• Imprimeix

30 centres de gent gran reben el distintiu «Aquí sí. Envelliment actiu i salut»

La marca reconeix l’esforç per promoure l’envelliment actiu i oferir una atenció centrada en la persona

Aquí sí. Envelliment actiu i salut

Els centres de gent gran que han completat el programa «Envelliment actiu als centres de gent gran» en les edicions 2016 i 2017 han rebut aquest dimecres, 20 de juny, els distintius PINSAP «Aquí sí. Envelliment actiu i salut». Des de l’any 2016 el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ofereixen el programa «Envelliment actiu als centres de gent gran», amb l’objectiu de promoure una bona qualitat de vida entre els residents i els usuaris dels centres residencials i dels centres de dia per a persones grans.

Aquest programa, adreçat als professionals d’aquests establiments, té una orientació eminentment participativa i s’estructura en tallers que són impartits per professionals del sector i dels proveïdors sanitaris. Els tallers tracten àmbits molt diversos, com l’actitud del cuidador davant de la persona gran, la integració de l’activitat física en la vida diària dels residents, l’alimentació saludable i la conciliació de la medicació, tots ells emmarcats dins del concepte d’atenció centrada en la persona, temàtica que disposa d’un mòdul específic adreçat a gerents i directors de centres de gent gran.

Una vegada completades dues edicions del programa, i després d’haver valorat diferents aspectes, entre els quals destaca l’esforç dels establiments per promoure l’envelliment actiu i oferir un model d’atenció centrat en el resident, s’atorga el distintiu del PINSAP «Aquí sí. Envelliment actiu i salut» a vint-i-sis centres residencials i a quatre centres de dia que durant els anys 2016 ó 2017 han completat el programa als territoris de l’Alt Penedès, del Garraf, del Baix Llobregat, del Barcelonès Nord, del Maresme i del Vallès Occidental Est.

Presenten l’acte Joan Guix, secretari de Salut Pública i Joan Ramon Ruiz, director general de Protecció Social. Mariona Rustullet, directora tècnica de l’empresa SUMAR Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya ha realitzat una ponència en què ha destacat la importància d’impulsar l’estratègia de l’envelliment actiu i el model d’Atenció Centrada en la Persona en els centres de gent gran. Abans de l’entrega del distintiu, 4 dels 30 centres distingits, intervenen compartint la seva trajectòria i aquells aspectes de millora que han incorporat a partir de la formació rebuda en els diferents tallers del programa de formació. En les presentacions d’aquests centres s’ha posat en valor la importància de l’atenció centrada en la persona, la relació amb la comunitat, la formació i sensibilització dels professionals i el model de centre.

 

Aquí Sí, Envelliment actiu i salut està emmarcat dins del PINSAP, Pla Interdepartamental i intersectorial de Salut Pública, com un camí per fer salut també des d’altres àmbits i amb el compromís de reforçar, mitjançant el treball transversal, la salut en totes les polítiques.

Data d'actualització:  20.06.2018