• Imprimeix

“Temps d’innovació” eix temàtic de la XI Jornada PAAS

XI Jornada PAAS
La jornada que es va celebrar ahir 26 de novembre al CaixaForum,  va comptar amb la presèencia de més 250 professionals de diferents sectors que treballen per a la salut de la població catalana.

El Secretari de Salut Pública, Joan Guix, va lliurar els premis als millors i més innovadors projectes de l’àmbit educatiu, comunitari, sanitari, laboral, social i de recerca.

La conferència inaugural va estar a càrrec de Michel Chauliac, director del Programme National Nutrition Santé (PNN), qui va explicar les línies estratègiques d’aquest programa, així com, els resultats obtinguts.  Va destacar la importància d’un abordatge intersectorial de Salut a Totes les Polítiques, compaginant accions sobre l’entorn i sobre les persones.  Entre les múltiples iniciatives en marxa en aquest programa es va revisar més a fons l’aplicació de l’etiquetatge nutricional frontal “NutriScore” que França ha liderat i que millora de forma clar a la comprensió de la composició d’aliments i la tria entre aliments de la mateixa categoria  

A la taula de debat “Novetats i reptes en l’Horitzó 2020”, Marta Espasa, secretària d’Hisenda, va parlar  de l’ impost sobre les begudes ensucrades embotellades que s’aplica a Catalunya des de maig de 2017, seguint les recomanacions de l’OMS  i dels beneficis clars obtinguts en reducció del consum de sucres de la població catalana. Laia Asso, pediatra i nutricionista, va explicar les principals característiques del Model de prevenció i atenció a l’obesitat que es pilotarà properament. També va explicar breument el Projecte “Implica’t”  de la Taula de diàleg de prevenció de trastorns de conducta  alimentària, que fomenta el paper de les famílies. Divina Farreny, actual gerent de Servei Català de la Salut a Lleida i Alt Pirineu Aran i anterior coordinadora de salut pública de la Diputació de Lleida, va revisar el paper dels ens locals en la promoció de l’activitat física a través de la dinamització dels recursos i la  visualització dels actius comunitaris. Laia Gené, secretària del grup d’atenció a la gent gran de CAMFIC, va ressaltar la importància de treballar amb la gent gran abans de que es produeixi la fragilitat i potenciar al màxim la seva autonomia. Per últim, Gemma Salvador, dietista- nutricionista de l’ASPCAT, va citar les guies d’alimentació saludable publicades en els darrers dos anys i les principals novetats del Projectes AMED (entre elles, la inclusió d’aigua gratuïta, preferentment d’aixeta) que ha arribat a més de 100.000 comensals diaris i del PReME de revisió de  menús escolars.  Les participants de la taula van destacar la multiplicitat de sectors i agents implicats, i la importància de col·laborar entre ells de forma sostinguda, aprofitant les oportunitats, i fent accions a diferents nivells: des de normatiu, impositiu, informatiu , etc. A nivell individual es va ressaltar el valor de  sumar petits canvis  positius i factibles, començant la prevenció des del minut 0 –des de la gestació- i apoderant a les famílies que poden actuar com motor. Per últim es va animar a tot*s els presents a actuar com referents /models per a la resta de la societat .

A la segona taula es van presentar els resultats dels quatre projectes guanyadors dels premis PAAS 2016:

 • Projecte d’intervenció en l’obesitat infantil a Girona basat en el programa “nen@ns en moviment”. ICS. Girona
 • Projecte We Love Eating (WLE) Granollers.
 • Campanya de promoció de la salut “Misión Nutrición” BASF.
 • Intervenció comunitària de promoció de l’activitat física en adults d’Atenció Primària. Programa “Pas a Pas”. Universitat Rovira i Virgili 

V PREMIS PAAS (5a. edició dels premis PAAS)

La jornada va acabar amb l’entrega dels premis als millors i més innovadors projectes d’entre els 27 presentats.

Els projectes desenvolupats en els sis àmbits propis del PAAS (educatiu, comunitari, sanitari, laboral, social i de recerca) han estat avaluats per un jurat integrat per representants de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears, el Consell Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, el Consell Assessor de  l’Activitat Física, la Secretaria General de l’Esport i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Institut Municipal d’Investigacions mèdiques i el Departament d’Ensenyament.

Aquests són els guardons d’ enguany:

 • Premi a l’àmbit Sanitari: Programa de Millora d’hàbits alimentaris per nens de 3 a 12 anys basat en el Nutriplato.
 • Premi a l’àmbit Comunitari: Fem Salut Olesa!: L’Impuls de la Promoció de la Salut amb mirada comunitària i d’equita 
 • Premi a l’àmbit Social: L’Esport Suma
 • Premi a l’àmbit Educatiu: PEHC- Physical Education Health and Children: Projecte Educatiu Comunitari per prevenir l’Obesitat Infantil des de l’escola
 • Premi a l’àmbit de Recerca: Efecte d’un programa d’intervenció d’estil de vida amb dieta mediterrània restringida en energia i promoció de l’exercici físic sobre la pèrdua de pes i els factors de risc cardiovascular: Resultats a l’any de l’assaig clínic Predimed-Plu 
 • Premi a l’àmbit Laboral: Henkel Ibérica: Modelant una empresa saludable
 • Accèssit a l’àmbit Sanitari: Enganxa’t a l’activitat: Conveni de col·laboració amb centre esportiu municipal per promoure una població activa i saludable
 • Accèssit a l’àmbit Comunitari: Camina, Fes Salut i descobreix els edificis de l’Hospitalet
 • Accèssit a l’àmbit Social: Recooperem- Cuina per compartir
 • Accèssit a l’àmbit Educatiu: Servim-nos com a casa
 • Menció a l’àmbit Educatiu: Sa i Fort, Tot ho Pot ! Fomentar uns bons hàbits saludables és cosa de tots ( família, escola i municipi )

El Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)

Per fer front al problema de l’excés de pes i millorar la salut de la població, i d’acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS (Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat), del Ministeri de Sanitat, el Departament de Salut va dissenyar el Pla Integral per a la Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El Pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Aquest pla es basa en l’evidència que diu que els abordatges intersectorials, multifactorials i integrals són els més efectius per promoure la salut.  El PAAS vol arribar a tota la població d’acord amb les seves necessitats,  promou l’equitat i l’aprofitament dels recursos ja existents i treballa per capacitar els professionals i les persones, per generar entorns promotors de salut i per actuar sobre els determinants de la salut.  

S’emmarca en el Pla Interdepartamental i Intersectorial  de Salut Pública (PINSAP), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que  inclou la prevenció de l’obesitat com una de les àrees d’actuació prioritària.

 

Algunes dades 

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2017 la prevalença de l’excés de pes, el sobrepès i l’obesitat és més elevada en les persones de la classe menys afavorida. 

En adults, un cada 2 d’entre 18 a 74 anys té excés de pes (49,3%) mostrant una tendència estable en els darrers anys. 

En el cas dels infants de 6 a 12 anys, presenten excés de pes el 36,3%, dels quals 25,2 sobrepès i  11,5 obesitat.

Data d'actualització:  27.11.2018