La tos ferina (TF) és una malaltia infecciosa causada pel bacteri Bordetella pertussis i, en concret, per la toxina pertussis, que pot afectar persones de totes les edats. Fa un segle, en l’època prevacunal, era una malaltia greu; ara, però, és menys freqüent i menys greu gràcies a la vacunació. És una malaltia endèmica a escala global, que pot afectar a totes les edats i que manté un patró epidèmic cíclic, amb onades que es presenten cada 3-5 anys.
Malgrat disposar de vacunació contra la tos ferina de forma sistemàtica a Catalunya i de tenir elevades cobertures vacunals al llarg dels anys, la tos ferina continua causant morbiditat. Ni la vacunació amb pauta completa ni haver patit la malaltia confereixen immunitat duradora.
Els objectius de la prevenció i el control de la tos ferina inclouen la prevenció de malalties greus i morts entre els nadons menors d’un any mitjançant programes de vacunació ben adaptats i implementats. Cal garantir la detecció de casos de tos ferina al més aviat possible, l’aïllament respiratori, el tractament antibiòtic i revisar i actualitzar l’estat vacunal del cas i dels contactes. A més, és important la cerca activa de contactes estrets i de les persones vulnerables, aquelles amb més risc de patir complicacions per tos ferina greu, com els infants menors d’1 any que es trobin sense pauta de primovacunació completa, així com les gestants o persones que poden actuar com a font d’infecció per a aquests infants.
Malaltia de declaració obligatòria
Definició de cas
Cas sospitós: pacient que presenta els simptomatologia clínica compatible amb TF sense cap altra causa coneguda ni vincle epidemiològic amb un cas confirmat.
Cas probable: criteris de cas sospitós amb tos que dura dues setmanes o més.
Cas confirmat: cas que compleix la definició de probable o sospitós, confirmat per laboratori, o que té vincle epidemiològic amb un cas confirmat per laboratori.
En els casos sospitosos o probables, si fa menys de 21 dies de l’inici de símptomes, cal promoure la confirmació per laboratori, sobretot si hi ha possibles contactes vulnerables.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Formulari de declaració
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
-
Document de preguntes i respostes de la tos ferina (Obre en una nova finestra)
Recull de preguntes formulades en el seminari web "Actualització de les actuacions per a la prevenció i el control de la tos ferina" del dia 24 d’abril de 2024 (inclou enllaç de la gravació).