El bisfenol A (BPA) és una substància química utilitzada principalment en la fabricació d’un tipus de plàstic dur, el policarbonat, emprat en diversos béns de consum com envasos alimentaris, recipients reutilitzables per a begudes o aliments, joguines, etc.
També s’usa en la fabricació d’algunes resines epoxídiques que es fan servir per revestir llaunes d’aliments i canonades d’aigua, i també com a substància per fixar la tinta en el paper tèrmic emprat en alguns rebuts de compres i bitllets de transport públic.
Efectes sobre la salut
El BPA és una substància que té efectes tòxics per a la capacitat reproductora dels éssers humans. En la Unió Europea està classificada com a tòxica per a la reproducció categoria 1B, d’acord amb el Reglament CLP (Reglament (CE) núm. 1272/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2008, sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i mescles).
Així mateix, la UE ha aprovat la inclusió del BPA en la llista de substàncies extremament preocupants candidates a la llista de substàncies sotmeses a autorització del Reglament REACH (Reglament (CE) núm. 1907/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de desembre de 2006, relatiu al registre, l’avaluació, l’autorització i la restricció de les substàncies i preparats químics). La proposta d’inclusió en aquesta llista es basa en les propietats del BPA com a substància tòxica per a la reproducció i per les seves propietats d’alteració endocrina, causants de probables efectes adversos en la salut humana, com també en el medi ambient.
Normativa que regula l’ús i la comercialització del bisfenol A
La Comissió Europea va aprovar, l’any 2016, una restricció de l’ús del BPA en el paper tèrmic. Aquesta restricció està recollida en l’annex XVII del Reglament REACH i estableix la prohibició de comercialització de paper tèrmic amb una concentració de BPA igual o superior al 0,02% en pes, a partir del 2 de gener de 2020.
A banda d’aquesta restricció, n’hi ha d’altres de vigents en l’àmbit de la seguretat alimentària com la prohibició d’ús del BPA en la fabricació de biberons i tasses de policarbonats destinats a lactants i nens petits. Així mateix, existeixen uns límits de migració específics del BPA que determinen que la quantitat de BPA que pot migrar dels materials plàstics, vernissos i recobriments en contacte amb aliments és de 0,05 mg per kg d’aliment.
Així mateix, la normativa europea de seguretat de les joguines també estableix uns límits de migració específics de BPA aplicables a les joguines destinades a infants de menys de tres anys i a qualsevol joguina destinada a introduir-se a la boca.