• Imprimeix

Els restaurants AMED oferiran aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta als comensals

Aquest requisit s'exigirà als nous establiments que es vulguin acreditar i s’inicia a Girona.

A partir d’ara s’incorporen nous requisits per obtenir l’acreditació AMED que promou l’alimentació mediterrània com a model saludable. Un d’ells és oferir aigua potable no envasada -aigua de l’aixeta- de forma sistemàtica i gratuïta als seus comensals. Aquesta mesura està en línia amb la proposta de revisió de la Directiva del Parlament Europeu sobre la qualitat de l'aigua destinada al consum humà. En aquesta proposta s’inclou un article sobre l’accés a l’aigua i l’obligació dels estats membres de millorar la promoció i l'accés a l’aigua potable a través d'una sèrie de mesures, com ara el foment de l'ús de l'aigua de l'aixeta als edificis públics i restaurants.

A Catalunya, així, es posa en marxa una acció que també s’està treballant a altres comunitats autònomes de l’estat. Navarra, Andalusia i les Illes Balears estan redactant una llei que planteja l’obligació a bars i restaurants d’oferir aigua de l’aixeta gratuïta pels clients, cosa que ja passa en diferents ciutats com Praga, París, Miami, Nova York, San Francisco, Melbourne o Quebec.

L’altre nou requisit, és que els restaurants hauran de garantir la possibilitat d’opcions de postres làctiques sense sucres afegits (iogurt natural, recuit, etc.), per la relació que hi ha entre l’elevat consum de sucres i l’obesitat, la diabetis i altres malalties cròniques. Aquests dos requisits s'exigiran als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que als ja acreditats se’ls comprovarà el seu compliment durant la renovació de l'acreditació.

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants.

A Catalunya s’han acreditat Amed un total de 636 establiments de restauració, a 147 municipis amb capacitat per oferir menús mediterranis a prop de 95.900 comensals diaris.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari. Segons l’estudi “La restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències. 2018”, es calcula que gairebé un 50% de la població adulta catalana dina fora de casa almenys una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una seguit de requisits, que són, principalment els següents:

  • Garantir que, per amanir, s’ofereixi oli d’oliva en qualsevol de les seves varietats, i que es cuini amb oli d’oliva o bé amb el de gira-sol amb alt contingut d’àcid oleic.
  • Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base d’ hortalisses o llegums.
  • Incloure en l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
  • Fruita fresca com a postres en almenys un 50% de l’oferta.
  • Disposar, entre les postres làcties, l’opció sense sucres afegits
  • Oferir algun producte integral
  • Oferir aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta
  • Garantir la dosificació per copes o unitats individuals amb relació al possible consum de begudes alcohòliques (vi, cava o cervesa)

A més, també es demana als establiments acreditats que siguin punts de difusió d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, jornades esportives, etc.), ja que el Programa AMED està associat a un concepte de vida saludable.

Amed és un programa de promoció d’estils de vida saludables en l’entorn de la restauració, integrat en el PAAS (Pla integral de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable), liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i forma part també de les accions del PINSAP (Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública)

Per a més informació www.amed.cat

Data d'actualització:  31.07.2018