• Imprimeix

Dia Mundial en Memòria de les Víctimes del Trànsit: “Les carreteres tenen històries”

Prevenció accidents
  • Darrera la fredor de les xifres hi ha històries de pares i mares, fills i filles, germans i germanes, persones estimades per qui la vida ha canviat per sempre.
  • Objectiu 2020: reduir la mortalitat i les lesions greus de trànsit en un 50%”
  • Cada mort per lesions de trànsit representa una pèrdua mitjana de 29 anys potencials de vida
  • Per cada persona que perd la vida a casa nostra, n’hi ha 14 més que són hospitalitzades i centenars que requereixen atenció sanitària

L’any 2005, l’Organització de es Nacions Unides va adoptar una resolució declarant el tercer diumenge del mes de novembre Dia Mundial en Memòria de les Víctimes del Trànsit. Amb aquesta commemoració, es pretén atreure l’atenció de la població en relació a les lesions derivades del trànsit, així com les mesures a adoptar per prevenir-les. També es vol recordar els governs i el conjunt de la societat la seva responsabilitat per la salut i la seguretat viària. 

La prevenció i el tractament de les lesions derivades del trànsit constitueixen un àmbit d’actuació prioritària del Departament de Salut, tal com recull el Pla de Salut de Catalunya. A més,  el Departament de Salut col·labora activament en el desenvolupament de polítiques de salut i seguretat viària amb altres departament de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, les administracions locals i diverses organitzacions d’afectats i de professionals. 

Enguany, el missatge central del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes del Trànsit ens recorda que “Les carreteres tenen històries”, amb l’objectiu de seguir recordant que, més enllà de les fredes dades estadístiques, cada víctima del trànsit és un èsser humà com nosaltres, els nostres fills, els nostres pares, la nostra parella o qualsevol altra persona que estimem.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, l’any 2017 es van enregistrar a Catalunya 283 morts causades col·lisions de trànsit. La mortalitat per trànsit continua reflectint la càrrega que suposen les lesions de trànsit per a la salut i el benestar de la població de Catalunya, especialment si es té en compta el fet que cada defunció per aquesta causa suposa una pèrdua mitjana de gairebé 29 anys potencials de vida, i que per cada persona que perd la vida a casa nostra per una lesió de trànsit, n’hi ha 14 que són hospitalitzades i centenars que requereixen atenció sanitària per aquest mateix motiu.

Les lesions causades pel trànsit es poden prevenir. Molts països han assolit importants reduccions en el nombre de col·lisions i en la freqüència i gravetat de les lesions causades pel trànsit amb l’adopció de mesures de prevenció apropiades. Entre les intervencions preventives més efectives, destaquen les destinades a millorar les infraestructures, reduir la conducció sota els efectes de l’alcohol o altres drogues i a velocitat excessiva, promoure l’ús de dispositius de seguretat (casc en el cas de les motocicletes, ciclomotors i bicicletes, cinturó de seguretat i sistemes de retenció infantil en el cas dels automòbils), i proporcionar una atenció sanitària de qualitat a les persones lesionades.

Més enllà de les xifres, les estadístiques sobre lesions per trànsit són el reflex d’històries personals que s’han vist canviades per sempre com a conseqüència d’una col·lisió, i que mereixen el reconeixement i el suport de la societat i les institucions.  L’Assemblea General de les Nacions Unides va acordar l’any passat proclamar el període 2011-2020 Dècada d’Acció per a la Seguretat Viària, amb l’objectiu d’aconseguir en aquest període l’estalvi de 5 milions de vides humanes en tot el món.

Enllaços amb associacions d’afectats:

Data d'actualització:  16.11.2018