• Imprimeix

El fum del tabac, lluny dels centres sanitaris

CAP

Els centres d’Atenció Primària de salut comencen la retolació de la campanya “Fem salut, gràcies per no fumar”

Els centres d’Atenció Primària de Salut que ho desitgin comencen aquest primer d’octubre a retolar els accessos exteriors amb els materials que formen part de la campanya “Fem salut, gràcies per no fumar”. L’objectiu és contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris i podran publicar-se imatges i noticies al voltant d’aquesta iniciativa a les xarxes socials amb l’etiqueta #GràciesperNoFumar .

La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac  i les seves modificacions  prohibeixen fumar a la pràctica totalitat dels espais públics tancats, així com als espais a l’aire lliure situats dins dels recintes dels centres sanitaris i de la majoria dels centres d’ensenyament.

Aquesta normativa ha contribuït molt  a protegir a  població dels riscos de l’exposició al fum ambiental de tabac en entorns tancats,  a més de normalitzar gaudir un aire sense fum.

El consum de tabac en espais on no està prohibit fa que una part de la població –inclosos grups vulnerables com els infants, les dones embarassades o les persones que pateixen malalties cròniques- segueixi estant exposada al fum ambiental de tabac. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i diversos ajuntaments de Catalunya impulsen des de fa anys el programa “Entorn sense fum”, una iniciativa nascuda a l’Ajuntament de Terrassa que vol sensibilitzar la comunitat per tal que no es fumi als accessos exteriors de les escoles, els equipaments esportius a l’aire lliure i a l’exterior d’altres centres d’atenció al públic.

Ara el  Programa d’Atenció Primària sense Fum (PAPSF) proposa que els accessos exteriors del Centres d’Atenció Primària de Salut siguin també espais sense fum, reforçant així el paper exemplar que tenen aquests centres i el seu compromís amb el control del tabaquisme. Per aquest motiu s’ha portat a terme la distribució d’un conjunt de materials per a la retolació dels accessos als centres amb el missatge “Fem salut, gràcies per no fumar” que s’aniran aplicant de forma progressiva al territori.

Aquesta nova senyalització informativa es va començar a utilitzar a finals del mes de julio de forma pilot a l’Edifici Salvany, seu dels serveis centrals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El PAPSF  és una iniciativa conjunta de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària  i l’Associació Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya que ha complert aquest any 15 anys impulsant l’ajuda  a deixar de fumar des dels centres d’atenció primària i l’acció comunitària a través d’iniciatives com la Setmana sense fum. 

Data d'actualització:  27.09.2018