Butlletí de Salut Pública
Butlletí de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
Departament de Salut
Març 2017 #151
Les CoP, motors de canvi i coneixement, celebraran la Jornada anual a Bellaterra

Obertes les inscripcions per a la VI edició d'aquesta trobada, el pròxim 3 de maig

Les Comunitats de Pràctica (CoP) són equips pluridisciplinars de tècnics d'àmbits diversos, impulsades per l'ASPCAT, que es replantegen els protocols i les maneres de fer perquè el treball de l'Agència sigui més efectiu. En la Jornada es presentaran els productes finals de les CoP de la temporada i es projectarà el futur d'aquestes cèl·lules d'innovació.

Llegiu-ne més

Actualitat

Constituïts tots els Consells consultius i de coordinació de Salut Pública

Els òrgans referència per al desplegament del PINSAP ja estan actius arreu del territori. Les reunions fundacionals, fetes al llarg del primer trimestre d'enguany, han detectat oportunitats de millora que es treballaran en les comissions tècniques.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Programes a llarg termini i més informació, eines per atendre població immigrant

Les aportacions del projecte MEISI incideixen en les demandes per millorar el sistema d'assistència als col·lectius nouvinguts i reclamen un marc administratiu i legal estable, més enllà dels canvis de polítics.

Llegiu-ne més
Conveni amb el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

L'entesa estableix els mecanismes per posar a l'abast dels ciutadans una informació accessible, comprensible i adequada respecte els riscs i les percepcions de risc en seguretat alimentària, entre d'altres.

Llegiu-ne més
Salut dobla els recursos per a l'atenció dels sense llar amb trastorn mental

El Departament ha previst un increment pressupostari de 908.000 euros per respondre a l'atenció urgent en el col·lectiu de persones sense llar amb trastorns mentals greus i de llarga evolució.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les nenes catalanes de nivell socioeconòmic més baix tenen quatre vegades més risc de patir una malaltia greu

L'estudi 'Desigualtats socioeconòmiques en la salut i la utilització dels serveis sanitaris públics de la població de Catalunya', dut a terme per l'AQuAS, reflexiona sobre l'impacte de les desigualtats socioeconòmiques en la salut de les persones.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentat el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions

El president Puigdemont es compromet a 'millorar el benestar de les persones que pateixen un trastorn mental o addició i de les seves famílies i a fer una societat més inclusiva'.

Llegiu-ne més
shadow bottom
10 mesures per la igualtat entre homes i dones a l'àmbit laboral

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies n'anuncia la posta en marxa. Seran iniciatives transversals que s'aplicaran amb la programació del SOC 2017-2018.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Iniciat el 83% de les mesures genèriques de l'ESCACC

El Govern ha avaluat l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic. Aquesta planificació pionera, aprovada el 2012, ja ha impulsat el 83% de les mesures genèriques i el 72% de les específiques.

Llegiu-ne més
Millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona

Les institucions amb competències en la gestió del medi ambient a l'àrea de Barcelona han acordat iniciar les mesures per reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit a la conurbació de la capital catalana en el termini de 15 anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es posposa 1 mes l'entrada de l'Impost sobre begudes ensucrades envasades

El nou decret llei addueix la necessitat d'incorporar determinats canvis en els sistemes de cobrament i facturació de les empreses implicades  i que no es podien exigir fins que l'impost no fos aprovat de manera definitiva.

Llegiu-ne més
Comunicat sobre els darrers casos de meningitis a Catalunya

El primer dels casos va provocar el decés d'un infant al Pla de l'Estany i encara no s'ha identificat l'agent que ho va provocar. El segon cas, una nena a Manresa, ja s'ha confirmat que es tractava d'un meningococ de serogrup C. El tercer cas afecta a un altre infant de Berga, tot i que es tractaria d'una meningitis vírica que està evolucionant favorablement.

Llegiu-ne més
shadow bottom
6 afectats per un brot de parotiditis a Girona

Tècnics de l'ASPCAT a Girona investiguen un brot de parotiditis amb 6 casos confirmats. Els afectats són tots nois d'edats compreses entre els 18 i els 20 anys que van coincidir en un curs de formació a Sant Martí de Llémena.

Llegiu-ne més
Toxiinfecció alimentària ocorreguda a la Fira del Conill de Vilafant

L'ASPCAT investiga la toxiinfecció alimentària que han patit diverses famílies que van visitar la Fira del Conill de Vilafant. Les 28 persones afectades de què es té coneixement van presentar una simptomatologia lleu i de poca durada.

Llegiu-ne més
Actualització de casos de xarampió a Barcelona i àrea metropolitana

La Xarxa de vigilància epidemiològica ha rebut notificació d'un brot de xarampió relacionat amb un cas important durant la primera setmana de gener. Hi ha 45 persones afectades.

Llegiu-ne més
Actualització del brot de gastroenteritis a una escola de Sant Cugat

El nombre d’afectats a dia d'avui és de 273. Tots els casos han evolucionat favorablement. La durada de la malaltia ha estat de 24 hores de mitjana

Llegiu-ne més

ASPCAT al territori

Aigües de Tarragona exposa les últimes tècniques de potabilització

Inspectors i tècnics de l'ASPCAT van dur a terme una sessió de treball per conèixer els detalls del funcionament de la planta de potabilització del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) a l'Ampolla.

