• Imprimeix

El Vallès Oriental, “a sac sense tabac”

  • La comarca tancarà la Setmana sense fum amb 51 taules informatives en centres d’atenció primària i als principals hospitals

Sense títol  El Vallès Oriental celebra la XIX Setmana Sense Fum, del 25 al 31 de maig, amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o d’abandonar l’hàbit de fumar i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Aquest any el lema és “Viu a sac sense tabac”.

2

Tot i que la proporció de fumadors a Catalunya continua decreixent, encara hi ha un 24 % de persones de 15 anys o més que es declaraven fumadores diàries o ocasionals l’any 2017. La prevalença de tabaquisme continua sent elevada i s’estima que causa anualment unes 9000 defuncions prematures, la majoria d’elles per càncer o per malalties cardiovasculars o respiratòries.

A Catalunya l’any 2016 un 9,2 % de joves d’entre 14 a 18 anys fumava diàriament i s’estima que cada dia comencen a fumar 3 adolescents de 14 anys

Al Vallès Oriental, el dia 31 hi haurà una taula informativa sobre el tabac a càrrec de professionals a tots els centres d’atenció primària de la comarca i també a l’Hospital General de Granollers, a l’Hospital de Mollet i a l’Hospital de Sant Celoni. En total 51 taules a la Comarca.

A més, recentment s’ha activat la Xarxa de Prevenció i Control del tabaquisme al Vallès Oriental amb la finalitat d’abordar el consum de tabac de manera transversal i amb la participació de tots els agents de salut: ajuntaments, farmàcies, centres sanitaris, escoles etc.

3Finalment, i des d’una perspectiva comunitària s’ha de destacar que, al Vallès Oriental, actualment hi ha 23 municipis adherits al projecte “Entorns sense fum del tabac”. L’objectiu d’aquest projecte és prevenir l’inici del consum de tabac i l’exposició al fum ambiental de tabac en la població infantil i jove evitant que en el seu entorn habitual hi hagi persones fumant, sensibilitzant els adults com a referents modelitzadors i informant els menors del risc del consum de tabac. Per això a la nostra comarca trobem rètols prohibint i/o desaconsellant el consum de tabac a les portes de les escoles, als espais esportius i d’oci descoberts, -com ara els camps de futbol i piscines- i, també, a espais públics de caire cultural.

4

Data d'actualització:  29.05.2018