Programa Salut i Escola
Salut i Escola és un programa impulsat pel Departament de Salut i el Departament d’Educació que es desenvolupa als centres educatius de secundària de Catalunya.
L'objectiu del programa és millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció d'hàbits saludables, prevenció de situacions de risc i detecció precoç de problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac.
Amb aquesta finalitat, una infermera o infermer de referència assignat per l'Equip d'Atenció Primària es coordina amb la direcció, l'equip docent i l'equip d'assessorament psicopedagògic del centre educatiu per concretar les intervencions que es duran a terme i l'establiment del servei Consulta Oberta.
Consulta Oberta és un servei d'assessorament i d'atenció confidencial per a joves que s'ofereix dins el mateix centre educatiu.
El Programa Salut i Escola (PSiE) va néixer l’any 2004 mitjançant un conveni de col·laboració entre els Departaments de Salut i d’Educació amb el propòsit de potenciar la coordinació dels serveis sanitaris i els centres docents i serveis educatius en accions de promoció de la salut adreçada als alumnes.
És el resultat de l'adaptació dels serveis sanitaris per afavorir l’accessibilitat de la població infantojuvenil, principalment els adolescents, als programes de salut amb garanties de privacitat i confidencialitat mitjançant els professionals sanitaris d'infermeria dels equips d'atenció primària de salut que es desplacen als centres educatius del seu territori en la seva vessant de salut comunitària.
Es tracta d'un programa integral i transversal en un àmbit extrasanitari, el centre educatiu, que representa l'espai natural d'aprenentatge i formació dels infants i joves on es manifesten més prematurament els signes d’alerta de problemes de salut, en els quals una detecció precoç i coordinada pot ser la primera acció per iniciar un procés d’ajuda a les necessitats, moltes vegades manifestades en conductes de risc.
- Millorar la salut dels infants i adolescents i el seu benestar biopsicosocial.
- Apropar els programes de promoció de la salut i prevenció de la la malaltia.
- Promoure l'adquisició de coneixements perquè gestionin la seva salut de manera satisfactòria i empoderar-los mitjançant l'educació per la salut.
- Afavorir l'accessibilitat dels adolescents als serveis sanitaris.
- Detectar precoçment problemes de salut dels alumnes i situacions de vulnerabilitat.
- Prevenir conductes de risc
- Resoldre dubtes, tot treballant en xarxa amb altres professionals experts.
Els àmbits d’intervenció prioritaris dels professionals del PSiE són els següents:
- Salut mental i benestar emocional
- Salut sexual i educació afectiva
- Consum de substancies addictives (drogues, alcohol i tabac), incloent les addiccions comportamentals (TICs, xarxes socials, videojocs...)
- Hàbits saludables (alimentació saludable, activitat física, horaris/son, higiene...)
- Maltractaments i violències (masclista, familiar, entre iguals...)
- Salut social i entorn (pertinença a bandes, immigració...)
La població objecte del programa són adolescents que cursen 3r i 4t d’ESO, però el programa també està obert a 1r i 2on d'ESO i Batxillerat, ja que entenem que la salut és universal i es fonamenta en el principi d’equitat.
Les intervencions en els centres educatius dins del marc del PSiE són:
Servei de Consulta Oberta: Intervenció adreçada als alumnes de manera individual.
Activitats d’educació i promoció de la salut i prevenció de la malaltia: Intervenció adreçada als alumnes de manera grupal (grup classe).
Assessorament en temes de salut que pugui necessitar el centre educatiu: La infermera del PSiE és la referent de salut per al centre educatiu.
Per a la Consulta Oberta, una infermera del centre d’atenció primària es desplaça unes hores setmanals presencials al centre docent. L’alumne pot anar a la consulta de manera espontània amb garantia de privacitat i confidencialitat.
El programa Salut i Escola ofereix als centres educatius diferents materials informatius sobre el servei Consulta Oberta destinat a l'alumnat i les seves famílies, així com cartells per anunciar el servei.
Per sol·licitar aquests materials divulgatius, cal posar-se en contacte amb l'infermer/a de referència del programa de l'Equip d'Atenció Primària corresponent al centre educatiu.
El PSiE requereix la cooperació i la intervenció coordinada de diferents serveis de salut i comunitaris implicats en el territori:
- Equip d’atenció primària de salut (EAP), serveis socials i serveis sanitaris de suport (*)
- Equip docent
- Equip d’assessorament psicopedagògic
- Equip de salut pública i/o salut escolar dels Ajuntaments
(*) Serveis sanitaris de suport:
- Centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)
- Programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR)
- Centres d’atenció i seguiment de les drogodependències (CAS)
- Altres
Altres programes
Altres programes per a la promoció i la protecció de la salut als centres educatius
-
Programa "Classe sense fum" (Obre en una nova finestra)
Programa escolar de prevenció de tabaquisme adreçat a alumnat de 1r i 2n d'ESO.
Departament de Salut, Departament d'Educació i Agència de Salut Pública de Barcelona. -
Programa "Estimar no fa mal" (Obre en una nova finestra)
Programa de prevenció de situacions d'abús en les relacions de parella i afectives i per fomentar actituds i comportaments igualitaris, adreçat a joves d'entre 10 i 19 anys.
Institut Català de les Dones -
Programa "Fruita i llet a les escoles" (Obre en una nova finestra)
Programa per promoure el consum de fruita i llet entre els infants d'educació infantil i primària als centres escolars.
Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural