• Imprimeix

Lactància materna: bona salut per a nadons i mares

Setmana mundial 2018

La Setmana Mundial se celebra aquests dies per difondre’n els beneficis, tant per a la progenitora com per a l’infant, i promoure’n la pràctica

La Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM) té com a lema d’enguany “Lactància Materna: Fonament de la vida”. Se celebra des del primer d’agost fins dia 7, i vol destacar l’alletament matern com la base d’una bona salut per a tota la vida, tant per als nadons com per les mares. Promoguda per l’OMS-UNICEF i coordinada per la Aliança Mundial Pro Lactància Materna, té seguiment en més de 170 països i  estimula la iniciació primerenca de la Lactància Materna (LM) com a estratègia clau per a la supervivència del nadó,  la millora de la seva salut i la protecció de la salut de la mare.  L’OMS i l’UNICEF posen en valor les estratègies de difusió i suport a la lactància materna, el paper clau del treball en xarxa de professionals i organitzacions en els diversos contextos socio-econòmics del nostre planeta. 

Prevalença a Catalunya

A Catalunya, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut, es treballa en la Promoció de l’Alletament Matern, que té una prevalença del 80,22% fins el primer mes de vida del nadó, del 76,01% fins als 3 mesos i del 53,77% fins als 6 mesos. Aquestes dades s’obtenen mitjançant l’explotació dels resultats de les variables recollides a l’E-CAP que  codifiquen la lactància materna, tant des del mòdul del programa Infància amb Salut com des del mòdul de l’ASSIR.  També, segons les dades de la fitxa del Cribratge neonatal de Metabolopaties congènites (Prova del taló del nounat), es recull el tipus d’alimentació dels nadons en funció de l’edat de la mare (89% LM <20 anys; 87,8% 20-34 anys; 85,6 ≥35 anys) i de la titularitat de l’Hospital (88,5% LM en Hospitals SISCAT; 83,7% Privats; 96,1% Domicilis). I d’altra banda, des de l’Enquesta de Salut de Catalunya també s’inclou la pregunta sobre la durada de la Lactància Materna (menys d'una setmana, 1,7%; 1 a 2 setmanes, 1,2%; 15 dies a 1 mes, 2,0%; 1 mes, 3,6%; 2 mesos, 4,0%; 3 mesos, 6,3%; 4 a 6 mesos, 9,8%; 6 a 9 mesos, 18,4%; 9 a 12 mesos, 6,5%; 12 mesos o més, 29,8%; no n'ha rebut mai, 16,4%).

Des del SSMI de l'ASPCAT, en col·laboració amb les Societats Científiques i les entitats implicades en la promoció de la Lactància Materna, s’organitza la formació continuada de professionals sanitaris de l’àmbit de la Obstetrícia i la Pediatria amb dues edicions anuals de fins a 65 alumnes del "Curs d'actualització en Lactància Materna” de 21 h de durada. Així mateix,  davant la demanda de formació, es treballa en l’organització d’un Curs online de Lactància Materna, del qual es farà un pilot el pròxim mes de novembre. L’objectiu és que els professionals d’aquests àmbits disposin de les eines i coneixements necessàries per valorar un bon establiment i seguiment de l'alletament matern, motivar a les mares, aconsellar, detectar i tractar precoçment situacions que es desviïn de la normalitat.

Donació de llet materna

Cada vegada es registren més mares donants de llet. El 2017, després de 7 anys de funcionament, el Banc de Llet va arribar a 3.500 mares donants. La institució va distribuir un 23% més de litres que el 2016, un total de 1.348 litres, de 624 donants i 621 nadons prematurs beneficiaris.

 

Data d'actualització:  02.08.2018