• Imprimeix

Projecte municipal pioner en avaluació d'impacte en salut al Baix Llobregat

Projecte municipal pioner en avaluació d’impacte en salut al Baix Llobregat

L’ASPCAT i l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca han iniciat una avaluació de l’impacte ambiental (AIS) sobre el projecte urbanístic de recuperació de la ribera del Llobregat. El municipi del Baix Llobregat impulsa aquesta experiència pionera en el món municipal que implica professionals de diferents àmbits, conjuntament amb la població, per avaluar els potencials efectes que el projecte  pot tenir en la salut de la població. L’AIS identifica aspectes del projecte que potencialment poden beneficiar la salut  o perjudicar-la, per tal d’emetre recomanacions per potenciar els beneficis i minimitzar els riscos.

L’avaluació d’impacte en salut contempla la participació ciutadana en la revisió dels efectes potencials del projecte en la salut. Per aquest motiu el passat dia 13 de desembre es va realitzar la primera sessió de participació veïnal  a la que va assistir entitats de diferents àmbits del municipi.

Els següents passos previstos són realitzar entrevistes amb altres agents clau del territori per recollir-ne l’opinió.  La informació es complementarà amb una revisió de la literatura científica que corrobori o no les opinions dels tècnics i de la població. Finalment, a la llum dels resultats es realitzaran unes recomanacions finals.

Amb aquesta avaluació es dóna un pas més en l’àmbit de la Salut a Totes les Polítiques (SaTP),  com una nova forma de governança, per situar la salut com un actiu en la resta de polítiques públiques i  compartir interessos comuns i generar beneficis mutus,  alhora que també adopten mecanismes transparents en rendiment de comptes per crear confiança i proporcionen evidència que actuacions en altres àrees tenen un paper rellevant en la salut i el benestar de la població.

La SaTP és un abordatge col·laboratiu per millorar la salut de tota la ciutadania incorporant la salut, l’equitat i la sostenibilitat en la presa de decisions de tots els sectors i les àrees polítiques. Per a desenvolupar-la, metodologies com l’AIS esdevenen clau, ja que s’avaluen els efectes d’actuacions específiques sobre la salut de la població.

L’ASPCAT i l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca l’aplicaran en la planificació de la recuperació de la ribera del riu

Data d'actualització:  29.12.2017