• Imprimeix

Cap cas de ràbia humana transmesa per gossos, objectiu principal del dia mundial contra la ràbia

OMS

L’ASPCAT coordina a Catalunya la vigilància veterinària dels animals potencialment transmissors per prevenir els riscos de contagi i duu a terme les actuacions de prevenció i el control de les persones potencialment exposades

El lema d'aquest any és: Comparteix el missatge. Salva una vida.

 

Com prevenir la ràbia i què fer en cas d’exposició a aquesta malaltia són missatges rellevants del Dia mundial contra la ràbia. Se celebra cada any el 28 de setembre, i enguany té per lema “Ràbia: cap cas el 2030”. Són precisament les mesures de control sobre els animals en els països on aquesta malaltia és endèmica les que poden prevenir el contagi a la població. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha establert com a fita eliminar, el 2030, les morts humanes per la ràbia transmesa pels gossos.

La ràbia provoca cada any 55.000 morts a l’any en tot el món, principalment a l’Àsia i l’Àfrica, on el 99% dels casos en humans són precisament per mossegada de gos i es podrien evitar vacunant els animals.

Es disposa d’una vacuna enfront la ràbia. Les persones que viatgen a àrees endèmiques de la malaltia abans d’iniciar el viatge han de consultar a una Unitat de Salut Internacional per tal de rebre consell sobre la conveniència o no de vacunar-se.

Les mossegades produïdes per animals en àrees endèmiques requereixen actuació per tal de protegir una possible exposició a la malaltia. Aquesta actuació s’ha d’iniciar al més aviat possible, idealment en el país d’origen i, si cal, completar-la en retornar a Catalunya.

A Catalunya no hi ha casos de ràbia humana des de fa dècades. La situació pel que fa a la ràbia de gossos autòctons és molt òptima, doncs des de fa anys la ràbia en gossos, gats i fures està eliminada. La situació dels ratpenats és diferent, ja que en aquest cas s’ha vist que poden estar infectats. Per aquest motiu davant d’una agressió per ratpenat cal prescriure profilaxi postexposició amb immunoglobulina i vacuna.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) coordina les actuacions de vigilància veterinària dels animals transmissors de la malaltia que hagin mossegat o agredit persones (ratpenats, gossos, gats i fures) i porta a terme les actuacions de prevenció i el control de professionals de risc,de viatgers a àrees endèmiques i persones potencialment exposades.

El 2017 es van produir 11 actuacions de seguiment d’animals a causa d’agressions, els quals es van mantenir sota observació veterinària durant 14 dies, per tal de descartar qualsevol sospita de ràbia. En cap dels casos es va confirmar la presència de la malaltia.

 

 

Data d'actualització:  28.09.2018