• Imprimeix

En marxa TÉSTATE, la prova online del VIH

Més de 200 persones han sol·licitat el kit d’auto recollida de mostres de saliva per al projecte, promogut pel CEEISCAT

El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya  ha llençat un projecte que permet sol·licitar una prova del virus del VIH i consultar-ne el resultat online. Els participants en aquesta intervenció sol·liciten un kit per a l’auto recollida d’una mostra de saliva per a la detecció del VIH, que envien a un laboratori de referència. Posteriorment poden consultar els resultats online. Durant la primera setmana d’implementació del projecte, més de 200 homes han sol·licitat el kit d’auto recollida de mostra a través de la pàgina web del projecte.

TÉSTATE està específicament dirigit als homes que tenen sexe amb homes (HSH), i es difon a través de pàgines i aplicacions mòbils de contactes homosexuals. L’estudi fa un seguiment actiu dels participants amb resultat positiu per saber si han confirmat el resultat i si han recorregut al sistema sanitari.

El propòsit de l’estudi és promoure el diagnòstic precoç i la derivació a l’atenció sanitària d’aquest col·lectiu, el més afectat per l’epidèmia tant a Catalunya com a Espanya. L’any 2017, la meitat (54%) dels 578 nous diagnòstics de VIH notificats a Catalunya va ser en HSH. Els objectius de l’estudi, implementat a nivell de tot l’Estat Espanyol, estan en línia amb les recomanacions europees pel cribratge de la infecció pel VIH. El diagnòstic precoç de la infecció pel VIH té beneficis clars per a l’individu i per a la comunitat, ja que permet disminuir la morbimortalitat de les persones afectades, així com modificar les conductes que afavoreixen la seva transmissió.

El projecte tindrà una durada de tres anys i està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III, el Departament de Salut i ViiV Healthcare. Compta amb la col·laboració del Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP) i la Coordinadora Estatal de SIDA (CESIDA).

Data d'actualització:  29.11.2018