Butlletí de Salut Pública
Butlletí de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
Departament de Salut
Agost 2018 #164
El Test Salut: exemples concrets d’avaluació d’impacte a Catalunya

L’Avaluació d’impacte en salut és una eina fonamental per implementar iniciatives de salut en totes les polítiques. A Catalunya es desplega mitjançant Test Salut, aplicat en experiències dutes a terme a tot el país.

Llegiu-ne més

Actualitat

El Govern reactiva la recuperació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

Amb l’aprovació de l’avantprojecte de llei de creació de l’ASPCAT es reconstitueix l’Agència, un compromís de l’Executiu que havia quedat en pausa per l’aplicació de l’article 155.

Llegiu-ne més
Els equips d'atenció primària ja disposen d'un conjunt d'indicadors per fer el diagnòstic de salut de la seva comunitat

És una actuació fonamental, emmarcada en l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), dedicada a impulsar un nou model d’atenció primària orientat cap a l’atenció comunitària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Retirada d’envasos d’aigua

La cadena de supermercats Condis va treure de la comercialització un lot d’envasos de 5 litres d’aigua mineral natural de la marca pròpia, pel cas d’una persona que en beure’n va patir efectes adversos lleus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El PINSAP presenta els primers productes desenvolupats arreu del territori

La Jornada Afrontem reptes, compartim solucions. Aplicant el PINSAP al territori va esdevenir un aparador de les iniciatives dutes a terme per les Comissions Territorials a les diferents demarcacions, centrades en assumptes tan diversos com la protecció de l’entorn, la seguretat a la muntanya o les estratègies per evitar el consum d’alcohol en joves. La consellera de Salut va destacar el valor de totes les iniciatives, i va avançar que d’ara endavant se el PINSAP desenvoluparà projectes a nivell local.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les CoP, motor de canvi per a la Salut Pública a Catalunya

Les Comunitats de Pràctica (CoP) de l’ASPCAT  han aplegat en 10 anys la feina de més de 800 professionals que han generat 82 publicacions i 30 narratives digitals. En la VII jornada, celebrada el 2 de juliol, es van projectar les línies de futur d’aquest model de treball col·laboratiu.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Simulacre de trasllat d'un pacient amb sospita de malaltia infecciosa altament transmissible

L’acció va consistir en traslladar una persona amb una unitat de Suport Vital Avançat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) des de l’Hospitalet fins a l’Hospital Clínic de Barcelona, que és el centre de referència per a aquestes malalties.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Reunió de treball del POCS de la temporada 2018

L’ASPCAT va convocar tots els agents implicats del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Constituït el Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc

Creat amb l’objectiu d’estar preparats davant les malalties emergents que puguin aparèixer en un futur, com ara les febres hemorràgiques, les arbovirosis, o les infeccions  relacionades amb l’assistència sanitària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Reunió europea a Bulgària per avançar contra el VIH i les hepatitis víriques

L’objectiu és fer un front comú i establir estratègies de consens per abordar la detecció i prevenció de les hepatitis virals i del VIH.

Llegiu-ne més
Grup de treball per a la igualtat de gènere en salut

Tècnics professionals i experts formaran el grup de treball que promou el Departament per establir compromisos clars i actuacions concretes per desplegar la perspectiva de gènere en salut.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Cimera par abordar les necessitats de professionals de la salut

La consellera de Salut va anunciar la celebració, al setembre, d’una cimera amb tots els agents del sistema sanitari per abordar les necessitats de professionals per donar resposta a les necessitats de salut de la població catalana.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Campanyes

Campanya preventiva adreçada a ciclistes urbans

El Servei Català de Trànsit (SCT) va fer, entre el 2 i el 8 de juliol, una campanya preventiva de conductes i factors de risc adreçada a ciclistes i altres usuaris de la via pública, en vies urbanes. És la primera que la institució adreça a aquest col·lectiu.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern reprèn l'impuls de la Reforma Horària

En la inauguració de la 5a Setmana dels Horaris, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, referma el compromís del Govern amb la reforma horària, i anuncia la creació d’un òrgan per impulsar-la.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Territori

Nou restaurant Amed al Bages

L’emblemàtic Miami (Manresa), amb la imatge renovada, ha rebut l’acreditació que el col·loca entre els més de 600 establiments compromesos a Catalunya amb l’alimentació mediterrània en el dia a dia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El CAP de Vilanova del Camí rep un dels premis de la Setmana sense fum

El Centre d’Atenció Primària de Vilanova del Camí, a l’Anoia, va rebre un dels reconeixements de l’edició 2018 de la Setmana sense fum. L’ha merescut per la difusió que una de les infermeres ha fet de les fotos de la cinquena edició de dibuixos infantils organitzada pel CAP.

Llegiu-ne més
shadow bottom
I Jornada d’Intercanvi Professional del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Una cinquantena de professionals de la Sub-direcció Regional del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre van participar a la I Jornada d’Intercanvi Professional, que es va dur a terme el passat 12 de juny, a Horta de Sant Joan. L’objectiu: establir vincles i aprofitar les experiències dutes a terme a la Demarcació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Sessió de treball entre l’ASPCAT i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)

Una cinquantena de persones comparteixen coneixements al voltant de la gestió, l’administració i la seguretat del subministrament.

Llegiu-ne més
shadow bottom
30 centres de gent gran reben el distintiu «Aquí sí. Envelliment actiu i salut»

La marca reconeix l’esforç per promoure l’envelliment actiu i oferir una atenció centrada en la persona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
III Trobada de Salut Comunitària a Almacelles, adreçada a professionals de la salut

Els participants hi van posar en comú projectes de promoció, prevenció i salut comunitària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els odontòlegs dels CAP de Girona se sumen a una campanya de prevenció del càncer oral

Amb el lema “Treu la llengua al càncer”, es vol conscienciar la ciutadania sobre la importància de les revisions periòdiques.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ús de les noves tecnologies per ajudar a deixar de fumar

Una Jornada convocada per la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central (XPCTCC) se centra en els nous recursos tecnològics aplicats a les teràpies de deshabituació del tabac.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Sessions de bones pràctiques de promoció d’activitat física arreu del territorio

Les jornades, dutes a terme en seus de la Regió Metropolitana Sud, Regió Metropolitana Nord, Camp de Tarragona,  Terres de l’Ebre,  Lleida i Barcelona, es plantejaven compartir bones pràctiques de promoció de l’activitat física, informar sobre les novetats del Pla d’activitat física, esport i salut i fer xarxa entre els professionals implicats. Durant el mes d’octubre es faran jornades a Manresa (10 octubre), Barcelona (18 octubre) i Girona (25 d’octubre).

Llegiu-ne més

Publicacions

Salut Pública presenta la primera guia sobre els 'food truck'

El document té la vocació de ser un instrument útil per assolir el màxim nivell de seguretat alimentària tant per als clients com per als titulars de l’activitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les dones tenen comportaments més saludables que els homes però pitjor estat de salut, segons l'ESCA 2017

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2017, les dones fumen menys que els homes, fan un consum de risc d’alcohol menor i segueixen més la dieta mediterrània. Tot i aquests comportaments més saludables, tenen una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

10 anys COP

shadow bottom
Un impuls transformador que s’estén més enllà de l’àmbit de la Salut Pública

Institucions de Catalunya i d’arreu de l’Estat es fixen en la metodologia de gestió del coneixement desenvolupada per les CoP.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Imprimeix
Baixa | Sugerències | Correu | Web

ISSN: 2014-1866

Agència de Salut Pública de Catalunya