• Imprimeix

L’Agència de Salut Pública de Catalunya, ASPCAT, va celebrar el dia 18 de desembre de 2017 la 10a Jornada PAAS

L’Agència de Salut Pública de Catalunya,  ASPCAT,  va celebrar el   dia 18 de desembre de 2017 la  10a Jornada PAAS
L’Agència de Salut Pública de Catalunya,  ASPCAT,  va celebrar el   dia 18 de desembre de 2017 la  10a Jornada PAAS

El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable, PAAS, va reunir a més de 50 professionals vinculats a l’alimentació, l’activitat física, l’envelliment saludable i la prevenció i l’atenció de l’obesitat infantil, per tal de reflexionar i plantejar propostes de futur per al PAAS. 

El PAAS és un Pla integral que es va iniciar el 2006 i que inclou accions en els àmbits comunitari, sanitari, educatiu,  laboral, legislatiu i de recerca.  S’han fet més de 65 actuacions i també s’ha donat suport a múltiples projectes de diferents institucions i entitats. Al llarg d’aquests 10 anys s’han celebrat 9 jornades de debat entre professionals implicats 

La jornada del passat dia 18, que va comptar amb professionals de diversos sectors, àmbits, territoris i especialitzacions, tenia per objectiu plantejar propostes innovadores, interdisciplinars i basades en l’evidència, que contribueixin a superar els reptes del PAAS amb la implicació activa dels diferents agents de la societat. 

Es va iniciar amb la presentació de la situació epidemiològica actual i els reptes del PAAS per part de la Sub-directora general de Promoció de la Salut, Dra. Cabezas. Tot seguit, es va passar a una autoavaluació individual que va comptar amb la facilitació de l’equip de Momentum-Lab en base a les següents preguntes: A la vista dels 10 anys del PAAS i per tal d’assolir els reptes actuals i futurs, Què mantenir?, Què deixar de fer?  I Què crear de nou o dinamitzar?. Es va utilitzar la metodologia “metaplan” i es van recollir les propostes en panells. Després d’un esmorzar saludable i una pausa activa  es va realitzar la síntesis de l’autoavaluació i es van treballar en grup  les propostes agrupades en 9 temes diferents.  

Les aportacions dels diferents grups seran revisades, prioritzades en base a l’evidència, consensuades i incorporades al document de balanç dels  primers 10 anys del PAAS, que es publicarà properament. 

La prevenció i el control de l’excés de pes a través de l’activitat física i l’alimentació saludable, i la promoció de l’envelliment saludable (amb abordatges integrals i intersectorials sobre els determinants)   que són els objectiu del PAAS, són també reptes del  Pla Interdepartamental de Salut Pública |PINSAP|.

Data d'actualització:  22.12.2017