• Imprimeix

Actualització de casos de xarampió a Barcelona i àrea metropolitana

A data d’avui n’hi ha un total de 46 casos confirmats. L'evolució de tots els casos ha estat favorable, 10 casos han requerit hospitalització.

Durant les darreres setmanes s’ha notificat a la xarxa de vigilància epidemiològica un brot de xarampió relacionat amb un cas importat de la Xina durant la primera setmana de gener.

A data d’avui n’hi ha un total de 46 casos confirmats. Els afectats són persones no vacunades o vacunades de forma incompleta, residents a Barcelona i àrea metropolitana,  majoritàriament amb edats compreses entre els 24 i els 54 anys, tot i que també hi ha quatre  nens entre els afectats. L'evolució de tots els casos ha estat favorable, 10 casos han requerit hospitalització.

Encara que el nombre de casos notificats ha estat superior, després de realitzada la investigació epidemiològica i l’anàlisi de les mostres, 64  casos han estat descartats.

Des del moment de la notificació del brot s’han establert les mesures de prevenció i control adients, consistents en  la revisió de l’estat vacunal dels contactes dels casos i administració de vacuna en cas de faltar alguna dosi i l’exclusió escolar i laboral de les persones afectades durant el període de transmissibilitat de la malaltia.

Cal recordar que a Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000 però la facilitat dels viatges internacionals i la mobilitat geogràfica en general poden produir ocasionalment la reintroducció del virus.  És molt important continuar mantenint un bon nivell de cobertura de vacunació en la població administrant les dues dosis corresponents de la vacuna triple vírica (contra el xarampió, la parotiditis i la rubèola) als 12 mesos i als 3 anys, segons el calendari vacunal vigent.

A  Catalunya, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a la xarxa de vigilància epidemiològica per tal de dur a terme precoçment les actuacions de control corresponents i limitar l'aparició de casos secundaris mitjançant l’adopció de mesures preventives adequades, en concordança amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salud.

És molt important detectar precoçment qualsevol cas sospitós que acudeixi als centres sanitaris i posar-los separadament durant el temps que romanguin al centre esperant ser atesos, per tal d’evitar que puguin tenir contacte amb altres persones que es trobin a les sales d’espera. Es recorda la importància que els professionals assistencials estiguin vacunats de la triple vírica.

Més informació sobre el xarampió: Fitxa informativa a Canal Salut

Data d'actualització:  07.04.2017