• Imprimeix

Situació de la malaltia pel virus de l’Ebola a la República Democràtica del Congo

Casos de malaltia per virus de l'Ebola per classificació i zona de salut a les províncies de Kivu Nord i Ituri
Distribució geogràfica dels casos confirmats i probables de malaltia per viurs de l'Ebola a les provincies Kivu Nord i Ituri

Fins al dia 2 de desembre de 2018, el total de casos de malaltia pel virus de l’Ebola a la República Democràtica del Congo (RDC) s’eleva a 444 (396 de confirmats i 48 de probables), 260 dels quals són defuncions. Entre els casos notificats, 41 són professionals sanitaris, incloent 12 defuncions. La qual cosa mostra que les mesures de prevenció i control s’han de reforçar en totes les instal·lacions sanitàries.

Fins ara són 14 les zones de salut afectades (taula 1) de les províncies de Kivu Nord i Ituri (figura 1).

Davant d’aquest augment de casos i de zones afectades, el Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) veu poc probable que aquest brot pugui ser controlat en un futur proper.

El context de violència per la presència de grups armats en algunes zones, la desconfiança d’algunes comunitats per adoptar mesures de control i el risc de difusió del virus a països veïns fan que la situació sigui molt preocupant. És per això que els equips de resposta al brot continuen treballant en diferents àmbits: l’Organització Mundial de la Salut ha sol·licitat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que adopti mesures per garantir l’accés ininterromput dels equips sanitaris a les zones afectades; els equips sanitaris s’han dirigit als líders religiosos, i també a col·lectius de dones i de joves, per aconseguir que les mesures de salut pública siguin acceptades. Més de 38.000 persones han estat vacunades.

A escala nacional i als països fronterers de la RDC (Uganda i Ruanda, principalment), el nivell de risc es manté molt alt. A nivell mundial, el risc continua sent baix i en el nostre entorn, es considera molt baix.

Data d'actualització:  04.12.2018