Què és i com funciona el sistema de malalties de declaració obligatòria?
Un dels sistemes que nodreix la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya és el sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO), que gestiona la vigilància i el control del conjunt de malalties transmissibles que Catalunya ha decidit prioritzar en el marc de la vigilància europea i estatal.
Aquest sistema està regulat pel Decret 203/2015, de 15 de setembre, que va adequar les malalties que han d’estar subjectes a vigilància d’acord amb la normativa europea i va establir les modalitats i els procediments de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics.
El sistema de malalties de de declaració obligatòria estableix tres modalitats de declaració: individualitzada, urgent, i microbiològica.
NOTIFICACIÓ INDIVIDUALITZADA
Queden subjectes a aquest tipus de notificació les malalties respecte de les quals és necessari conèixer, a més de dades relacionades amb la malaltia mateixa, determinades dades identificatives de la persona malalta i del metge o metgessa declarant, als efectes de poder exercir un control adequat de la persona malalta i del seu entorn.
En el supòsit de la notificació individualitzada de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) i de la síndrome d’immunodeficiència adquirida (sida), així com en el de la infecció gonocòccica, infecció per Chlamydia trachomatis, limfogranuloma veneri, sífilis infecciosa i sífilis congènita, oftàlmia neonatal per clamídia, oftàlmia neonatal per gonococ i pneumònia per clamídia, els metges i metgesses declarants han de formalitzar, a més de l’imprès de notificació, l’enquesta epidemiològica específica i l’han d’enviar per correu postal als serveis de vigilància epidemiològica que els correspongui. Es notifiquen de manera individualitzada i amb enquesta epidemiològica per tal de permetre una acció epidemiològica i de control immediat.
NOTIFICACIÓ URGENT
S'ha d'efectuar immediatament després de detectar-se el cas; no cal la confirmació diagnòstica, la sospita n’és suficient. La notificació s'ha de fer de la manera més ràpida possible i en menys de 24 hores (telèfon o correu electrònic) als serveis de vigilància epidemiològica, i si es produeix en un dia festiu o fora de l’horari laboral, s’ha de comunicar al Sistema d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC).
Queden subjectes a aquest tipus de notificació els brots epidèmics de qualsevol etiologia, les sospites d’alertes de salut pública i les malalties subjectes al sistema de notificació individualitzada que requereixen unes actuacions de control immediates, a l’efecte d’evitar l’aparició de nous casos relacionats.
NOTIFICACIÓ MICROBIOLÒGICA
En aquest sistema es recullen les declaracions dels microorganismes causants de malalties infeccioses agudes segons els criteris diagnòstics prèviament definits i les notificacions de resistències antimicrobianes. La notificació pot ser urgent o rutinària. Les declaracions es fan a través de l’aplicació informàtica Registre del sistema de notificació microbiològica (RSNM).
La notificació de les MDO als serveis de vigilància epidemiològica correspon als metges i les metgesses que realitzen tasques assistencials a Catalunya, de centres públics i privats, de conformitat amb el que preveu la normativa vigent.
La notificació de les malalties i els brots epidèmics de declaració obligatòria inicialment s’ha de fer per sospita, amb la finalitat d’avançar tan com sigui possible les activitats de control.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya, públics i privats, han de fer la declaració obligatòria dels casos confirmats microbiològicament al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
La notificació de malalties de declaració obligatòria, en les seves modalitats d’individualitzada, urgent i microbiològica, s’ha de fer a través de mitjans electrònics, mitjançant la connexió telemàtica entre el centre sanitari i el Repositori epidemiològic de Catalunya (REC).
Quan això no sigui tècnicament possible la notificació s’ha de realitzar mitjançant la tramesa dels formularis corresponents per correu electrònic encriptat o correu postal, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Al seu torn, els serveis de vigilància epidemiològica revisen les notificacions rebudes, verifiquen que compleixin els criteris de cas, truquen als pacients per fer l’enquesta epidemiològica de la malaltia i faciliten aquesta informació a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Secretaria de Salut Pública, amb una periodicitat setmanal.
Per altra banda, els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya, públics i privats, han de fer la declaració obligatòria dels casos confirmats microbiològicament al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Actualment s'està treballant per connectar els diferents sistemes de dades necessàries per dur a terme la vigilància epidemiològica.
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
-
Resum de les malalties de declaració obligatòria a Catalunya durant l'any 2017
Butlletí epidemiològic de Catalunya. Volum 39. Desembre 2018
-
Resum de les malalties de declaració obligatòria a Catalunya (2014-2015)
Butlletí epidemiològic de Catalunya. Volum 38. Gener 2017
-
Els mapes d'incidència (amb diferent desagregació territorial) són eines gràfiques que representen la informació epidemiològica més rellevant que s'obté mitjançant l'activitat sistematitzada de la vigilància de les malalties de declaració obligatòria. Hi ha mapes d'incidència disponibles dels anys 2013 a 2017 per a la tos ferina, la parotiditis, l'hepatitis A i la legionel·losi.
-
Malalties de declaració obligatòria i la seva modalitat de declaració (tríptic). Any 2019
Llistat actualitzat l'any 2019 amb les noves MDO segons l’adaptació de Catalunya a la normativa europea i els nous requeriments internacionals en matèria de vigilància epidemiològica.
-
Aquest document descriu el circuit de comunicació que han de seguir les notificacions al sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO) alhora que actualitza el llistat de malalties subjectes a vigilància d’acord amb el Decret 203/2015, de 15 de setembre de 2015, pel qual es crea la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya i es regulen els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics.
-
Definició de cas de les noves malalties de declaració individualitzada (MDI). Gener 2016
Aquest document especifica els criteris clínics, epidemiològics i de laboratori que han de guiar els professionals sanitaris a l’hora de fer la notificació de casos per al conjunt de malalties que es van afegir al llistat de malalties subjectes a vigilància i de delcaració individualitzada a partir del Decret 203/2015.
-
-
Definició de cas de les malalties de declaració obligatòria. Any 2010
L'any 1993 es van establir i unificar els criteris per crear un sistema de declaració obligatòria de malalties. Aquest document conté les definicions de cas sospitós i de cas confirmat fins a l'any de cadascuna de les malalties de declaració obligatòria que es van aprovar en el Decret 67/2010, actualitzades fins a l'any 2009.