• Imprimeix

Manlleu treballa la reducció de deixalles i l’aprofitament segur dels aliments

Escola 4 Vents Manlleu

Taller AgAm a l'Escola 4 vents de Manlleu

L’Agència Catalana de Residus i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies uneixen esforços en la setmana europea de prevenció de residus.

La Nevera Solidària instal·lada al Casal Frederica Montseny de Manlleu es presenta als premis europeus de la 10a edició de la Setmana Europea de la prevenció de residus, a proposta de l’Agència Catalana de Residus. Entre el 17 i el 25 de novembre s’han organitzat més de 13.000 activitats arreu d’Europa per sensibilitzar i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. També a Manlleu, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha coordinat un taller d’Agents Antimalbaratament (AGAM). Ha estat a l’escola 4 vents i hi han participat 70 alumnes de 3r i 4t de Primària. Els tallers AGAM treballen de manera teatralitzada el concepte de malbaratament alimentari i reaprofitament segur dels aliments. També tracten altres conceptes com l’ajust de les racions dels àpats, les caducitats i dates de consum preferent, conservació i etiquetatge, etcètera.

A la Unió Europea, cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros. Aquesta quantitat equival a uns 173 kg/persona i al 20% de la producció alimentària total.

L’Agència de Residus de Catalunya va quantificar el malbaratament a casa nostra: les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona.

Es produeix malbaratament en tots els passos de la cadena alimentària. La producció i el processat generen el 30% dels aliments descartats, la comercialització el 5% però és sobretot al final del procés –en els serveis i les llars- on s’acumula el 65% d’aquest fenomen.

Data d'actualització:  20.11.2018