• Imprimeix

Premi a tres comunicacions del CEEISCAT a la reunió anual SEE 2018

La reunió científica anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) ha guardonat 3 de les 10 comunicacions presentades per la delegació catalana, que també ha mostrat 3 pòsters

Lisboa ha acollit la XXXVI jornada científica anual de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, organitzada des del 2013 conjuntament amb l’Associació Portuguesa d’Epidemiologia (APE). Sota el lema “L’epidemiologia en un context global” s’ha posat èmfasi en la globalització en l’àmbit de la salut, en la importància de la diversitat i la interrelació entre epidemiologia i salut pública, així com en la millora de la qualitat de vida i les desigualtats socials ens salut. Experts de 17 països d’Europa, Amèrica i Àfrica han presentat més de 1.000 comunicacions de 48 àrees temàtiques diferents. En aquesta edició, el CEEISCAT/ASPCAT ha participat amb tres pòsters i deu comunicacions orals, tres de les quals han sigut premiades.

Posant fre a les desigualtats en salut

Una de les comunicacions guardonades ha estat un estudi col·laboratiu amb el grup de recerca GREDS-EMCONET de la Universitat Pompeu Fabra en què a través de ring maps s’han identificat patrons geogràfics dels nous diagnòstics de VIH a Catalunya i s’ha avaluat l’efecte del context socioeconòmic en la taxa d’aquests diagnòstics. Es va realitzar un estudi poblacional transversal ecològic en què es van processar les dades del Registre de malalties de declaració obligatòria de Catalunya i de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya de l’AQuAS, utilitzant com a unitat geogràfica les àrees bàsiques de salut amb més de 5.000 habitants. Els resultats mostren la rellevància dels ring maps com a eina útil per tal de representar les característiques dels nous diagnòstics de VIH juntament amb altres capes d’informació en un mateix mapa, esdevenint un valor afegit en la planificació de programes i en la implementació d’intervencions de forma específica i focalitzada. Aquesta comunicació ha estat premiada amb el primer accèssit del VIII Premi SEE-EASP “Emilio Perea” a les millors comunicacions sèniors.

D’altra banda, i en el marc del projecte col·laboratiu PELFI, coordinat pel CEEISCAT i finançat pel Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP, en castellà), s’ha presentat un estudi també guardonat amb un premi SEE 2018 en què es va avaluar l’efecte de les condicions laborals en els hàbits i característiques de l’esmorzar, àpat indispensable en el subministrament d’energia i nutrients i fonamental pel rendiment laboral, en treballadors immigrants i autòctons.  Es va realitzar un estudi transversal mitjançant entrevista personal a treballadors de 194 famílies immigrants de Colòmbia, Equador i Marroc i a 83 d’autòctones. L’estudi conclou que, independentment del nivell d’aculturació i tot observar diferències per sexe en immigrants i per tipus de famílies en autòctons, les jornades laborals regulars afavoreixen una pràctica i tipus d’esmorzar més saludables en ambdues poblacions.

Millorant la qualitat de vida dels pacients VIH positius majors de 50 anys

També ha estat premiada, com a millor comunicació júnior, la referent a la Cohort PISCIS, estudi multicèntric longitudinal i prospectiu de persones majors de 16 anys infectades pel VIH que van ser diagnosticades a partir de gener de 1998 i per primer cop en un dels 18 hospitals catalans i balears que hi participen. A la reunió s’hi ha presentat un estudi en què s’ha descrit la tendència de l’envelliment en la cohort entre 1998 i 2016. S’ha destacat l’augment de població major o igual de 50 anys en seguiment a la Cohort, que ha passat del 9% l’any 1998 al 36% el 2016, i el fet que els pacients diagnosticats a partir dels 50 anys presenten característiques clinicoepidemiològiques diferents dels més joves. Enfocar la recerca en aspectes relacionats amb la qualitat de vida i les comorbiditats hauria de ser la direcció ha seguir per donar resposta a les necessitats d’aquest grup d’edat.

Data d'actualització:  20.09.2018