El cribratge del càncer de coll de l'úter va ser el primer cribratge de càncer que es va oferir de manera àmplia a la població. Anys després, el descobriment del paper causal del virus de papil·loma humà va obrir la porta a noves possibilitats de prevenció primària i prevenció secundària. En aquesta sessió presentarem i discutirem els canvis que s'estan produint en el cribratge de càncer de coll de l'úter a conseqüència d'aquest nou coneixement i dels desenvolupaments tecnològics relacionats.
Objectius:
Presentar programes, recursos, serveis i iniciatives de l'àmbit de la promoció de la salut.
Tractar temes de promoció de caràcter interdepartamental en el context del PINSAP.
Oferir als professionals de l'àmbit de la salut pública la divulgació de temes d'actualitat.
Reflexionar sobre temes de salut pública de la mà de professionals experts en el tema exposat, brindant un espai de debat i reflexió.
Programa:
1. Estratègia de prevenció i control del càncer de coll de l'úter a Catalunya: canvis en la prevenció i el cribratge.
2. El descobriment del paper causal del virus del papil·loma humà ho canvia tot.
3. El nou Programa de detecció precoç de càncer de coll de l'úter de Catalunya: canvis en el protocol i l'organització.
4. Implantació del nou Programa: impacte en els serveis assistencials.
Metodologia: Exposició teòrica amb debat.
Professorat:
Josep Alfons Espinàs Piñol (Coordinador de l'Oficina de Cribratge de Càncer de Catalunya. Pla Director d'Oncologia i Departament de Salut).
Paula Peremiquel Trillas: Programa de Detecció Precoç del Càncer de Coll Uterí. Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer. (Institut Català d'Oncologia i Departament de Salut).
Cristina Martínez Bueno (Responsable corporativa ASSIR de Catalunya. Direcció Assistencial d'Atenció Primària a la Comunitat. Institut Català de la Salut).
Persones destinatàries:
Tècnics de Salut Pública del Departament de Salut i professionals que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit de la salut i el benestar de les persones.