El xarampió és una malaltia vírica aguda molt transmissible de declaració obligatòria individualitzada (MDI) i urgent (MDU).
La mesura preventiva més eficaç és la vacunació. El calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya estableix la vacunació contra el xarampió amb la vacuna triple vírica als 12 mesos i als 3 anys d'edat.
El període d'incubació del xarampió pot variar entre 7 i 21 dies, però generalment és de 14 dies des de l'exposició fins que apareix l'exantema (aproximadament 10 dies fins que apareix la febre).
Es considera brot epidèmic de xarampió a l’existència de dos o més casos relacionats epidemiològicament.
Malaltia de declaració urgent
Definició de cas
Definició clínica de cas:
Malaltia que presenta les tres característiques següents:
- Exantema maculopapular generalitzat que dura 3 dies o més.
- Febre ≥ 38 °C.
- Tos o rinitis o conjuntivitis.
Classificació de casos:
Cas sospitós / Cas probable: Concorda amb la definició clínica de cas, però no hi ha confirmació serològica o virològica i no esta relacionat epidemiològicament amb un cas confirmat pel laboratori.
Cas confirmat:
Malaltia confirmada pel laboratori o que compleix la definició clínica de cas i que està relacionada epidemiològicament amb un cas confirmat pel laboratori.
En un pacient que presenta exantema compatible amb xarampió, un resultat d’ IgM positiu no es pot considerar diagnòstic si ha rebut vacuna durant 6-45 dies abans de la seva aparició. En aquesta situació, es considerarà cas confirmat si compleix la definició clínica i té relació epidemiològica amb un cas confirmat per laboratori. En aquests casos, la serologia no és una prova útil per a la confirmació de casos, és recomanable fer aïllament i genotipat del virus per tal de conèixer si es tracta d’un virus vacunal o salvatge el causant de l’exantema.
Cas prevenible: Qualsevol cas que hagi aparegut en un resident a Catalunya no vacunat i que presenti alguna de les característiques següents:
- Edat de 13 mesos o més.
- Nascut el 1978 o després.
- Sense evidencia d'immunitat enfront el xarampió.
- Sense contraindicacions mèdiques per rebre la vacuna.
- Sense motiu de creença per a no rebre la vacuna.
Cas importat: Qualsevol cas que es relacioni amb una font d'infecció de fora del territori de Catalunya, quan l'exantema s'inicia dins dels 18 dies després d'haver retornat a Catalunya i si la malaltia no es pot relacionar amb una cadena de transmissió autòctona.
També es considera cas importat aquell que es pot vincular amb un d'importat dintre de dues generacions de casos.
Criteris de laboratori per al diagnòstic:
Cal aplicar un dels criteris següents:
- Aïllament del virus del xarampió en una mostra clínica.
- Detecció d'anticossos IgM per al xarampió en el sèrum.
- Seroconversió d'anticossos IgG per al xarampió.
- Detecció del genoma per tècniques d'amplificació genètica.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d'un cas, cal notificar-ho immediatament -en menys de 24h- per telèfon o correu electrònic als serveis de vigilància epidemiològica territorials corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació es farà mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC).
Informació relacionada
-
Imprès declaració MDO (Obre en una nova finestra)
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC). -
Document de preguntes i respostes del xarampió
Recull de preguntes formulades en el seminari web "Actualització en xarampió: la nova situació epidemiològica a Catalunya" del dia 29 de maig de 2024 (inclou enllaç de la gravació)
-
Brots de xarampió
-
Casos de xarampió detectats a Catalunya durant l’any 2024 (Obre en una nova finestra)
Actualització de les dades epidemiològiques
-
Brot de xarampió: Informació per al personal que treballa en centres sanitaris
Document informatiu publicat amb motiu del brot de xarampió de l'any 2019
-
Document publicat amb motiu del brot de xarampió de l'any 2019
Informes
-
Programa d’eliminació del xarampió, la rubèola postnatal i la síndrome de la rubèola congènita a Catalunya
-
-
Programa d’eliminació del xarampió, la rubèola postnatal i la síndrome de la rubèola congènita a Catalunya
-
Programa d’eliminació del xarampió, la rubèola postnatal i la síndrome de la rubèola congènita a Catalunya