Butlletí de Salut Pública
Butlletí de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
Departament de Salut
Febrer 2018 #160
La UE assenyala la bioresistència com un afer crític

Ha publicat l’informe 2016 sobre la resistència antimicrobiana, que la confirma com a una de les amenaces més grans per a la Salut Pública planetària. ¿Quina és l’aportació local de les institucions catalanes a aquesta lluita global? Ho recollim tot en un monogràfic.

Llegiu-ne més

Notícies

Balanç 2016 del Programa d’Intercanvi de Xeringues

L’ASPCAT, en col·laboració amb l’ASPB i el Consell de Col·legis de Catalunya duen a terme el Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX). Aquest mes de febrer s’ha presentat el balanç 2016, període en què es van repartir més de 750 instruments estèrils.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Dispositius de tabac sense combustió: ni segurs ni efectius contra el tabaquisme

Els principals organismes d’atenció, prevenció i control van emetre una posició conjunta en què recorden que qualsevol aparell d’aquest tipus s’ha de sotmetre a la normativa vigent.

Llegiu-ne més
Estudi d’ITS entre dones trans i homes que exerceixen el treball sexual

StopSida, el CEEISCAT i el Programa d’Investigació en Epidemiologia del Càncer (ICO) creen el SWEETIE per millorar la salut sexual d’aquests col·lectius.

Llegiu-ne més
Salut en tots els estudis universitaris

Els vicerectors catalans es comprometen a incloure’n continguts transversals en els currículums, d’acord amb la visió del PINSAP.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Salut obre expedient sancionador a l'organització d'un congrés sobre càncer a Barcelona

El Departament de Salut va fer actuacions d’inspecció en relació al congrés internacional titulat “Un mundo sin cáncer. Lo que tu medico no te está contando”, celebrat el passat dia 13 de gener de 2018 a Barcelona.

Llegiu-ne més
El CatSalut finançarà els dispositius de monitoratge continu de glucosa per a les persones amb diabetis de tipus 1

S’ha decidit incorporar a la cartera de serveis del Departament de Salut els dispositius de monitoratge continu de glucosa, de manera que finançarà aquests aparells per a determinats perfils de pacients.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La xarxa US.cat compta ja amb totes les Universitats catalanes

La UPC s’hi ha adherit i ho han fet oficial a la IV Jornada biennal de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Avisos i brots

Brot de tuberculosi a Osona

Salut Pública ha detectat un brot de tuberculosi a la Catalunya Central, que afecta 2 persones residents a Santa Eugènia de Berga i 1 resident a Vic. Arran del primer cas se’n van estudiar els contactes de cohabitació i l’entorn laboral, entre els quals es va detectar els altres 2 casos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Brot de gastroenteritis aguda a la Cerdanya

Un brot de gastroenteritis aguda va afectar més de 400 persones que passaven uns dies en la Cerdanya. La simptomatologia ha estat lleu, en tots els casos.

Llegiu-ne més
Intoxicació per Listeria monocytogenes atribuïda a formatges de llet crua d'ovella

L’ASPCAT i l’ASPB van actuar de manera coordinada per verificar la retirada del mercat d’uns formatges vinculats a una intoxicació alimentària per Listeria monocytogenes declarada a Madrid.

Llegiu-ne més
Brots de sarna declarats a Catalunya

El 2018 s’han registrat 7 brots que han afectat 59 persones. Dels 7 brots, 3 s’han donat a tres residències geriàtriques, 1 en un àmbit familiar, 1 en un àmbit escolar i 2 en centres sanitaris. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
La grip manté un nivell epidèmic baix

Per tercera setmana consecutiva, la grip continua a Catalunya en un nivell baix d’intensitat respecte del llindar epidèmic establert per a aquesta temporada, de 109,4 per 100.000 habitants. En concret la taxa d’incidència de síndromes gripals s’ha mantingut durant l’última setmana de febrer similar a l’anterior, amb 153 casos per 100.000 habitants.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Autodiagnòstic del VIH

Les farmàcies de Catalunya comercialitzen, des del mes de gener d’enguany, un dispositiu per fer la prova del VIH a casa. Aquest autotest s’afegeix a les vies ja habituals per fer-se la prova, en centres assistencials i farmàcies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Salut impulsa la detecció precoç i l'atenció de joves amb trastorn psicòtic incipient

Aquesta afecció es pot donar per primera vegada en edat juvenil i pot desencadenar malalties mentals greus, com l’esquizofrènia.

