• Imprimeix

V Jornada Tabac i Salut Mental

Organitzada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum (XCHsF), aborda i avança en el control del tabac als serveis sanitaris d’aquest àmbit.

  • La jornada, que se celebra cada dos anys, està organitzada pel grup de treball de Tabac i Salut Mental de la XCHsF i l’Institut Català d’Oncologia, juntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
  • L’objectiu d’aquestes jornades és la d’abordar i avançar en el control del tabac als serveis sanitaris de salut mental, així com de sensibilitzar als professionals d’aquest àmbit sobre la importància d’aquesta intervenció.
  • Durant la jornada es va aprofitar per commemorar el 10è aniversari del grup de treball de Tabac i Salut Mental de la XCHsF, un grup que aplega 29 professionals de la salut mental de 20 centres diferents i que treballa per avançar en el control del tabac en els pacients amb trastorns mentals.

 

Sota el lema ’10 anys de progrés’ el passat divendres, 19 d’octubre, es va celebrar la V Jornada de Tabac i Salut Mental a la sala d’actes del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La jornada, que se celebra cada dos anys, està organitzada pel grup de treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), juntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu d’aquestes jornades és abordar i avançar en el control del tabac als serveis sanitaris de salut mental. També sensibilitzar els professionals d’aquest àmbit sobre la importància d’aquesta intervenció. Durant la jornada es va aprofitar per commemorar el 10è aniversari del grup de treball de Tabac i Salut Mental de la XCHsF, un grup que aplega 29 professionals de la salut mental de 20 centres diferents i que treballa per avançar en el control del tabac en els pacients amb trastorn mental.

A la jornada es van presentar resultats de diversos estudis que es porten a terme a Catalunya i que constaten el creixent interès per a la recerca dins aquest àmbit. A més, el grup de treball de Tabac i Salut Mental de la XCHsF va presentar les principals novetats de l’actualització de la guia d’intervenció clínica editada per primer cop l’any 2012; la segona edició actualitzada es presentarà l’any vinent. També es va presentar un material didàctic per tal de treballar el tabaquisme en grups psicoeducatius dins les unitats de salut mental. Aquest material està disponible lliurement al web de la Xarxa (www.xchsf.cat > Activitats > Tabac i Salut Mental). 

Un altre punt d’interès d’aquesta jornada va ser l’espai en el què es va abordar el consum de tabac i cànnabis a les unitats de salut mental infantil-juvenil. Així doncs, es van explicar els trets diferencials que s’han de tenir en compte a l’hora de fer aquesta intervenció en joves i l’oportunitat que ens poden donar les noves tecnologies per tal d’atreure la seva atenció. 

La jornada la va cloure la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, que va destacar la qualitat de les ponències i, sobretot, la tasca pionera del grup de treball durant aquests 10 anys.

 

La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum 

La Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum es va crear l’any 1999. Coordinada i promoguda per l’ICO, és d’adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum. Des de l’any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport en els últims anys hi hagut un augment progressiu de centres que s’hi han adherit. Actualment en formen part 83 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.

 

El consum de tabac a les unitats de salut mental 

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a la jornada, en què va destacar la importància d’intervenir en el control del tabac i en especial en les persones afectades de trastorns mentals, ja que ‘la meitat acaben morint prematurament per malalties provocades o empitjorades pels efectes nocius del tabac’, segons Guix.

Data d'actualització:  19.10.2018