• Imprimeix

Jornada Tabac, diversitat i entorn, a Igualada

Carxa Catalunya Central

Més de 120 professionals sanitaris comparteixen a la capital de l’Anoia noves estratègies en la prevenció i el control del tabaquisme

Igualada ha acollit avui, 5 d’octubre, la III Jornada de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. El lema escollit per la Comissió Organitzadora d’aquesta Jornada ha estat “Tabac, diversitat i entorn”.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central és una iniciativa coordinada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i es configura com una acció comunitària territorial per a la prevenció i el control del tabaquisme. Aplega professionals de diferents nivells assistencials (atenció primària, àmbit hospitalari, atenció a la salut sexual i reproductiva, salut mental...) i comunitaris (associacions, salut pública municipal i ASPCAT) implicats.

La sessió inaugural ha estat presidida per Carme Riera, 4a tinent d’alcalde, regidora d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Igualada; Imma Cervós, sub-directora regional a la Catalunya Central, i Teresa Campanera, directora del sector sanitari de l’Anoia i cap de la Unitat d’Atenció Farmacèutica de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut. 

Els continguts de la Jornada s’han pogut seguir a través de les etiquetes #xarxatabaccatcentral i #jornadatabacigualada18.

Amb la intervenció d’un especialista, el Dr. Francisco Collazos, s’ha obert la primera part de la Jornada, que s’ha centrat a millorar l’abordatge del tabaquisme des d’una visió intercultural, amb professionals de la salut que han participat en una taula rodona i que viuen a la Catalunya Central però que procedeixen de diferents cultures, atenent les característiques pròpies de creences i hàbits de consum de cada cultura al voltant del tabac.

A la segona taula rodona s’ha pogut escoltar l’experiència d’un municipi on s’estan implementant estratègies d’Entorn sense fum, que és un projecte que vol ajudar a prevenir o retardar l’inici del consum de tabac entre la població infantil i jove, evitant que en el seu entorn habitual s’hi observin conductes de persones adultes fumadores. En aquesta taula també s’han presentat experiències per millorar la prevenció i el control del tabaquisme a les escoles i als centres esportius. En aquest espai s’ha pogut comptar, a més, amb l’experiència d’Entorn sense fum a les instal·lacions del FC Barcelona. Finalment, s’ha presentat la nova senyalització d’Entorn sense fum als centres d’atenció primària i Espais sense fum als hospitals.

Per acabar, s’ha pogut aprofundir en el tabaquisme passiu, amb una ponència a càrrec de la Dra. Noelia Ramírez, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-CIBERDEM-URV.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut.

Data d'actualització:  05.10.2018