Consorci Sanitari de Terrassa, Badalona Serveis Assistencials, SA, Federació de Municipis de Catalunya. Ajuntament Hospitalet, Federació Catalana Entitats contra el càncer (FECEC), Agència de Salut Pública de Catalunya. Unitat de Salut Laboral Costa de Ponent, Agència de Salut Pública de Catalunya. Subdirecció General de Drogodependències i Salut Mental, Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària. Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques, Institut Català de la Salut. Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’ICS.