La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe Epidemiologia i perfil de resistència antibiòtica de Neisseria gonorrhoeae: Catalunya, 2018-2021,
A l’informe s’hi analitzen les característiques epidemiològiques dels casos confirmats de Neisseria gonorrhoeae (NG) i la sensibilitat antimicrobiana dels casos declarats al Sistema de notificacions microbiològiques de Catalunya (SNMC) durant el període, així com les taxes d’incidències per grups d’edat i sexe, la distribució mensual dels casos confirmats, les tècniques diagnòstiques emprades, l’origen anatòmic de les mostres i la distribució per regions sanitàries.
Durant el període d’anàlisi s’han notificat 20.044 casos confirmats d’NG, en el qual s’ha observat un increment de la taxa d’incidència (TI) del 87,2% ─el 2018 se n’han confirmat 3.659 casos i el 2021, 6.997. En el grup dels homes, s’han detectat 16.213 casos (TI: 107 casos per 100.000 persones/any); i en el de les dones, 3.831 (TI: 24,4 per 100.000 persones/any). Les TI més elevades en els homes s’han produït en el grup d’edat de 25 a 34 anys, i en les dones, en el de 15 a 24 anys.
Del total de casos, 6.317 (31,5%) s’han diagnosticat per cultiu. D’aquests casos, en 5.674 soques (89,8%) s’ha presentat la declaració de sensibilitat d’almenys un antibiòtic (Figura 1). El nombre més elevat de soques resistents s’ha presentat en la ciprofloxacina (60,9%), seguit per la tetraciclina (33%), la penicil·lina (22,4%) i l’azitromicina (13,6%). D’altra banda, també s’han observat resistències a la cefixima (1,4%) i la ceftriaxona (1%), també antibiòtics d’elecció per al tractament. A més a més, cal destacar la presència de sis casos amb soques multiresistents diagnosticats durant el període.
A l’informe es posa de manifest la necessitat d’augmentar els diagnòstics per cultiu i d’efectuar l’estudi corresponent de sensibilitat antibiòtica. Cal seguir de prop l’evolució del microorganisme i fer el monitoratge de les resistències, i també cal optimitzar la vigilància epidemiològica a través de la millora en la recol·lecció de dades des dels laboratoris.
La infecció gonocòccica afecta els genitals, la faringe o el recte, i es transmet mitjançant relacions sexuals amb una persona infectada. Tot i això, els casos asimptomàtics que s’han exposat a possibles infectats són freqüents i no poden ser menystinguts. En el cas de les dones embarassades, la infecció també es pot produir a través del canal del part, amb afectació de la conjuntiva dels ulls del nadó (oftàlmia neonatal).
Per a més informació: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya
Figura 1. Percentatge de resistència de Neisseria gonorrhoeae segons l’antibiòtic i any.
Font: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. ASPCAT.