Llegiu-ne més

ASPCAT al terrirori

Lleida aborda el control de histamina en productes de la pesca

La sub-direcció regional va convocar el personal d’inspecció per actualitzar coneixements sobre les toxinfeccions per aquesta substància.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Sessió formativa sobre vacunes al Col·legi de Farmacèutics de Girona

Els tècnics del programa de vacunes de l’ASPCAT a Girona van impartir la sessió “Vacunes, teniu dubtes?”. Hi van tractar les darreres novetats del calendari de vacunacions sistemàtiques i les falses contraindicacions, entre d’altres.

Llegiu-ne més
El Mercat de Tortosa incorpora el seu primer establiment Aquí sí: Fruita i Salut

L’establiment Risa Querol Fruits s’adhereix a la campanya de promoció del consum de fruites i verdures fresques de l’ASPCAT.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La CoP de salut alimentària es desplega a les escoles

Integrants de la Comunitat de Pràctica Avaluació de l’impacte dels tallers de salut alimentària a les escoles van a l’Hospitalet de Llobregat els primers dos tallers programats per enguany.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Alt seguiment dels consells de l’ASPCAT als menjadors escolars de Girona

Els menús dels centres de la Regió Sanitària compleixen amb aspectes clau com la presència de verdures, llegums i peix.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Primera passa per crear l’Aula d’Activitats de Salut a Mataró

S’hi aprofitarà l’experiència de les Comunitats de Pràctica de l’ASPCAT com a possible model de treball en Salut Comunitària.

Llegiu-ne més
XV Jornada d’Immunitzacions per a Professionals Sanitaris a Lleida

L’ASPCAT i l’Atenció Primària de la demarcació posen èmfasi especial en la vacunació de la dona en edat fèrtil i en l’embaràs.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Campanyes

L’OMS demana prevenir l’audició per reduir-ne l’impacte

En el Dia Internacional de l’audició, l’organització planetària planteja que el 2050 1 de cada 10 persones patirà hipoacúsia. A Catalunya, un element important de l’estratègia es desenvolupa a través de la detecció precoç en nounats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Objectiu, eliminar la serofòbia

El 1 de març Dia per la Zero Discriminació envers les persones amb VIH. Les persones amb VIH/SIDA encara són discriminades - La nostra actitud és el factor clau.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Catalunya disposa de 73 taules locals per prevenir la mutilació genital femenina

El 6 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat d'eradicar aquesta violació dels drets humans.

Llegiu-ne més
Menys tabaquisme, més qualitat de vida

La  VIII Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac va reunir de 350 professionals per impulsar activitats que redueixin el tabaquisme per aportar millores en la qualitat de vida de la gent.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Contra el càncer, prevenció, vigilància dels factors de risc i diagnosi precoç

“Nosaltres podem, jo puc". Dia Mundial contra el Càncer.

Llegiu-ne més
Campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha iniciat una campanya que posa a disposició de les dones i dels homes materials d’informació i sensibilització per avançar en la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva eradicació.

Llegiu-ne més
L'Institut Català de les Dones inicia una campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

Un dels materials implica i busca la complicitat dels homes en la lluita contra les violències sexuals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi a la millor iniciativa Remenja'mmm

El projecte Remenja’mmm, impulsat per Rezero, Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i Grup GSR, ha convocat un concurs per premiar els restaurants que duguin a terme les millors accions per reduir el malbaratament alimentari.

Llegiu-ne més
shadow bottom

COPs

L’Entrevista a COPs

Entrevista a Leonor Pascual, farmacèutica, moderadora de la Comunitat de Pràctica “Control oficial dels productes vitivinícoles. Aplicació del SICA en establiments del sector del vi”.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Agenda

Imprimeix
Baixa | Sugerències | Correu | Web

ISSN: 2014-1866

Agència de Salut Pública de Catalunya