• Imprimeix

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat se suma al programa “Entorn sense fum”

ASPCAT

Els primers espais inclosos al projecte són els voltants dels centres educatius

Els accessos als centres educatius de Primària del Districte VI de l’Hospitalet del Llobregat s’han retolat amb els lemes de la campanya Entorn sense fum, amb l’ objectiu d’ evitar el consum de tabac en espais públics oberts, per convertir els entorns propers als joves i infants en espais sense fum i els adults en referents positius de la prevenció del tabaquisme. És la primera de les accions impulsades en el marc de la iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i recollida pel municipi. La retolació de l’entorn d’aquests centres busca facilitar que l’espai exterior d’accés immediat a les escoles, compartit amb pares, mares i alumnat, sigui un entorn sense fum.

La decisió s’ha pres perquè la llei 28/2005 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac (modificada per la llei 42/2010, de 30 de desembre) no contempla l’accés immediat als centres docents per a menors d’edat com un important valor estratègic on no permetre fumar.

L’objectiu és reduir l’exposició al fum ambiental de tabac dels infants de la ciutat, i alhora, fomentar l’acció educativa per part dels seus familiars. 

Mes enllà dels efectes del consum del tabac del propi fumador, l’exposició al fum ambiental del tabac implica també uns importants riscos per a la salut de les persones no fumadores. La població infantil n’és especialment vulnerable.

Les principals fonts d’exposició tenen relació amb els hàbits familiars i cal tenir present, des d’un punt de vista educatiu, el model que transmet la figura d’un adult que fuma, especialment si és una mare, un pare o un/a professional docent. 

El  passat dia 20 de setembre es va celebrar, a l’Institut Europa, una reunió informativa adreçada als equips directius i docents sobre el programa "Entorn sense fum" per continuar la seva implementació a L’Hospitalet. En aquesta fase es planteja continuar retolant l’entrada als Instituts de Secundària i oferir tallers preventius per l’alumnat dels centres.

Una altra acció del programa és la d’oferir la possibilitat de fer tractaments gratuïts de deshabituació al tabac  a aquells docents que ho sol·licitin.

Data d'actualització:  20.09.2018