• Imprimeix

L’OMS destaca el paper de la prevenció contra la pèrdua d’audició

Pèrdua d'audició. Com prevenir-la i reduir-ne l'impacte?

El 3 de març se’n celebra el Dia Internacional per sensibilitzar sobre un problema que el 2050 afectarà 1 de cada 10 persones al món

 

El  Dia Internacional de l'Audició se celebra enguany amb el lema "Prevenir la pèrdua d'audició i reduir el seu impacte". L’OMS destaca que al món hi ha més de 466 milions de persones amb pèrdua d'audició discapacitant. També preveu que el 2050 aproximadament una de cada 10 persones tindrà pèrdua d'audició. Moltes de les causes de la pèrdua d’audició són prevenibles i, quan ja s'ha instaurat, la identificació ràpida i el tractament adequat de la hipoacúsia poden reduir-ne les repercussions.

A Catalunya la sordesa neonatal té una incidència de 1-3/1000 nadons  nascuts vius. La detecció precoç, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia permet millorar el pronòstic dels infants afectats i evita repercussions en el desenvolupament integral.

La detecció precoç de la hipoacúsia es du a terme en totes les maternitats públiques i privades, i es fa mitjançant la prova dels potencials evocats automatitzats. Aquest cribratge consisteix en dues proves seriades, una abans de l’alta i la segona al un mes de vida en cas que la primera prova surti positiva. En el cas que les dues proves donin positives, es deriva el nadó a la unitat de referència per a la hipoacúsia infantil per a dur a terme un diagnòstic i instaurar el tractament el més aviat possible.

A Catalunya, l’any 2016 es va dur a terme la prova de cribratge en 51.503 infants i es van diagnosticar 115 infants amb sordesa.

La detecció precoç d’aquests nadons amb hipoacúsia i la instauració d’un tractament el més aviat possible ha permès una millora en la salut i qualitat de vida d’aquests infants.

Data d'actualització:  02.03.2018