La malaltia pel virus del chikungunya és una arbovirosi de declaració individual obligatòria tant al sistema MDI com al SNMC. La sospita d’un cas autòcton i, també, la sospita durant el període d’activitat vectorial d’un cas importat són, a més, de declaració urgent (MDU).
A Catalunya, tots els casos notificats fins l'any 2022 han estat importats. És important que les persones que viatgin a zones endèmiques estiguin informades del risc d’infecció, del mecanisme de transmissió, de la simptomatologia, del període d’incubació i de les mesures de protecció individual contra les picades de mosquit. També és necessari comunicar a aquests viatgers la importància d’anar al metge si presenten símptomes compatibles amb la malaltia en els quinze dies següents després d'haver abandonat la zona endèmica.
La simptomatologia que pot fer sospitar de la infecció per Chikungunya en viatgers procedents de zones endèmiques inclou: febre elevada, artràlgies (turmells i canells), miàlgies, conjuntivitis i cefalees. El 10% dels pacients presenten símptomes hemorràgics.
Malaltia de declaració urgent davant la sospita d'un cas autòcton
Definició de cas
Criteri clínic
Febre > 38,5 ºC d’inici sobtat i artràlgia greu no vinculada a cap altra patologia.
Criteris epidemiològics
- Haver estat en zones endèmiques de chikungunya en els quinze dies anteriors a l’aparició dels símptomes.
- Haver estat en els quinze dies anteriors a l’aparició dels símptomes en zones no endèmiques de chikungunya, però amb presència d’Aedes albopictus o Aedes aegypti durant el període d’activitat vectorial.
- Quan la infecció ha tingut lloc al mateix temps i a la mateixa zona que altres casos probables o confirmats de chikungunya.
Classificació de casos
- Cas sospitós:persona que compleix el criteri clínic amb algun criteri epidemiològic.
- Cas probable:persona amb detecció d’anticossos d’IgM al sèrum, que compleix algun criteri epidemiològic i que pot complir o no els criteris clínics.
- Cas confirmat:persona que compleix almenys un criteri de laboratori per a casos confirmats.
Notificació a la XVEC
Davant la sospita d’un cas autòcton i, també, davant la sospita durant el període d’activitat vectorial d’un cas importat, cal notificar-ho immediatament −en menys de 24 h− als Serveis de Vigilància Epidemiològica territorials (SVE) corresponents o al Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l'horari laboral habitual.
(S’ha de considerar que un cas és autòcton quan no hi hagi l’antecedent d’haver viatjat a la zona endèmica els quinze dies anteriors a l’inici de símptomes.)
La declaració individualitzada s’ha de fer prioritàriament mitjançant la connexió telemàtica al Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC). Quan això no sigui tècnicament possible, la notificació s’ha de fer mitjançant la tramesa del formulari corresponent per correu electrònic encriptat, de conformitat amb els circuits de notificació que preveu el Decret 203/2015.
Els professionals dels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris de Catalunya de caràcter públic o privat han de notificar els microorganismes causants de malalties infeccioses al Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya (SNMC).
-
* Baixeu el document a l’ordinador, empleneu les dades, imprimiu-lo com a PDF i deseu a l’ordinador el formulari emplenat.
Cal formalitzar quan no sigui possible fer la declaració mitjançant el Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC).
Informes
Informes de casos de malaltia pels virus del chikungunya, dengue i Zika a Catalunya