Llegiu-ne més
'Nits Q' per un oci nocturn segur i de qualitat, a Torroella de Montgrí

La plataforma Nits Q s'ha presentat a Torroella de Montgrí-L'Estartit per promocionar un oci segur i de qualitat al municipi. La iniciativa busca prevenir i reduir riscos en l'oci nocturn i fer aquest espai més segur, atratiu i saludable.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premiada la Unitat de Salut Laboral (USL) de la Catalunya Central

La Sociedad Catalana de Medicina Física i Rehabilitació va reconèixer el treball d'anàlisi de l'origen laboral de patologies de 147 persones, una col·laboració entre la USL de la Catalunya Central i el servei de rehabilitació física d'Althaia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Primeres fumigacions d'enguany contra la mosca negra a les Terres de l'Ebre

Els tractaments iniciats a la part catalana del riu Cinca i del Segre fins a Lleida s’aniran programant en funció dels resultats de les prospeccions en els diferents trams dels rius per detectar l’evolució de la densitat de larves.

Llegiu-ne més
Acreditació Amed per al Seminari Salesià Martí-Codolar de Barcelona

Amb aquesta incorporació la ciutat ja té 115 establiments reconeguts, amb capacitat per atendre més de 17000 comensals diaris. Martí-Codolar és un paratge històric de la ciutat on s'hi organitzen reunions de treball i retirs espirituals.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Campanyes

La Generalitat promou l'activitat física com a eina de salut i benestar en el Dia Mundial

Una macro jornada lúdica i esportiva al Rafting Parc de la Seu d’Urgell mobilitza més de 1.300 persones en l’acte central a Catalunya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), celebrat el 6 d'abril arreu del món. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Aturar la tuberculosi a Catalunya és possible si treballem units

El Dia Mundial contra la tuberculosi, 24 de març, i amb el lema “Units per posar fi a la tuberculosi”, l'OMS va fer un èmfasi especial en abordar l’estigmatització, la discriminació i la marginació.  

Llegiu-ne més
L'ONU dedica el Dia Mundial de l’Aigua a les aigües residuals

S'estima que, en tot el món, el nombre de persones que consumeixen aigua amb contaminació fecal és de 1.800 milions, tot i que, des de l’any 1990, 2.600 milions de persones han tingut accés a fonts millorades d'aigua potable.

Llegiu-ne més
Dormir profundament nodreix la vida", lema del Dia Mundial de la Son

L'efemèride difon la importància del son reparador, de l'estil de vida saludable i de la prevenció i tractament dels trastorns del son, ja que es considera que dormir profundament és un dels pilars de la bona salut.

Llegiu-ne més

Jornades

El valor de la infermeria en la protecció i promoció de la salut al treball

En la 3a Jornada d'Empresa Saludable, organitzada pel COIB, Joan Guix reivindica el paper dels professionals de la salut dedicats a la salut laboral i, especialment, dels infermers, en la transformació de les organitzacions en empreses saludables.

Llegiu-ne més
Jornada: “Drogues, embaràs, lactància i infància”

La convocatòria revisar l'impacte, la prevenció i l'abordatge assistencial del consum d'alcohol i altres substàncies en les diferents etapes vitals de l'embaràs fins a la lactància i la infància des de les perspectives materna, fetal i infantil.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada de Vacunes de l'AIFiCC

Des de Salut Pública es posa de rellevància al paper de «model» dels professionals en la recomanació de vacunes com la de la grip.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentada l'avaluació de l'impacte dels projectes de Salut Comunitària

Es ressalta el paper de l'acció comunitària per reduir les desigualtats socials.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Publicacions

Gaceta Sanitaria difon un vídeo sobre l’actuació catalana davant l’Ebola

La peça es basa en un article científic impulsat per la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.

Llegiu-ne més
Prevenció de riscos laborals davant d'agents perillosos transmissibles

L'ASPCAT participa en un document fonamental per enfrontar crisis com la del SARS o la de l'Ebola des del punt de vista de la Salut Laboral.

Llegiu-ne més
Malaltia Meningocòccica: preguntes i respostes
Llegiu-ne més
Oli de Palma

Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Llegiu-ne més

Les dades

Augmenta el nombre de casos d’infeccions de transmissió sexual detectats a l’atenció primària de l’ICS

L’increment es deu a una major incidència, però també a les millores en el diagnòstic, el registre i la notificació de les ITS

Llegiu-ne més
L’ASPCAT va gestionar 90 alertes alimentàries durant el 2014

La majoria dels productes implicats procedien de la Unió Europea.

Llegiu-ne més
99,9% de conformitat en el control de residus en aliments d'origen animal 2015

Per novè any consecutiu, els controls de Salut Pública no detecten cap residu de ß-agonistes ni de tranquil·litzants.

Llegiu-ne més

Agenda

Baixa | Sugerències | Correu | Web

ISSN: 2014-1866

Agència de Salut Pública de Catalunya