La campanya de vacunació de la tardor impulsada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya d'aquest any, igual que la de l'any anterior, es farà conjuntament amb les vacunes contra la grip i la COVID-19. Aquesta campanya s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip o la COVID-19, especialment a persones de més edat i dones embarassades. Les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc també són un col·lectiu essencial on es recomana la vacunació, especialment els professionals de la salut.
L’impacte d’amb dues malalties en el sistema sanitari i en les persones que les pateixen és molt elevat, especialment en les més vulnerables. Per aquest motiu, els objectius de vacunació són reforçar la protecció d’aquestes persones, i del personal sanitari i sociosanitari, per intentar reduir la morbimortalitat per aquestes malalties i contribuir a disminuir-ne l’impacte en la pressió assistencial.
El període ideal per vacunar-se és principalment durant els mesos de tardor amb l’objectiu principal d’evitar el màxim nombre possible d’infeccions i potencials complicacions que se solen produir durant l’hivern. Tot i això, és important remarcar que les persones que no s’han vacunat poden fer-ho fins que acabi la temporada epidèmica (normalment finals de març).
Aquesta campanya 2024-2025 és important mantenir els esforços i augmentar les cobertures de vacunació en totes les persones que tenen indicada la vacunació, prioritzant-la en aquelles més vulnerables.
La vacunació contra ambdues malalties està indicada per a tot el personal que treballa en els centres sanitaris i sociosanitaris. Els professionals sanitaris no vacunats tenen més probabilitat de transmetre els virus als seus pacients mentre els atenen, i també a les persones del seu entorn familiar.
Això és encara més important i preocupant en el cas de malalts amb alt risc de complicacions, d'hospitalització i de mort.
En les èpoques d'epidèmia, si no es vacunen, els professionals tenen una probabilitat molt més alta d'emmalaltir i, per tant, de no poder desenvolupar la seva tasca assistencial en un moment en què l'activitat és molt més alta del que és habitual (amb el perjudici que comporta per a la salut individual i col·lectiva).
Durant l'embaràs i els primers mesos de vida, la grip i la COVID-19 poden tenir complicacions greus. Al llarg de tota la gestació, l'organisme de les dones fa canvis immunològics i cardiopulmonars que poden afavorir la infecció per aquests virus. I, en cas d'infecció, les dones embarassades tenen més risc de patir complicacions i hospitalitzacions.
Una malaltia greu durant l'embaràs pot posar en perill la salut del bebè de manera indirecta. S’ha comprovat que augmenta el risc de part prematur, baix pes i cesàries. Si aquesta infecció, afecta nadons de menys de 6 mesos, el risc de complicacions com convulsions febrils, vòmits, diarrees i pneumònia també és més alt.
Quan una dona embarassada es vacuna contra la grip i la COVID-19, els anticossos generats es transmeten al fetus a través de la placenta. Aquesta protecció es manté els primers mesos de vida. I, en els casos de les dones que opten per la lactància materna, els anticossos també protegeixen el nadó a través de la llet.
Les dues vacunes són segures i els seus efectes adversos són lleus, tant en l'embaràs com en l'alletament.
Ambdues vacunes es poden administrar al mateix temps que la vacuna contra la tos ferina (dTpa).
